Parafa dugók és borpárjaik

Borászportál
2016. január 26., 12:29


A borospalackok lezárásának számos alternatívája van, de mind a fogyasztóknak és a borászoknak is a nagy többsége ragaszkodik a parafa dugóhoz, ám annak is számos fajtája létezik!
Parafa dugók és borpárjaik
A világ legdrágább boraiban, a prémium vörös és fehér borokban, magas minőségű natúr parafa van, ami tovább emeli a parafa presztízs értékét. De a paratölgy, szakszerűen lehántolt kérgéből készült dugók között is vannak különbségek, egyre több típusuk létezik, hogy a gyártók az összes piaci igényt ki tudják elégíteni.
 
Elsősorban a bor típusa határozza meg, hogy milyen parafa dugóval célszerű lezárni a palackot, de végül maga a borász dönti el. Sajnos manapság nagymértékben hozzájárul a palack zárás kiválasztásához a „kényelem”. Sokszor a praktikum győz a szakmaiság felett.
 
A dugógyártó cégek igyekeztek a termékpalettájukat úgy kibővíteni, hogy minden borfajtához (gyors forgási sebességű, fehér, rosé, vörösborokhoz és a prémium fehér, vörösborokhoz is) egy optimális terméket tudjanak kínálni. A boros parafa dugók esetében két fő kategóriát különböztethetünk meg: technikai és a prémium natúr parafa dugókat.

Technikai dugók
 
A natúr dugók fúrása után nagy mennyiségű „melléktermék” marad, amelynek értékes parafa anyag tartalmát a technikai dugók készítésére lehet felhasználni.
 
A technikai dugók eltérő szemcse méretű granulátumokból készülnek, amelyet magas hő hatására sajtolással vagy öntő formába öntéssel állítanak össze. Így szilárd, homogén és erős anyagú lesz, amelynek kisebb az oxigénáteresztő képessége, mint a natúr parafának. Ezeket a dugó típusokat gyors forgási sebességű borokhoz ajánlják, amelyeket másfél, maximum két év alatt elfogyasztanak. Az alábbi technikai dugókkal találkozhatunk a legtöbb parafa dugó gyártó cég termékpalettáján:
 
Pezsgős parafa dugó: Nagy szemcseméretű granulátumból készül a testrész. Fontos, hogy erős nyomást is kibírjon. A minőségi osztálytól függően két natúr parafából készült, úgynevezett tárcsákat illesztenek a testre.
 
Parafa dugók és borpárjaik
Két tárcsás pezsgős dugó a magas minőségű pezsgők első számú zárás típusa

Agglomerált parafa dugó: Alaposan megtisztított, granulátumból készült dugó, olyan borokhoz ajánlják, amelyeknek a forgási sebessége maximum fél-egy év.
 
Parafa dugók és borpárjaik
Agglomerált technikai dugók
 
Neutrokork vagy mikrogranulátumból készült parafa dugók: a speciális technikai folyamat során, finom, mikro granulátumot használnak. Sajtolással össze préselik a finom granulátumot és így válik homogén parafa dugó testté. Ez a dugó típus lehet a legjobb alternatívája a csavarzárnak, hiszen minimális az oxigénáteresztő képessége, továbbá természetes anyag is. Ilyen dugókat alkalmaznak a könnyű, reduktív tételeknél, amelyeket másfél-két éven belül elfogyasztanak.
 
Parafa dugók és borpárjaik
Mikro granulátumból készült dugó és nagyobb szemcse méretű agglomerált dugó (balról jobbra)

Twintop vagy két lapkás dugó: A mikro granulátumból készült henger két végén natúr parafából készült tárcsákat találunk, így a bor tulajdonképpen natúr parafával érintkezik. Két-három éves érlelésű borok esetén használják.
 
Parafa dugók és borpárjaik
Twintop vagy kétlapkás technikai parafa dugó

Natúr dugók:
A natúr dugókat a paratölgy kérgéből merőleges irányban fúrják ki, így a pórusok nem hosszanti irányúak. A palackok zárását a parafa természetes sejtszerkezete biztosítja. A natúr dugók közötti minőségi különbséget elsősorban a véglapok rovátkássága, másodlagosan az oldalak, a palást pórusossága határozza meg, amelyek szemmel is jól láthatóak.
 
Parafa dugók és borpárjaik
A natúr dugókat a megfelelő vastagságú és minőségű paratölgy kérgéből fúrják ki
 
Parafa dugók és borpárjaik
Natúr dugók
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé