Tudj meg mindent a furmintról #6: Egy igazi különlegesség alapanyaga

Borászportál
2019. május 31., 12:00


Megújult a furmint.hu, Magyarország talán legtöbbre hivatott szőlőfajtájának nem hivatalos oldala, ami a mai trendeknek megfelelően közérthetően, szórakoztató formában fog beszámolni a fajtával kapcsolatos minden tudnivalóról. Ezúttal egy olyan borról lesz szó, ami annyira különleges, hogy 100% furmint változata talán nem is létezik, viszont a fajta szinte mindig helyet követel magának benne.
Tudj meg mindent a furmintról #6: Egy igazi különlegesség alapanyaga
Fotó: Benkő M. Fanni
 
Áprilisban indult útjára a teljesen megújult furmint.hu rengeteg érdekességgel, infografikával, ténnyel Magyarország egyik leghíresebb őshonosnak tartott fajtájáról. 12 héten át a Borászportálon szemezgetünk az ottani tartalomból.
 
A szamorodni több évszázados borkategória, ami a nevét nem a búslakodásról kapta, hanem történelmi kenyeres-boros pajtásaink, a lengyelek nyelvén jelenti azt: „ahogyan termett”. A kifejezés igen találó, hiszen pont ez a szamorodni lényege: az aszúsodott és egészséges szemeket egyaránt tartalmazó szőlőfürtöket egyben dolgozzák fel. Érlelésére (min. 2 év, ebből legalább 1 év fahordóban), illetve a botritiszes jelleg meglétére a bortörvény kötelez. A szamorodni 24 mustfoktól lesz édes, ez alatt pedig száraz.
 
 
Utóbbi igen ritka kincs, "azért is nagyon nehéz műfaj, mert mindenféle külső beavatkozás nélkül kell megvárni, amíg a bor teljesen stabilizálódik" - hangzott el nem is olyan régen a tokaji Obzidián Pincészet kóstolóján. Szóval ilyen kerül a látóteredbe, semmiképpen se hagyd ki.
 
 
Most pedig következzen a száraz szamorodni aromaképlete:
 
Tudj meg mindent a furmintról #6: Egy igazi különlegesség alapanyaga
 
Ugye te is megkívántad? Máris mutatjuk a stílus négy kiváló tételét, amit akár a kedvenc foteledben ülve is megvásárolhatsz:
 
Winelovers borok az olvasás mellé