Minden napra egy aszú: Tokajicum Borház

Borászportál
2017. március 30., 09:02


A tavasz közeledtével újabb és újabb borokra, üde és izgalmas tételekre vágyunk. Figyeld napi ajánlónkat, ismerkedj meg a Tokaji Március legmenőbb aszúival.
Minden napra egy aszú: Tokajicum Borház
Tokajicum 6 puttonyos Aszú 2012
Szőlőfajták: furmint, sárgamuskotály, hárslevelű
Érlelés: Hordóban erjesztve, érlelve.
Palackozás ideje: 2014.12.08
Maradék cukortartalom: 166,6 g/l
 
Minden napra egy aszú: Tokajicum Borház

 
A borról:
A 2012-es évben a hosszú meleg nyár beérlelte a szőlőt. Az ősz kedvezett a botritisznek, így október végén kiváló aszútermést szüretelték. Zempléni tölgyből készült szerednyei hordóban érett ezután két évig a bor, majd palackba került. Zamatában a nyarat idézi, ízében az érett gyümölcsök a szép őszre emlékeztetnek. Megmutatja Hegyalja íz- és zamatanyagban gazdag aszújellegét, melyben gyümölcsök sokasága jelentkezik. Tökéletesen megmutatja a botritisszel átszőtt ízvilágot, mely hatalmas potenciált jósol a bornak. Tokaj-Hegyalja három alappillére garantálja a bor eltarthatóságát, a cukor és a sav egyensúlya a kortynál szinte tökéletes, mindemellett az alkohol csak kísérő szerepet tölt be. Igazi ünnepek bora.
 
A pincészetről: 
A 20 hektáros szőlőbirtok páratlan helyen terül el. Panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett birtok – levéltári források szerint – hajdanán az Andrássy grófok birtoka volt. Szőlőterületeik kivétel nélkül első osztályú, híres történelmi dűlőkben találhatóak. Tarcal határában a Perőcz, Czeke, Feketehegy, Királygát, Mandulás. Mád határában a Betsek, Hold-völgy, Danczka. Tállya határában a Bojta, Rátkán pedig a Holdvölgy dűlőkön. Az ültetvények nagy része negyven éves vagy még öregebb. Az öreg tőkékhez főborászunk kifejezetten ragaszkodik, mert önmagukat hozamkorlátozzák és főleg, mert ezek a nagy beltartalmú, ásványos borok forrásai. A szétszórt elhelyezkedés előnye, hogy a változatos talaj és fekvés lehetőséget ad a kísérletezésre, mert ugyanazon szőlőfajták egészen más arcukat mutatják más-más adottságú dűlőkből szüretelve.
Winelovers borok az olvasás mellé