Minden napra egy bor: Tűzkő Domb Cuvée 2017

Borászportál
2020. november 04., 13:32


November 14-én kerül megrendezésre a Bordói November, a bordói vörös fajták legnagyobb hazai kóstolója. A rendezvény napjáig bemutatjuk a Csúcsborok Termének tételeit, vagyis a csúcsok csúcsát. Nem hagyhatjuk ki a szójátékot, mert ez tényleg egy tűzről pattant bor a Tűzkő Birtokról!
Minden napra egy bor: Tűzkő Domb Cuvée 2017
 

Tűzkő Birtok (Szekszárd) Domb Cuvée 2017
 
A pincészet ikon bora, amely a klasszikus bordói iskolát követi. Kizárólag csak a legkiválóbb évjáratokban készül, a szőlőalapanyagot a mórágyi Tűzkő Domb dűlőből szüretelik. Alacsony termésátlagokkal termesztik az alapbort adó két szőlőt, a merlot-t és a cabernet franc-t. Mély színű, testes, finom tanninokban gazdag, kerekké érlelt bor. A két fajtának köszönhetően fűszeres és gyümölcsös jegyek találkoznak, amit diszkrét barrique hordós érlelés tesz teljessé. Lesimult tanninokkal, a 10 hónapos palackérlelést követően szépen megjelent a cabernet franc-ra jellemző mély-meleg illat, csokoládés jelleg és a merlot bársonyossága. Számos külföldi és hazai borverseny aranyérmes bora.
 
Ajánljuk vadételek, vörös húsok, csokoládéval, meggyel készült desszertek mellé
Fogyasztási hőmérséklet: 16-18 °C
 
Analitikai adatok:
Alkoholtartalom: 14.40 v/v %
Savtartalom: 5.4 g/l
Cukortartalom: 1.5 g/l
 
Tűzkő Birtok rövid leírása
 
A Tűzkő Birtok Bátaapáti szomszédságában, a tolnai dombok között fekszik. Bátaapáti Budapesttől 150 kilométerre délre, a Geresdi-dombságban található. A dombok és apró völgyek, valamint a gyönyörű szálkai és zsibriki tavak tökéletes mikroklímát teremtenek a szőlőtermesztéshez. A kis német falu (Abstdorf) a XVIII. század második felétől az Apponyiak tulajdonába került, akik jókora magtárat építettek a dimbes-dombos falu szélén, ez a gyönyörű épület képezi ma a birtok központját. Az egykori földalatti pincéket használják ma is a borok érlelésére. A Tűzkő Birtok története szorosan összekapcsolódik a nagyszerű Apponyi grófi családéval. A kulturált és patrióta arisztokrata család a kor egyik legmodernebb pincészetét hozták létre itt a XIX. században. A tulajdonukban lévő birtokok közül a bátaapáti rendelkezett a legmagasabb termelési és minőségi potenciállal.
A birtok történelmi szőlőültetvényeinek nagy része a Völgység lankás dombjai közt található. Az itt termelt borok kellemes bukéjukról híresek. Az ültetvények meszes, löszös, jó vízgazdálkodású talajokon terülnek el. Az új telepítésű szőlőterületek Mórágy és Mőcsény falvak közelében fekszenek, amely területek különböző klimatikus és talajtani jellemzőkkel rendelkeznek. A birtokon jelenleg 120 hektáron fehérborszőlőket (pinot grigiot, zöld veltelinit, traminit, chardonnayt, rajnai rizlinget és sauvignon blanc-t), illetve 60 hektáron vörösborszőlőket (nagyrészt kékfrankost és merlot-ot, kis mennyiségben cabernet franc-t és pinot noir-t) termesztenek.
Winelovers borok az olvasás mellé