Légy részese Te is a két történelmi tokaji dűlő összecsapásának!

Geri Ádám
2018. október 16., 11:00


Különleges mesterkurzus zajlik november 20-án a Borkollégiumban, ahol a Hétszőlő mutatja be a 8 különböző arcát annak az új iránynak, amit az elmúlt évtizedben folyamatosan igyekeznek megvalósítani. A kóstolót vezető Makai Gergő birtokigazgató is izgatottan várja a napot, mint mondja, minden oka megvan erre.
Légy részese Te is a két történelmi tokaji dűlő összecsapásának!
Címlapfotó: Gellér Anna
 
November 20-án Borász a Kollégiumban: Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok, dűlős száraz és aszú borok címen mesterkurzust tartasz a Borkollégiumban. Milyen koncepció alapján építettétek fel a kóstolót?

A pincészetünknél sokáig az volt az alapfeltevés, hogy mivel a birtokunk 55 hektár egybefüggő terület, azonos a mikroklíma és a talaj, így nincs értelme dűlőszelektált tételek készítésének. Én viszont úgy gondolom, a birtok egyáltalán nem homogén, egyes dűlők más tengerszint feletti magasságokban fekszenek, különböző mikroklímák jelennek meg rajtuk, a talaj is különbözik. Ennek megfelelően elkezdtük feltértképezni a dűlőink adottságait és 2013 óta foglalkozunk dűlőszelektált tételekkel. A mesterkurzuson a dűlőink sokféleségét, az egyes dűlők jellegzetességét szeretnénk bemutatni.
 

Ebből a szempontból kakukktojás a mesterkurzus legelső tétele, a Furmint Bio 2017, ami egy birtokbor, vagyis a szőlő több dűlőből származik. Ennek különlegessége viszont, hogy itt lesz először kóstolható.

Ez a tétel valóban nincs még kereskedelmi forgalomban, véleményünk szerint éppen most válik piacéretté, ezért is hozzuk el bemutatni. A dűlőszelektált tételek mellett a másik hangsúly nálunk az ökológiai gazdálkodáson van, ma már a teljes birtokon ennek megfelelően folyik a szőlőtermelés. 2017 egy különlegesen szép évjárat volt, gyakorlatilag bármilyen elképzelésünket meg tudtuk valósítani. Ráadásul most – szemben az eggyel korábbi évvel – arra is volt idő, hogy megkapja az általunk szükségesnek gondolt 6 hónapnyi palackérlelést. Meggyőződésünk ugyanis, hogy az alap furmintunknak is egy tartalmas, jól érlelhető bornak kell lennie, és az egyébként friss savú, ropogósabb tételnél is kell a palackérlelés, hogy elnyerje a végső egyensúlyát.

Szintén bemutatásra kerül a Hárslevelű Hétszőlő-dűlő 2016, amiből a résztvevők aztán egy palackkal haza is vihetnek. Ebből a borból a teljes készletet a Borkollégium vette meg egy árverésen, mint kifejezetten nagy érlelési potenciállal rendelkező tételt. Hol tart most ez a bor a fejlődésben?

Ez egy fahordós erjesztésű tétel, azért is ezt választottuk az árverésre, mert ott olyan borok kerültek kalapács alá, amik még életútjuk elején járnak, viszont rengeteg fejlődési lehetőség van bennük. Én úgy gondolom, most tart éppen ott, hogy már képes megmutatni az igazi értékeit. Ez azért is egy fontos bor a birtok életében, mert ez az első száraz bor a Hétszőlő dűlőből, vagyis egy komoly dűlőszelektált száraz tételről van szó, ráadásul hosszú idő után az első száraz hárslevelűnk.
 
Légy részese Te is a két történelmi tokaji dűlő összecsapásának!
Címlapfotó: Gellér Anna

A mesterkurzus talán legizgalmasabb része az a két-két öt- illetve hatputtonyos aszú, amelyek ugyanabból az évből, ugyanazzal a szőlőfajta-aránnyal és technológiával készültek, csak más-más dűlőről.
 
Én is nagyon várom a kóstolót, nagyon ritka ugyanis, hogy négy dűlőszelektált aszút egy kóstolón bemutatunk. Jó lesz ezt az egészet a közönséggel végigkövetni, remélem, lesznek is visszacsatolások, amik igazolják, hogy jó az elképzelésünk. Alapvetően ugyanis kevés dűlőszelektált aszú készül, miközben szerintünk igenis van létjogosultsága. Nekünk ráadásul van két történelmi elsőosztályú dűlőnk, a Hétszőlő és a Nagyszőlő, természetes szakmai kiváncsiság a részünkről, hogy megnézzük, melyik aszúnak milyen a karakterisztikája. Már 2010-ben elhatároztuk, hogy megcsináljuk, ehhez azonban meg kellett várni egy olyan évjáratot, amikor nagyon jó aszúsodás ment végbe, hogy teljesen azonos feltételekkel tudjunk szüretelni mindkét helyről. Ez 2013-ban sikerült. Ennél többet nem is árulnék most el a borokról, inkább arra bíztatok mindenkit, jöjjenek el és tapasztalják meg saját maguk, mit tud az egyik és a másik dűlő.
Winelovers borok az olvasás mellé