A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás


|
Tudta?
A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Jelentős mennyiségben tartalmaz resveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is.
A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi. Mennyisége a klíma, a talaj és a növénykezelés függvénye.
Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki, ezek humán vizsgálatokban még nem bizonyítottak. Az egyetlen pozitív humán vizsgálatban a resveratrol igen nagy dózisa (napi 3-5 g) volt szükséges a vércukorszint szignifikáns csökkentéséhez.
|
Pezsgőbontás szablyával vagy síléccel? – tradíció, látvány, adrenalin
Karácsonyi toplista – ünnepi ital- és élményajánló borkedvelőknek és párlatrajongóknak
Pezsgő a vásznon – a Piper-Heidsieck, Marilyn Monroe és az Oscar-gálák
Forralt boron innen és túl – az ördög itala a bögrében
Czurda Henrik borai a saját fejlesztésű applikáción keresztül is elérhetőek (X)
Rangos nemzetközi díjat nyert a TokajKalauz Portugáliában
Még mindig a borvidékek bűvöletében élünk, pedig az eredetvédelemben sokkal nagyobb lehetőségek vannak
Több mint borverseny: üzleti kapcsolatok és piacépítés a 2025-ös Winelovers Wine Awards keretében
InterContinental Budapest, Budapest
Borkóstoló