Mi lesz a borász képzéssel a 2020-as OKJ-s reformok után?

Geri Ádám
2019. augusztus 29., 09:29


Erős évnek nézünk elébe – mondja Földesi Gyula a felnőtteknek borász tanfolyamot kínáló budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola első embere. Szeptember 21-ig lehet még jelentkezni, ez lesz az utolsó évfolyam a 2020-as OKJ-s reformok előtt. Az igazgató azt is elmondta, mi várható utána.
Mi lesz a borász képzéssel a 2020-as OKJ-s reformok után?
Éppen egy éve, szintén tanévkezdés előtt beszélgettünk. Akkor nagy tervekkel vágtak neki a szemeszternek. Úgy sikerült, ahogy elképzelték?
 
Kijelenthetem, hogy sikerült még színesebbé tenni az OKJ-s borász tanfolyamunkat, ami – és ezt a hallgatói visszajelzések alapján állítom – eddig is magas színvonalú volt. Újabb előadások kerültek a tananyagba, és voltunk üzemlátogatáson többek között a Törley Pezsgőpincészetnél és a Kádár Hungary hordókészítő műhelyben. Ezekkel még tovább szélesedhetett a hallgatók látóköre. Szerencsére idén is biztosan lépünk egyet előre, visszatér az a biokémiát tanító kollégánk, aki olyan élvezetesen tudja előadni a tantárgyát, hogy a végére mindenkivel sikerül megszerettetnie. Azt hiszem, egy talán még erősebb évnek nézünk elébe.
 
Mondhatni immár hagyományosan a szigetcsépi tangazdaságban a szürettel kezdődik a hallgatók számára a „Soós” egy éves OKJ-s borászati tanfolyama. Erre szeptember 21-én kerül sor, elméletileg egészen addig be lehet még iratkozni a képzésre. Távolról sem biztos azonban, hogy akkor is lesz még hely, a létszám kétharmada már betelt. Aki jelentkezni szeretne, az a képzés oldaláról letölthető jelentkezési lapon teheti meg.
 
 
A szigetcsépi tangazdaság nemrég került az Önök intézményének kezelésébe, mint korábban elmondta, egy komplett mintagazdaságot szeretnének ott kialakítani. Holt tart ez a projekt?

Túlvagyunk egy sikeres pályázaton, most a minisztériumtól várjuk az önrészt és akkor bele is vágunk. Első lépésben a borászati részleget fejlesztjük, aminek révén képesek leszünk betölteni az integrátori szerepet a Csepel-sziget 300 hektárnyi szőlőskertje számára. Ezen felül kialakítunk egy oktatói központot, ami nemcsak a mi iskolánknak, hanem a budapesti agrár szakgimnáziumok és a Szent István Egyetem szőlész borász képzésének is gyakorló szakbázisává válhat. De természetesen szintén szeretnénk fejleszteni a képzés fő helyszíneit – a budafoki Tangazdaságot és az iskola laboratóriumát – az oktatás színvonalának megőrzése érdekében.
 
Mi lesz a borász képzéssel a 2020-as OKJ-s reformok után?

 
Mi a helyzet a vincellér képzéssel, amit nagyon régen szeretnének újra beindítani, csak a kis létszámú jelentkező miatt ez nem jött eddig össze?
 
2020 februárban talán el tud indulni, jelenleg 16-18 érdeklődő van, ha ebből 12-en kitartanak elhatározásuk mellett, akkor már jók vagyunk. Az a helyzet, hogy mindenki rögtön borász akar lenni, pedig logikusabb lenne az egy év vincellér képzéssel kezdeni. Ehelyett sokan a borász tanfolyam elvégzése után jönnek rá, hogy jó lenne a szőlészetet is megtanulni, csak hát felnőttekről van szó, akik utána már – a körülményeik miatt is – nem feltétlenül ülnek be még egy évre szívesen az iskolapadba.  Márpedig mi nem engedünk a gyakorlati képzésünkből, így – bár pár óra hiányzás természetesen belefér – elvárjuk az órákon való jelenlétet. Egyébként tényleg érdemes eljönni, mert a szőlészeti vonalon is tervezünk újításokat, minden lehetőség adott, hogy igazán komoly tudáshoz jussanak az érdeklődők.
 
A vincellér képzés a tervek szerint 2020. februárban indul legközelebb, jelentkezni mostantól február 15-ig lehet a képzés oldaláról letöltött nyomtatványon.
 
Jelentős átalakuláson megy keresztül jövőre az OKJ-s képzés. Ez hogyan befolyásolja az Önök képzési kínálatát?

A dolgok jelenlegi állása szerint az összevonások a borászképzést nem értintik, vagyis nem tagozódik be az italgyártásba. Azt hiszem, a döntéshozók is értik, hogy a borászat olyan fontos az országimázsunk és a vendéglátás szempontjából, hogy önállóan is van létjogosultsága. Természetesen ehhez magas szintű képzést kell kínálni, de azt hiszem, ezzel nálunk nincs baj. A felméréseink szerint a részt vevők 90 százaléka elégedetten távozik tőlünk. Még az előbb említett szigorú jelenléti kötelezettségre is inkább mint az erősségünkre tekintenek. Én is úgy gondolom, ha az iskolában a borászképzés gyakorlati részének minden technikai és infrastrukturális feltétele adott, akkor ezt ki kell használnunk.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé