Minden napra egy bor: Vylyan Mandolás 2016

Borászportál
2020. november 06., 08:52


November 14-én kerül megrendezésre a Bordói November, a bordói vörös fajták legnagyobb hazai kóstolója. A rendezvény napjáig bemutatjuk a Csúcsborok Termének tételeit, vagyis a csúcsok csúcsát. Mai ajánlat: 100% cabernet franc, 100% Villány, 100% prémium.
Minden napra egy bor: Vylyan Mandolás 2016
 
 
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Villány) Mandolás 2016
 
TERMŐHELY
E válogatás a Villányi borvidéki Mandolás dűlő legszebb cabernet franc ültetvényéről származik. A Mandolás nevét a régi időkben itt termő mandulafákról kapta, amely ott terem, ahol a legnemesebb szőlőfajták is. A dűlő déli kitettsége, s katlanszerű formája miatt kiválóan tartja a meleget, a cabernet franc szőlő nagyon jól érzi itt magát. Az eddigi évjáratok alapján egyértelmű, hogy a villányi cabernet francnak a világban küldetése van, a fajta ezen a kivételes termőhelyen megtalálta természetes otthonát.
 
TALAJ
Mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj
 
SZŐLŐÜLTETVÉNY
2001-ben telepített.
Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m

ÉVJÁRAT – 2016
A vegetáció 2016-ban korán indult, korai tavasz után a fagyos szentek is korán jöttek. A terület szerencsésen megúszta a fagyokat, jégverést, majd kellemesen meleg nyár köszöntött be nagy hőingadozások nélkül, kellő mennyiségű csapadékkal, egyenletesen fejlődtek a szőlők. A szüret az iskolakezdéssel, szeptember 1-én indult, s átlagon felüli hőmérséklet, „nyári” időjárás volt egész hónapban. Egy francia vincellér mondást idézve, a nyár megadta a mennyiséget, a gyönyörű szeptember pedig a minőséget.

Egészséges termés volt jó savakkal, jó cukorral. Lassan, egyenletesen értek, ami a zamatok kiteljesedésének kedvezett.
 
SZÜRET
2016.október 10-11. 15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.

BORKÉSZÍTÉS-ÉRLELÉS
A két hetes egyenletes lassú erjesztést még 1 hét héjon tartás követett. Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 65% új, 20% egy és 15% másodéves. A 18 hónapos hordós érlelés során a legszebb hordók lettek kiválogatva és önállóan lepalackozva Mandolás néven

PALACKOZVA: 2018.szeptember 28.
FŐBORÁSZ: Ipacs Szabó István
 
KÓSTOLÁSI JEGYZET
Dűlőválogatás és hordóválogatás, egy nagy évjáratban készített Villányi Franc legjava. Úgy készült, hogy akár most, egy éve a palackban pihenve, de akár 10 év múlva is fogyasztása élményt jelentsen. Az élénk savú gyümölcsössége szederre, érett meggyre és áfonyára emlékeztet. Az elegáns, hosszú korty csöppnyi étcsokoládés kesernyével, fahéjas, cédrusos fűszerességgel búcsúzik. A dekantálás jól áll neki. Ünnepi asztalra ajánljuk!
 
FOGYASZTÁSI HŐMÉRSÉKLET
Fogyasztását 15-16 °C-on ajánljuk.
 
ÉTELPÁROSÍTÁS
Nagyvad ételekhez, rafináltabb sültekhez, például erdei gyümölcs redukcióval. Feketecsokoládés desszertekhez vagy szivarokhoz is érdemes kipróbálni!
 
TÁROLÁS
A most öröme mellett hosszú palackérlelésre is ajánljuk.
Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13-15°C-on) tároljuk.
 
ANALITIKA
Alkohol: 14 %
Titrálhatósav-tartalom: 5 g/l
Invertcukor-tartalom: 1 g/l
Winelovers borok az olvasás mellé