Magyarországon is kapható Romanée-Conti

Fendrik Zsóka
2014. október 30., 10:13


Hivatalosan is kijelenthetjük, hogy a Top Selection Kft. 14 év kemény munka után elérte, hogy Magyarországon is kapható legyen a kultikus Domaine de la Romanée-Conti.
Magyarországon is kapható Romanée-Conti
 
A Top Selection Kft. 2013-ban kezdte meg tevékenységét Magyarországon, de Forczek Ákos már 2000-ben Londonban megalapítottaa cégelődjét. A társaság ügyvezető igazgatója, Jankovics Péter, Tallián Hedviggel karöltve egy élményekben és borokban gazdag hétfő délutánt szereztek nekünk. Megismerkedhettünk széles borkínálatukkal, valamint meséltek a Top Selection sikereiről, aminek csúcsa a Romanée-Conti-nál tett látogatás.
Jankovics Péterék 10 egyedülálló tételt mutattak be a portfóliójukból. Kezdésnek egy Chablis 1er CruMontée de Tonnerre 2011-t kaptunk a poharunkba. Illatban a gyógynövények, méz és hárs, ízbenpedig az ásványok uralkodnak. Domaine Testutpincészet csak tartályban készítette a Premier Cru chardonnay-t, míg a burgundiai Bernard Bonin hordóban alkotta meg a sorban következő második tételt. A pohárból kitörő birset, grillázst, virágokat az ízben jelentkező ásványok, gyógynövények és a fűszerek egészítik ki.
A chardonnay-k után Condrieu-be "érkeztünk" viogniert kóstolni. Yves Cuilleron birtokról egy jellegzetes őszibarackos, lanolinos, virágos karakterű, gránit talajról szüretelt 2011-es La PetiteCote érkezett. A pincészet mottója: "amilyen egyszerűen csak lehet".Itt mindenki megállt egy pillanatra, nem gyakran találkozunk ilyen komplex viognierval.
Következtek Egon Müller borai két kontinensről. A németországi borász Kanta rajnaija szépen hozta, amit a fajtának kell: petrol, fémes jegyek, pomelo, de a hiányzó maradék cukor utal arra, hogy az újvilágból származik. Az ausztráliai rizling után a Saar-völgyből szüretelt párját töltik a poharunkba egy későbbi évjáratból. Az uralkodó petrol mellett a hideg mészkő és akácvirág illata érvényesül. Egy kerek egész, nagy kedvenc a sorban!
Magyarországon is kapható Romanée-Conti
Jankovics Péter és Forczek Ákos a Top Selection borkereskedés tulajdonosai Burgundiában a Romanée-Conti dűlőt jelző táblánál
Igazi gyümölcsbomba az első vörösbor, egy 2011-es Chambolle-Musigny a DomaineComte Georges de Vogüé-tól. A pincészet 1450 óta működik és 10 hektár Grand Cru területtel rendelkeznek. Érdemes várni a borral, de így, fiatalon is lenyűgözött minket.
David Duband igazi jelenség, akár csak a bora,a 2010-es Gevrey Chambertin. Illatban a marcipán, a cseresznye és a földes jegyek tették komplex élménnyé, míg ízben az ásványok és a feszes tanninok.. Érdemes ellátogatni hozzá, aki egyszer volt, sosem felejti el – mondják a kóstoló társak.
 
A francia pinot noirok után kóstolhattunk egy spanyol Indigena, 100% garnatxa-t is, amely ár-érték arányban – körülbelül 6000 forint a polcokon - a legjobb tétel volt. Az ibolyás, málnás illat ízben is meghatározó, amit az egzotikus fűszerek tesznek még komplexebbé. A cava-k földjéről visszakanyarodtunk Olaszországba, ahonnan egy mindennapi fogyasztásra ajánlott Ca’laBionda Valpolicella Classico 2011-et kóstolhattunk. Az erősen animális tételt nehezen értelmeztük az elegáns burgundiak után. A maga nemében egy korrekt bor volt, borjúpofával fogyasztva egy kis venetoi faluban biztosan nem küldenénk vissza a pincérrel…
Zárásnak egy Cote Rotie Mandiniere 2010-et kaptunk az Yves Cuilleron pincészettől, akiktől már kóstoltunk egy felejthetetlen viogniert. Ennek tükrében nagy várakozással nyúltunk a poharunkhoz. A bor 100 % Syrah fajtából áll, a szőlőt adó termőterület meghatározó kőzete a gránit. A babér megfűszerezte az illatot, melyet a csipkebogyó, kökény és galagonya szépen kiegészített. A textúra sűrű, de nem nehéz, elegáns és komplex.
A Top Selection filozófiája jól tükröződik ezen a borsoron is. Elsősorban a klasszikus termőhelyeket részesítik előnyben és onnan is az őshonos fajtákat szeretnék megmutatni Magyarországon. Boltot ne keressenek, mert csak magánügyfeleknek és a csúcsgasztronómiának forgalmaznak. Aki különlegességre vágyik nem fog csalódni a kereskedésben.
Bővebben érdeklődni a Top Selection kínálatáról: peterjankovics@topselection.co.uk