Tokaj Oroszlánja

Németh Richárd
2013. február 05., 12:20


Bortúra-ajánló - A tokaji borok, a wellness és a házias ételek szerelmesei keresve sem találhatnának jobb helyszínt a tállyai Oroszlános Borvendéglő és Borhotelnél, mely nemrégiben jelentős átalakuláson átesve a tradíció, a modernitás és a Slow Food jegyében várja vendégeit. Interjú Jámbor Ágnessel a hotel sales és marketing menedzserével.
Tokaj Oroszlánja
 
Honnan ered az Oroszlános név?
Tállya központjában áll egy csaknem négyszáz éves épület, az egykori Szirmay-kúria. Szárnyas tölgyfa kapuját két faragott oroszlán őrzi. Úgy tartják, az arra járó turista vagy kisgyermek jobb kedvre derül, ha kicsit megsimítja az oroszlánok fejét.
Mit lehet tudni a Szirmay család és a kúria viszonyáról, történetéről?
Az oroszlános ház eredetileg a zempléni Szirmay család birtokában volt. A Szirmayak majd nyolc évszázadon át formálták, nevelték szűkebb és tágabb környezetüket. Kúriájuk építése az 1600-as évek elejére tehető. A bejárati nagykapu a XVII. századra jellemző barokk-copf betétes díszítményekkel és a mai napig működő, restaurált oroszlános kopogtatóval a ház egyik legszebb része.
A kúriát 1760 körül kiegészítették, oszlopokkal, konzolokkal, lunettákkal díszítették. A stílusjegyek alapján valószínűsíthető, hogy a kor egyik legnagyobb osztrák építésze, Franz Anton Hillebrandt, a Magyar Királyi Kamara vezető építésze tervezte át. A Hillebrandt stílusát mutató árkádsoros belső udvarrész és a boltozatos, az eredeti kőburkolatot máig megőrző tornác jelenleg is az épület ékessége. Az átépítés 1771-ben fejeződött be. A család tulajdonában álló házban a polgárias, felvilágosult, pezsgő társadalmi élet egészen a második világháborúig tartott. A háborút követő államosítás után több magánlakást alakítottak ki a kúriában. Hosszú évtizedek teltek el, az épület romossá vált, homlokzata tönkrement. Egyedül az oroszlános kapu mutatta a ház egykori pompáját.
Tokaj Oroszlánja
 
Mikortól állt a bortúristák és kirándulni, kikapcsolódni vágyók szolgálatába az épület?
Újjászületésére az Oroszlános Borvendéglő 2006-ra befejezett kialakításával került sor. A ház belső tervezését a budapesti Körtér Műterem végezte, Tompos Lajos vezető belsőépítész irányításával. A több művészeti-iparművészeti ágat és kézműves mesterséget (a textiles, a szobrász, a keramikus, a hímző, a fafaragó, a falfestő, az üvegműves, a grafikus, a bútortervező és a festőművész munkáját) összefogó belsőépítészeti tervezéskor végig ott munkált a háttérben a rég letűnt világ tisztelete, üzenetének keresése, amelynek eredménye nagy hatással van az ide belépő vendégekre.
Nemrégiben nagy fejlesztésen estek át. Ez pontosan mit érintett, illetve milyen elemekkel bővült a vállalkozás?
2010-ben kezdődött Tokaj-Hegyalja első Borhotelének beruházása, mely 2012-ben lezárult. A Borhotel 2012. április 02-án nyitott. A Kúria épületében meglévő 3 lakosztályunk így kiegészült 11 db kétágyas pótágyazható szobával.  Az egykori Szirmay – kúriával szerves egészt alkotó, a kúria miliőjét hűen tükröző, méltó megjelenésű Borhotel várja az idelátogatókat. A 11 kétágyas pótágyazható szoba, stílusában a Borvendéglő hangulatát adja vissza, és csendes meghittségével a vidéki élet kényelmét, nyugalmát kínálja az idelátogatóknak. Fürdőházunkban infra kabin, finn szauna, pezsgőfürdő, élménydézsa és élményzuhany nyújt felüdülést vendégeinknek.
Tokaj Oroszlánja
 
