Milyen italokkal ünnepelnek a focivébé szurkolói?

Knap Gábor
2014. június 12., 20:40


A világ idei legjelentősebb sporteseménye minden bizonnyal a brazíliai foci világbajnokság. Összesen 32 csapat méri össze az erejét a csütörtöktől egy hónapon át tartó tornán. De mivel ünnepli majd a gólokat egy hazai, egy japán, egy kolumbiai, vagy épp egy ecuadori szurkoló?
Milyen italokkal ünnepelnek a focivébé szurkolói?
 
A brazil és a horvát válogatott összecsapásával csütörtökön kezdődik São Paulóban a 2014-es labdarúgó-világbajnokság. Legutóbb 1950-ben rendezte Brazília a vébét, és 1978-óta nem volt Dél-Amerikában a viadal. Hogyha ők nyernek, akkor bizonyára rengeteg bor, sör és cachaca fogy majd São Paulóban, Rio de Janeiróban és a többi – a meccseknek helyet adó – városban. A helyi borfogyasztók leginkább a vörösborokat részesítik előnyben és a már említett cachacát, amely a rum brazil rokona, de arrafelé egyre jobban fogy a pezsgő is.
Milyen italokkal ünnepelnek a focivébé szurkolói?
Horvátország lakói a szurkoláshoz elengedhetetlen sör mellett bizonyára leginkább a malvazija szőlőfajtából készült gyümölcsösebb borokat fogyasztják majd a meccsekhez, de a Krk-sziget könnyebb zlahtinái is minden bizonnyal kedvelt italok lesznek. Hogyha pedig előkelő helyezést ér el a csapat, még néhány Peljesac-félszigeti Dingac is kinyílhat.
Az A csoportban Brazília és Horvátország mellett Kamerun és Mexikó van. Előbbiben az erős francia hatás eredményeképp bizonyára szintén elérhetőek a borok, de hogyha a helyi termékek közül kell válogatni, a szurkolók inkább kávéval és teával ünnepelnek majd. Mexikóban azonban más a helyzet. A sörök mellett természetesen a tequila is nagyon népszerű. A színtiszta agave-tequilát tisztán fogyasztják, a kommerszebb változatokat alkoholmentes sangriával.
Milyen italokkal ünnepelnek a focivébé szurkolói?
A B csoportban három igazi borfogyasztó/termelő ország is található. Spanyolországban a különböző sangriák mellett így a fantasztikus borkínálat fogadja a szomjas szurkolókat, de Chilében és Ausztráliában is lesz miből válogatni.
Meg lennénk lepődve, hogyha Hollandiában a sör mellé időnként nem kerülne elő a komolyabb meccseken a jenever, ami a gin egy helyi fajtája. Részben malátázott gabonából, borókabogyóval készülő égetett szesz. Kemény dolog, hasonlít a vodkára, van több fajtája is. Sokféle koktélt lehet ráépíteni.
 
