Minden napra egy aszú: Gróf Degenfeld Tokaji 5 puttonyos Aszú 2016

Borászportál
2020. augusztus 03., 13:19


Ebben az évben sem maradnak a legkülönlegesebb magyar bor rajongói exkluzív kóstolóesemény nélkül. 2020. augusztus 20-án nyitja meg kapuit a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvény. A borvidék legnagyobb hazai kóstolóját, a Tokaji Márciust évről-évre sikerre vivő Winelovers ezúttal a legfontosabb nemzeti ünnepünkön szervez kóstolót. Kedvcsinálóként addig minden nap bemutatunk egyet az Aszú Terem tételeiből.
Minden napra egy aszú: Gróf Degenfeld Tokaji 5 puttonyos Aszú 2016
TERMŐHELY - TALAJ
Mezőzombor - Galambos dűlő
Talaja jellemzően barna erdőtalaj, azonban előfordulnak benne löszfoltok. Az alapkőzet riolit, amely szinte teljesen fedett riolit tufával.
Tarcal - Terézia dűlő
Talaja a lösz és a barna erdőtalaj optimális keveréke, amely riolit alapkőzeten, de perlit kúpon nyugszik.
 
 
SZŐLŐÜLTETVÉNY
1999 és 2010 között lett újratelepítve, 1,8 illetve 2 méteres sortávolsággal és 0,8 méter tőtávolsággal a modern szőlőtermesztés irányelvei szerint. A tőkén 2 rügyes rövidcsapos metszést alkalmazunk. A tőketerhelés 1,5 kg. Az összes szőlőültetvényünk 2009 óta organikus művelés alatt áll.
 
 
ÉVJÁRAT
A tavasz lassan vette kezdetét, az elhúzódó márciusi hidegek miatt. Az esős július és augusztus megkívánta a szőlész folyamatos éberségét, de mindezek ellenére, az organikus módszereket használva sikerült megvédeni a szőlőt. A csapadékos időnek hála testes, erős savgerinccel rendelkező borokkal tudtunk dolgozni.
 
SZÜRET
2016. november közepén szüreteltük a töppedt, aszús szemeket.
 
BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
24 órás aszúszem maceráció után, lassú préselés következett. Majd fajélesztővel tartályban erjesztettük. Másod- és harmadtöltésű tölgyfa hordóban érleltük 24 hónapon keresztül.
Palackozás időpontja: 2019.06.26-27.
 
FAJTÁK
40% Furmint, 60% Hárslevelű
 
KÓSTOLÁSI JEGYZET
Illata az aszalt kajszibarack mellett a mézes jegyeket hordozza, amelyben a méhviasz is fellelhető. Ízében szintén visszatér a kajszibarack, de markánsan jelen van az aszalt sárgadinnye és a mangó is. Nagyon szép sav-cukor egyensúllyal rendelkezik a bor, a korty hosszú lecsengésű.
 
ÉTELPÁROSÍTÁS
Kék sajtokhoz fogyasztva felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújt.
 
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
11°C
 
ANALITIKA
Alkoholtartalom: 10 %
Cukortartalom: 151 g/l
Titrálható savtartalom: 9,19 g/l
Winelovers borok az olvasás mellé