Hogyan kerülheted el a betegállományt? Természetesen borral!

Borászportál
2018. július 21., 07:16


Sokat vagy keveset szeretnél bejárni dolgozni? Nem is hinnéd, milyen egyszerű a recept egyikre és a másikra is! Legalábbis egy új finn kutatás szerint.
Hogyan kerülheted el a betegállományt? Természetesen borral!
Ha választani kell, hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy azok élnek egészségesebben, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Ebből pedig elvileg következnie kellene, hogy az absztinensek kevesebbet betegeskednek, ergo kevesebbet hiányoznak a munkahelyükről. Nos, finn kutatók egy kicsit más eredményre jutottak.

A Finnish Institute of Occupational Health kutatóinak a minapi, témával kapcsolatos publikációjáról a welt.de számolt be. E szerint kevesebbet vannak azok betegállományban, akik mondjuk esténként megisznak egy sört, mint azok, akik sosem isznak alkoholt.

Az intézet munkatársai a munkájuk során először 47 ezer, 1985 és 2004 között rögzített finn, francia és brit kérdőívet nyálaztak át. Ezekben a megkérdezettek az alkoholfogyasztási szokásaikról vallottak. A finn szakemberek ezután megnézték, hogy ezek az emberek munkájuk során hány napot töltöttek betegállományban.
 

Az eredmény magukat a kutatókat is meglepte: azok hiányoztak a legtöbbet a munkahelyükről, akik nagyon sokat, vagy egyáltalán nem ittak.
A moderált alkoholfogyasztók ezzel szemben kevesebbszer maradtak otthon.
A hangsúly a visszafogott alkoholfogyasztáson van (ezt a nőknél napi 1 pohár sörben illetve borban maximálták, a férfiaknál valamivel több volt megengedett), ugyanis a túlzott és rendszeres alkoholfogyasztók átlag 44%-kal többet voltak betegek.

A Finnish Institute of Occupational Health-nél azt is megvizsgálták, milyen panaszok tartották otthon a dolgozókat. A kórlapok alapján a távolmaradás okai között legtöbbször a pszichés és légúti problémák szerepeltek, ritkábban az ízületi illetve emésztéssel kapcsolatos betegségek.
 
A kutatók mindazonáltal óvatosságra intenek. Mint a tanulmányukban írják, egyelőre pusztán az adatok statisztikai elemzéséről van szó, nem lehet kijelenteni, hogy összefüggés van az alkoholfogyasztás mértéke és például az emésztési vagy légúti problémák előfordulása között.  Ez ügyben további vizsgálatokra van szükség.
Winelovers borok az olvasás mellé