A C csoportban indul Kolumbia, Görögország, Elefántcsontpart és Japán. Kolumbiában lényegében minden van, hiszen megterem a banán, a cukornád, a rizs, a kukorica, és a burgonya is, amelyekből tulajdonképpen bármilyen alkohol elkészíthető. Leghíresebbek mégsem ezek, hanem a kolumbiai kávé. Mindennek ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a helyiek beérik alkohollal és kávéval, hiszen a különböző kábítószereket kis túlzással fűnyíróval lehet szüretelni az országban.
Görögországban szintén bő kézzel méri a természet a különféle alkoholokat. A sörön és a rengetegféle boron kívül – amennyiben születnek görög gólok – lehet koccintani retsinával, mézborral, cipuroval, ouzoval vagy Metaxával is.
Elefántcsontpart lakosságának egynegyede mohamedán vallású, így ők leginkább az országban bőven fellelhető teát és kávét fogyasztják majd, de népszerű a papajalé-narancslé kombó is.
Japánban a globalizációnak köszönhetően minden elérhető, ami a szurkoláshoz kellhet. Hogyha a helyi termékekhez ragaszkodik valaki, akkor rizsbort nyisson a kezdősípszókor, de a koktélok mellett különböző sörök és párlatok, sőt, gyümölcsborok közül is lehet választani.
A D csoportban szereplő Uruguay szurkolóinak nagy része nem alkohollal koccint majd a gólokra. A Dél-amerikai országban ugyanis a mate tea a legnépszerűbb ital. A mate egy örökzöld növény, amelynek leveleiben bőven van koffein. A meccsekhez leginkább jéggel és gyümölcslevekkel tuningolva fogy majd.
Milyen italokkal ünnepelnek a focivébé szurkolói?
Costa Rica a világ egyik legboldogabb országa a happyplanetindex szerint. Ebben egészen biztos, hogy nagy szerepe van a guaronak, amely egy cukornádléből főzött, édeskés ízű szesz. Ezen kívül szívesen isszák a fresco de frutas nevű italt is, ami egy nagyon gyümölcsös, turmixolt jeges, édeskés fimonság.
Anglia és Olaszország kedvelt italait nehéz lenne mind felsorolni. Az angoloknál ilyenkor nyilván minden sörgyár teljes kapacitáson működik, és a whiskeypárolók is biztosan dörzsölik a markukat. Az olaszoknál pedig a foci és a borok is jók, így igazi bulihangulat ígérkezik...
Milyen italokkal ünnepelnek a focivébé szurkolói?
Az E csoportban szereplő Svájcban olyan széles a választék a borokból és a sörökből, hogy a focirajongóknak komolyan kell számolniuk azzal a veszéllyel, hogy ha a boltokban tanácstalanok, nem érnek oda a tévé elé a kezdő sípszóra…
Ecuadorban – amely Svájccal játssza első mérkőzését a tornán – 2011-ben sokan meghaltak mindenféle illegális szeszfőzdék termékeitől. Akkor a kormány betiltotta a szeszes italokat. Ezt a szabályozást ugyan később enyhítették, de még mindig nincsenek nagy tivornyák a Dél-amerikai országban.
Franciaország választékát nehéz lenne felsorolni, Hondurasban már más a helyzet. Ott a banán, a kávé, a cukornád, a gyapot és a dohány mellett agavé ültetvények is vannak. A rum mellett tehát tequilával is megy majd a parádé egy-egy sikeres meccs után.
Az F csoportban induló Argentínában Uruguayhoz hasonlóan nagyon népszerű a mate tea. Emellett kiváló borokat készítenek, amelyek jó része remekül párosítható mondjuk a chorizzoval.
Nincsen könnyű dolga a bosnyák válogatottnak, hiszen első meccsét rögtön Argentínával játssza. Azt turdták, hogy a nyugat-balkáni országok közül Bosznia-Hercegovina lakosai költik éves szinten a legtöbb pénzt alkoholra? Előszeretettel fogyaszatanak különböző párlatokat, de a sör is népszerű. A meccsek közben minden bizonnyal az utóbbi fogy majd jobban.
Iránban nincsen könnyű helyzetben az, aki bevágna pár sört a közvetítések közben, hiszen Iráni Iszlám Köztársaságban alkoholtilalom van. Persze a tiltott gyümölcs mindennél többet ér, szóval az a mondás, hogy hozzá lehet jutni különböző helyi zugszeszfőzdékben kotyvasztott italokhoz, vagy külföldről becsempészett dolgokhoz. De nem biztos, hogy megéri kockáztatni...
Az irániakkal meccselő Nigéria északi részén sem tanácsos sörösüvegeket csörgetni a mérkőzések előtt, hiszen az ország felében nagyjából muzulmán többség él, és ott szintén tilos az alkoholfogyasztás.
Milyen italokkal ünnepelnek a focivébé szurkolói?
A G csoportban Németország és Portugália bizonyára meglehetősen izgalmas meccsel kezdi a tornát. A németek szintén gazdag italkínálatból válogathatnak. Ott van a 13 szőlőtermelő régió és rendkívül gazdag a borkínálat. Rajnai rizling, tramini, szilváni, rivaner… És akkor még egy szót sem ejtettünk a sörökről.
Portugáliában mi, ha nem sörrel szurkolnánk a csapatnak, egészen biztos, hogy vino verdét fogyasztanánk, ami a portugálok könnyű, friss, szénsavas, „zöld” bora. Mintha már kész fröccs lenne. Hozzá pedig nem maradhat el a tremoco!
Ghánában a szurkolást szintén a sör fogja kísérni, a bátrabbak pedig néhány kupicával a raffia pálma erjesztett levéből nyert helyi alkoholból, az akpeteshie-ből is bitosan legurítanak majd.
Az USA csapatának szurkoló focirajongók között annak ellenére nem tudni mennyi borfogyasztó van, hogy az Egyesült Államok nemrégiben átvette a legnagyobb borfogyasztó címét Franciaországtól. Persze a választék ott is hatalmas. A borok piaca mellett a söröké is óriási, de a bourbon is népszerű, kiváltképp Kentucky, Tennessee, Pennsylvania és Virginia államokban.
Belgium Algériával játszik először a H csoportban. A belgák tuti, hogy sörrel szurkolnak, hiszen több, mint 130 sörfőzde működik az országban. Ott vannak a multik, de rengeteg a kis családi főzde is. A Wikipédia szerint a sörfőzdék kb. 800 sörfajtát állítanak elő rendszeresen, azonban az egyes alkalmakra készített, különleges söröket is ideszámítva, a belga sörfajták száma eléri a 8700-at.
Algériában a fiatalok – annak ellenére, hogy mohamedán vallású országról van szó – egyre inkább fogyasztanak alkoholt, az idősebbek viszont vallásosak, így náluk csak a tea és a kávé a megengedett.
Oroszország szintén a H csoportban szerepel, de előkelő helyen szoktak megjelenni az alkoholfogyasztási toplistákon is. Vajon mennyire dobja majd meg a sör és vodka fogyását a vébé?
Kevesen tudják, de a csoport negyedik országát, Dél-Koreát sem kell félteni, hogyha ivászatról van szó. Dél-Korea a világ egyik legnagyobb alkoholpiaca, tele saját italokkal, melyek többsége erjesztett, de vannak párlatok is. Rizsből, búzából, cirokból főznek, készítenek gyümölcsborokat, és a rizsbort is ízesítik különböző gyümölcsökkel.
De nem csak a világbajnokságon részt vevő országokban számíthatnak megnövekedett forgalomra a pincészetek, a sörgyárak és a szeszfőzdék, hiszen a labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága, így még az olyan országokban, amelyek csak álmodoznak a vébén való részvételről is felpörög a kereslet.
Mi is behűtünk majd néhány sört, de egy jó fröccs is biztosan lecsúszik majd...
Winelovers borok az olvasás mellé