Átment az első teszten az év legborosabb báljának menüsora

Fendrik Zsóka
2015. december 14., 21:10


A Magyar Borok Bálján minden évben különösen nagy hangsúlyt fektetnek a bor-étel harmóniájára, így a menüsornak több teszten is át kell esnie, amire a nagyközönség elé kerül. A 2016-os Borbál első próbaebédjére december 11-én, pénteken került sor az InterContinental Budapest hotel éttermében, amelynek eredményéről most beszámolunk.
Átment az első teszten az év legborosabb báljának menüsora
A 2016-os bál üdvözlőitalai Garamvári Vencel brut pezsgői
A fogásokat Bernáth József kreatív séf, az RTL Klub Konyhafőnök műsorának séfje és Gullner Gergő, az InterContinental Budapest séfje készítette el a báli borsorhoz. Az ebéd kezdete előtt Bernáth József kihangsúlyozta, hogy elsősorban az ízekre koncentráljunk, a tálalás még nem a végleges, de természetesen így sem volt okunk a panaszra. 

A 2016-os bálozókat két féle üdvözlőfalattal és a hozzá illő pezsgőkkel várják majd február 27-én. 

Camambert krém, Granny smith alma, endíviával - Garamvári Vencel Optimum Brut 

Az illatok harmóniája már elsőre felfedezhető az étel és a pezsgő között. A camambert íze meghatározó volt, de nem tolakodó. A kenyérropogós, az almakockák és a krém textúrája jól működött együtt. A kedvünkért a séfek még egy kevés színnel feldobják a fogást, lila endíviát használva, és vastagabb pirítóson tálalják, hogy könnyebb legyen a falatot megfogni.
 
Átment az első teszten az év legborosabb báljának menüsora
Camambert krém, Granny smith alma, endívia

Rántott tiszai harcsafilé, zeller majonézzel, osetra kaviárral – Garamvári Vencel Furmint Brut

Az üdvözlőfalat melegen érkezett, amely már ránézésre is zseniális volt. A hal íze még annak is tetszett, aki egyébként nincsen oda érte. Legközelebb a majonézbe kicsit több zellert teszünk – jegyezte meg Bernáth József, amikor többen is elmondták, hogy a zellert nem éreték ki eléggé. Az osetra kaviár a tokhal ikrája, és a roppanósabb fajták közé tartozik. Az ételt a pezsgővel együtt kóstolva még hosszabb lett az ízérzet. 
 
Átment az első teszten az év legborosabb báljának menüsora
Rántott tiszai harcsafilé, zeller majonézzel, osetra caviárral

Az üdvözlő falatokat követték az egyes fogások, amelyeket már az asztaloknál szolgálnak fel február 27-én.

Brandade friss kevert salátával – Figula Pincészet: Csopaki Sáfránykert 2013

A brandade fogasból készült burgonyapürével és zöldfűszerekkel (kapor, tárkony, petrezselyem) összekeverve. Eredeti recept szerint az étel alapja a tőkehal, de Gullner Gergő úgy véli, hogy a Magyar Borok Bálján a hazai alapanyagokat kell preferálni. A kevert saláta frissítette az ételt, amelyben felfedezhető volt az édeskömény, rukkola, frissé (salátatípus), bébispenót, céklalevél. A köret és a brandade mennyiségi arányát érte kritika, de az ízek harmóniájába nem lehetett belekötni.
 
Átment az első teszten az év legborosabb báljának menüsora
Brandade friss kevert salátával

Gombapörkölt petrezselymes zsemlegombóccal – Kertész Családi Pincészet: Pinot noir 2011

Barna csiperkéből, laskából és vargányából állt össze a gombapörkölt, amelyet friss petrezselyemmel bolondítottak meg a séfek. Néhány tesztelő túlzásnak gondolta a sok zöldfűszert, de Bernáth József elmondta, hogy a fogás így hordozza magában a földes, borsos jegyeket, amely egy jó pinot noirban is tapasztalható. A paprikás mellett feltálalt gombócok sajnos túl sok vajat szívtak magukba, így az kevésbé volt élvezhető. De természetesen ezt a hibát már januárra kiküszöbölik a szakemberek.
 
Átment az első teszten az év legborosabb báljának menüsora
Gombapörkölt petrezselymes zsemlegombóccal

Kellevélbe töltött libaragu, fűszeres sütőtök pürével – Vida Családi Borbirtok: Hidaspetre Kékfrankos 2013

A bor szegfűszeges, babéros, amelyhez a sütőtök jól működött, főleg a benne található pörccel együtt kóstolva. A kellevélbe töltött hús már nem működött olyan jól Vida Péter kékfrankosával, itt némi hiányérzetünk volt. A tekercs zártsága sem segített, határvonalat éreztünk a köret és a hús között. A változtatások között szerepel a levélbe zárt hús tálalásának módosítása, illetve a fogás elkészítési módjának átgondolása.
 
Átment az első teszten az év legborosabb báljának menüsora
Kellevélbe töltött libaragu, fűszeres sütőtök pürével

Bélszín steak libamájjal, fehér- és sárgarépával, céklás jus-vel – Bock Pince: Bock Cuvée 2011

A marhahús közepesen átsütve érkezett, ami mellett plusz ízként, jelzésértékkel egy szelet libamáj is helyet kapott a tányéron. A citrusos rozmaring ropogós jól fríssítette az ételt, amely a köret és a hús között bújt meg. A bor 4 órát szellőzött dekantálóban, és tökéletes harmóniát mutatott a fogással. A vaníliát a libamáj, a földes jegyeket a cékla jus, a testet és a tannint a marhahús, a savakat pedig a citrusos ropogós „testesítette meg” a tányéron. 
 
Átment az első teszten az év legborosabb báljának menüsora
Bélszín steak libamájjal, fehér- és sárgarépával, céklás jus-vel

A desszertet a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda készítette, amely különösen nagy dicséretet érdemel, hiszen ritka, hogy egy cukrászda süteménye tányérdesszertnek is megállja a helyét.  

Lágy aszú mousse diós piskótán fügével, sárgabarackkal – Oremus: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006

Megosztó volt, hogy a füge vagy a sárgabarack illik-e jobban a borhoz, de így legalább mindenki megtalálta a kedvencét. Az aszú magas savtartalma miatt Bernáth József a lekvár helyett kompót, aszalt és friss gyümölcsök hozzáadásával javasolta a töltelék elkészítését. A mousse lágyan olvadt el a szájban, mestermunka a Zilától.
 
Átment az első teszten az év legborosabb báljának menüsora
Lágy aszú mousse diós piskótán fügével, sárgabarackkal

A következő teszt januárban lesz, amikor már a terítés, a tálalás is élesben megy, valamint az egyes tételekhez a megfelelő pohár is kiválasztásra fog kerülni.
 
Winelovers borok az olvasás mellé