Tokaji aszú a világirodalomban

Máté Alexandra
2020. február 20., 10:29


A tokaji borvidék, és kiváltképp az aszú olyan hívószó, melynek hallatán minden magyar szíve megdobban. Nem csoda, hiszem egyedülálló borkülönlegesség, melyre méltán lehetünk büszkék. Ékes bizonyíték erre Kölcsey Ferenc Himnusza és annak sorai: „Tokaj szőlővesszein / Nektárt csepegtettél.” Talán kevésbé tudott, de a világirodalomban is többeket megihletett az aszú.
Tokaji aszú a világirodalomban
Fotó: sfexaminer.com
 
Hazánkban hosszú hagyományra tekint vissza a Tokaj nevével összefonódott aszúbor, és több feljegyzés tanúskodik arról, hogy a nedű a 18. században már nemzetközi hódítóútra is indult, ekkor illette XIV. Lajos francia király a „Vinum Regum, Rex Vinorum” (a borok királya, a királyok bora) névvel. Evezzünk most közösen nemzetközi vizekre, és fedezzük fel a tokaji bor lenyomatait a világirodalomban!

A tokaji aszút évszázadokig valódi gyógyszernek tartották, a Magyar Gyógyszerkönyv ajánlásai között egészen a XX. század második felééig szerepelt. Épp ennek kapcsán kerül említésre Ibsen Vadkacsájában is a tokaji, mely körül némi nézeteltérés alakul ugyan ki a szereplők között, abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy a tokaji valódi orvosság, és kiváló bor.
 

Francois-Marie Arouet, vagy ahogy mindannyian ismerjük, Voltaire is rajongott a tokaji borért. A maga korában Voltaire közismert volt arról, hogy vérbeli borrajongó, aki sokat tanulmányozta is a borokat a kóstolás mellett, és egyfajta borszakértővé képezte magát. Éppen ezért számos borászat versengett a kegyeiért, s különösen büszkék lehetünk arra, hogy francia származása ellenére levelezéseiben, feljegyzéseiben legtöbbször a tokajit dicsérte. „Ha tokajit iszunk, meg kell győződnünk, hogy van Gondviselés felettünk, mert annyi gyönyört, mint ez az ital, csak egy végtelen jóságú Isten nyújthat.”
 

Ha kissé a könnyedebb olvasmányok felé vesszük az irányt, elsőként a nagy krimiírót, Sir Arthur Conan Doyle-t érdemes megemlíteni a tokaji bor kapcsán. Doyle detektívregényeiben többször is utal valamilyen formában Magyarországra: A négyek jele és Az utolsó meghajlás című novellákban maga Sherlock Holmes is fogyaszt tokajit, melyet kedvenceként említ, s poharában tokajival mond tósztot.

Végül pedig egy példa a közelmúlt irodalmából: Philip Pullman Az úr sötét anyagai névre keresztelt fantasy trilógiájának első kötetében, rögtön a mű elején szán jelentős szerepet a tokaji aszúnak. Az egyik főszereplő, a magasrangú, ám nem éppen közkedvelt Lord Asriel ugyanis nagy rajongója az aszúnak, és ez majdnem a vesztét okozza, mivel épp egy üveg aszúval próbálják őt megmérgezni. Szerencsére sikertelenül.

Láthatjuk tehát a fenti néhány példán keresztül, hogy a hazai írók, költők mellett a világirodalom nagyjai is gyakran szőtték műveikbe a tokajit, mi több, minden esetben mint valaki kedvence került elő, és méltatták az italt.
 
Mi tart még vissza ezek után bárkit is, hogy maga is utánajárjon, mitől lett ilyen világhírű a tokaji? Ha valaki még az alkalmat keresi a kóstolásra, vagy nem biztos benne, hogyan kezdjen neki a tokjai borokkal való ismerkedésnek, annak kiváló alkalom a Winelovers Tokaji Március Nagykóstoló, ahol közel 150 tokaji tétel kóstolására nyílik majd lehetőség.
Winelovers borok az olvasás mellé