Kedvenc szekszárdi boraink a csúcsbor teremből

Winelovers
2023. november 21., 15:22


A vörösborok nagy ünnepén, a Bordói Novemberen hazánk több borvidékéről kóstolhatunk vörösboros házasításokat, összesen mintegy 150 tételt. A Csúcsbor Terembe azokat várják, akik még ennél is többre vágynak, és egy-egy borvidék kiemelkedő tételeit ismernék meg. Ezúttal három kedvencünket mutatjuk be a szekszárdi borvidékről.
Kedvenc szekszárdi boraink a csúcsbor teremből
fotó: szeleshat.hu
A Szekszárdi borvidék a Tolna-Baranyai-dombság és a Dunamenti-síkság között terül el a Sárköztől nyugatra. A Szekszárdtól Bátáig követhető vonulat keleti oldalán húzódnak azok a szőlőtermő dűlők, amelyek méltán tették híressé ezt a vidéket. Bár a teljes termőterület 6000 hektár körül mozog, ebből valamivel több mint 2100 hektár van beültetve (2022, HNT), és az ültetvények zöme kékszőlő.
 
Klímájának alakulására az atlanti és a mediterrán éghajlat valamint a Duna is befolyással van. A folyó vízfelszíne visszatükrözi a napsugárzást, a víztömeg pedig csökkenti a szélsőséges hőmérsékletváltozások hatásait. A napsütéses órák száma magas, a csapadék viszont kevés, ezért aszályos időszak is előfordulhat. A hosszú, meleg őszi ugyanakkor lehetővé teszi a késői érésű szőlőfajták bogyóinak megfelelő beérését is. A Szekszárdi-dombság vastag lösztakarója jó alapot ad a kékszőlők termesztésének kedvező talajok képződésére. A talajok emellett viszonylag magas mésztartalommal rendelkeznek, ez lényegesen gazdagabb, komplexebb ízvilágot kölcsönöz a boroknak, mint a mészben szegény homokos talajok. A déli és keleti tájolású meredek lejtők adják a legmagasabb minőségű borokat. A borvidék vezető szőlőfajtája kékfrankos, amit a merlot, a cabernet franc és a cabernet sauvignon követ.
 
Nézzünk három csúcsbort, amelyek a Szekszárdi borvidékről érkeznek a Bordói Novemberre!
 
Lajver Cabernet Sauvignon LTD 2019
Decanter ezüstérem 2023
                                                                                       
Határozott szekszárdi házasítás cabernet franc dominanciával. Kortyban bogyós gyümölcsök és érett málna, amelyet elegáns hordós és pörkölt jegyek, édesfűszerek és kellemes tanninérzet tesznek tartalmassá. Van benne erő, feszesség, gyümölcs és fűszer, tartós zamatok. Éveken át maradandó élmény lesz még.
 
A Lajvér Borászat a Szekszárdi borvidék déli, lankás részén terül el, Szálka környékén. A 26 hektárnyi szőlőültetvényt tizenkét eltérő szőlőfajta színesíti. A borbirtok büszke környezettudatos szőlőművelésére, amelyet a környék észak-dél irányú völgye segít: természetes szélcsatornaként átszellőzteti az ültetvényeket. 
 
 
Kedvenc szekszárdi boraink a csúcsbor teremből
 
Simigh Cabernet Franc 2021
 
A 2021-es Cabernet Franc már hordómintaként Berliner Wine Trophy aranyat nyert és a Winelovers Wine Awards-on is magas pontszámot kapott. Egy éves hordós érlelés után került palackba, és a mai napig palackban pihen. Tartalmas mégis gyümölcsös bor, amelyben leginkább a fekete szeder, kardamom és füstösség dominál. 
 
A Simigh Családi Pincészet 6,5 ha-on gazdálkodik a Tolnai és a Szekszárdi borvidéken, számos borversenyen szerepelnek sikerrel. A Winelovers 100 kiválasztás során rozéjuk a 4. legjobb, vörösboruk a 6. legjobb lett. A Berliner Wine Trophy-n eddig 8, az Asia Wine Trophy-n 5 aranyéremmel, a Le Mondial du Rosé-n egy arannyal, és 4 ezüsttel büszkélkedhetnek. 
 
 
Kedvenc szekszárdi boraink a csúcsbor teremből
 
Szeleshát Gubac Merlot 2018
 
Gazdag gyümölcsösségét az erdei fekete szeder, a fekete ribizli, a szamóca, a kék áfonya, a kék szilva aromák erősítik. Határozottan fűszeres, szinte bódító illat, kellemes savak és tanninok. Kakaó-, kávé-, és karamell jegyek is színezik. Hosszú lecsengésű tétel, erdei szederrel, szép savakkal, fűszerekkel.
 
A különálló 1,5 ha-os Gubac-hegy tető a szekszárdi dombság legdélebbi csücske. Az itteni szeles és száraz nyarú mezoklímán kiváló minőséget ad a merlot. Csak ezt a fajtát gondozzák ezen a területen. A teljesen elhagyatott, de nagy potenciállal rendelkező területeket 2001 és 2019 között telepítették be, mára a Szeleshát Szőlőbirtok mérete 55 ha hektár lett. A birtok legnagyobb részén merlot, kékfrankos és cabernet franc szőlőfajtákat termesztenek. Boraikat a legkorszerűbb technológiával felszerelt új feldolgozó üzemben készítik, kis tölgyfahordókban, legalább egy évig érlelik, hogy egyensúlyban lévő, tartalmas terroir borokat készítsenek.
 
 
Kedvenc szekszárdi boraink a csúcsbor teremből
 

Winelovers borok az olvasás mellé