Számos jótékony hatása van a bornak, de...

Borászportál
2018. augusztus 28., 11:44


Egy új, minden eddiginél átfogóbb kutatás az összes eddigi elméletet borítani látszik.
Számos jótékony hatása van a bornak, de...
A The Guardian-ban a napokban megjelent egy cikk a University of Washington tanulmányáról, amely az alkoholfogyasztást és annak egészségügyi hatásait vizsgálta. A számos eddig napvilágot látott kutatáshoz képest a mostani egyik különlegessége az, hogy az egyetem dolgozói – állításuk szerint – minden eddiginél nagyobb mintából dolgoztak. 195 országból gyűjtöttek 1990 és 2016 közötti adatokat, mintegy 28 millió ember alkoholfogyasztási szokásaira illetve az egészségi állapotra és a halálozási okokra vonatkozóan.

A publikáció másik érdekessége, hogy gyakorlatilag teljesen szembemegy az eddigi nézettel, miszerint a mértékletes alkoholfogyasztás, ami napi 1-2 pohár bort vagy sört jelent, kifejezetten jót tesz az emberi szervezetnek (hogy mi mindennel hozták összefüggésbe csak az utóbbi időben, arról itt, itt, ittitt és itt lehet olvasni). Ehhez képest a mostani tanulmány azt állítja,
a legegészségesebb a nulla elfogyasztott alkohol.
Bár a kutatók is elismerik, van összefüggés például a vörösbor-fogyasztás és az érrendszeri megbetegedések alacsonyabb száma között, ez önmagában nem értelmezhető, ugyanis az ezzel egyidejűleg fellépő számtalan káros hatást is figyelembe kell venni. Mint írják, csak 2016-ban 2,8 millióan haltak meg a világban az alkohol miatt, a 15-49-es korosztályban a korai halálozások 20 százaléka írható az ital számlájára.
 

Az alkohol az 50 évnél idősebbek számára is komoly rizikót  jelent – olvasható  a dolgozatban –, ott a rák kialakulásában van szerepe: a nőknél a daganatos elváltozások ötödénél, a férfiaknál az esetek negyedénél tehető felelőssé. A kutatás külön számba veszi a fiatalokra leselkedő veszélyeket is. Miközben felsorol olyan triviálisabbnak tűnő következményeket is, mint a közúti balesetek okozása, egy érdekes jelenségre részletesebben is kitér. A brit adatokat elemezve azt találták, hogy az alkoholfogyasztás mértékével együtt jelentősen nő az önveszélyes cselekedetekre való hajlam. Míg az átlagosan napi egy pohárral ivóknál csak 0,5% azok aránya, akik bódult állapotban alatt valaha kárt tettek magukban, napi 5 pohárnál már 37% ez az arány.

A tanulmány a száraz tények közlésén túl felhívja a figyelmet a mindenkori döntéshozók felelősségére. Nagy-Britanniában például a hivatalos ajánlás szerint a napi egy korsó sör vagy 1,5 deci bor gyakorlatilag nem jelent egészségügyi kockázatot. A kutatók most arra bátorítják az országok vezetőit, hogy az új eredmények fényében gondolják át az alkoholfogyasztással kapcsolatos politikájukat.
 
Winelovers borok az olvasás mellé