Ma milyen szerepet tölt be az Oroszlános hegyalján?
Az Oroszlános Borvendéglő a gasztronómiai megújulás egyik élharcosa kíván lenni Tokaj-Hegyalján, ami elsősorban a minőségi, helyi alapanyagok használatában, a szezonális ajánlatokban, a hagyományos és a modern konyhai technológiák ötvözésében mutatkozik meg. Étlapunkat a vidéki polgári és népi konyha hagyományain alapuló fogásokból állítjuk össze, szem előtt tartva az évszakokat és az ünnepeket is. Mint a régi háztartásokban, sok hozzávalót magunk készítünk. Vendégeinknek saját sütésű házikenyeret kínálunk, lekvárokat főzünk a Szirmay-kúria birtokán termett gyümölcsökből, de elteszünk befőtteket, zseléket, szörpöket is.
Gondolom a bor központi helyet foglal el az életükben.
A bort sokoldalúan használjuk fel; ételeinkben is megjelenik, de az asztalon minden ételünk mellé odaképzeljük és oda is kívánkozik: borokhoz ételeket, ételekhez borokat keresünk. Borházunk kínálatából a Szirmay-kúria saját borai mellett más tokaj-hegyaljai pincészetek válogatott borai és muzeális tételek közül ajánlunk ételeinket kísérő társakat.
Egy ideje már Önök is csatlakoztak a nemzetközi Slow Food mozgalomhoz. Ez pontosan hogyan ölt testet az Oroszlánosban?
2009 novemberében megalakítottuk a Slow Food Tokaj Conviviumot a Tokaj Pendits Szőlőbirtokkal karöltve. Az 1989-ben alakult Slow Food a biodiverzitás védelmét, az íz-nevelést, az emberszabású életmód elősegítését, a helyi közösségek által megtermelt termékek megóvását propagálja. Ma már a világ 132 országában több mint 100.000 tagot számlál.
Tokaj Oroszlánja
 
A mozgalom alapját a helyi csoportok, a Conviviumok képezik. A Slow Food Tokaj Convivium a helyi hagyományok gyűjtését és megőrzését, ízműhelyek, szakmai kóstolók szervezését, továbbá a biodiverzitás védelmét (pl. elfelejtett gyümölcs- és zöldségfajták újratelepítése), az íz-nevelést, ill. a termelők-fogyasztók szorosabb kapcsolatának elősegítését tűzte ki céljául.
Az alapító tagok között van Gergely Miklós, az Oroszlános Borvendéglő tulajdonosa, Baranczó Attila séf valamint Wille-Baumkauff Márta és Stefan, a Pendits Szőlőbirtok és Pincészet  tulajdonosai.
Milyen programokkal  várják a vendégeket Tállyán?
Borhotelünkben különböző csomagok várják a hozzánk ellátogatókat. Igény szerint szervezünk vendégeinknek borbusz programot, pálinkatúrát. Rendszeresen szervezünk borvacsorákat, amelyek közül hagyományosan megrendezzük januárban a Vince-napi szőlőág szentelést és áldomást. A vacsorán a meghívott hegyaljai borászok saját maguk kínálják boraikat vendégeinknek. Augusztusban a Zempléni Fesztivál egyik gasztronómiai eseményét minden évben nálunk rendezik. A borvacsora során nemcsak remek borokkal, ízletes ételekkel, hanem magas színvonalú művészeti produkciókkal is kényeztetjük a közönséget. Szeptember végén kerül megrendezésre a Szent Vencel napi szőlős búcsú, mely 2 napos program. Első nap tállyai pincészeteket lehet látogatni, ahol a borászok kínálják boraikat és egyéb kulturális események kísérik a rendezvényeket. A második napon szent mise keretében zajlik a tállyai borászok borainak szentelése, borrendek felvonulása. Záróakkordként pedig az elmaradhatatlan Márton-napi libás borvacsorát említhetjük.
Tokaj Oroszlánja
 
A nagyközönség most Budapesten is találkozhat Önökkel, hiszen az Oroszlános kitelepül a Nagy Furmint Február kóstolóra február 7-én. Ide mivel készülnek?
A már jól ismert Szirmay borfalatokkal készülünk: mangalica tepertőkrém, házi sajtkrém, falusi hús – pâte, kacsamáj – pâte, hagymalekvár, zöldségtatár – mindezeket házi kenyéren tálalva.
Továbbá két bort mutatunk meg az érdeklődőknek, a száraz, 2011-es Tokaji Furmint „Ház Borát”, valamint a szintén 2011-es Tokaji Furmint „Lilla” elnevezésű, késő szüretből származó, 76 g/l maradék cukrot tartalmazó tételünket.
 
Winelovers borok az olvasás mellé