Balatoni borhoz balatoni fogást? Naná!

Borászportál
2017. július 27., 12:00


Most, hogy az ország borversenyei mind lezajlottak, ingert éreztünk arra, hogy a legjobb tételeket mi is megkóstoljuk. Ezúttal a Garamvári Pincészet díjnyertes repertoárjából szemezgettünk, és mivel mindezt ebédidőben tettük, egyúttal ételeket is álmodtunk melléjük.
Balatoni borhoz balatoni fogást? Naná!
A dél-balatoni borászatot elsősorban kiváló pezsgőiről ismerik az emberek, pedig csendes boraival is évről évre kimagasló helyezéseket érnek el. Nemrégiben arculatot is váltottak, ami egyértelmű sikereket hozott és minden eddiginél többen keresik – már nem csak – pezsgőiket. A megújulás időszakával egybeesett az azóta is tartó balatoni gasztroforradalom, és a fogyasztók bizalmát építeni kívánó, helyi, egészséges és szezonális alapanyagok kerültek előtérbe, végre. 
 
A jéghideg kortyok fölött másra sem tudtunk gondolni, mint hogy az italokat saját közegükben, a Balaton partján szürcsöljük, és természetesen balatoni fogásokat eszünk mellé. Az innovatív márka top tételeihez éppen ezért menő, balatoni street foodokat párosítottunk. 
Garamvári Zsongás + Harcsa & krumpli
Balatoni borhoz balatoni fogást? Naná!
 
A Kalóz Strandbisztró idei ötlete még egy szinttel feljebb emelte a magyar tenger strandételeit. A száműzendő hekk helyett szigetközi szürkeharcsából és magyar burgonyából álmodták meg a fish&chips balatoni verzióját, amit kétféle mártogatóssal tálalnak. A három illatos fajta - sauvignon blanc, királyleányka és Irsai Olivér - házasságából született gyöngyözőbor tökéletesen át tud hatolni a szürkeharcsa tömör húsán, miközben a kortyban érezhető frissen őrölt fehérbors fűszeressége csak tovább fokozza az izgalmakat; pláne, ha a mártogatósban is kellő mennyiségű fehérbors található. 
 
A Zsongásról bővebben IDE kattintva olvashatsz.
 
Garamvári Sauvignon Blanc + Pulled ponty
Balatoni borhoz balatoni fogást? Naná!
Keszthely mellett a balatonboglári Palettában is megkóstolhatjuk ezt a vagány fogást, amibe zöldfűszeres sajtkrém (inkább orda), bébispenót, házilag füstölt és marinált ponty illetve fokhagymakompót került. A bagel-szerű szendvics zöldfűszeres és fokhagymás ízeit megnyugtató harmóniában kíséri majd a zöldalmás, finoman csalános Sauvignon, amely eleve csak a legjobb évjáratokban készül, és egyébként is egyből a balatoni napsütést juttatja eszünkbe. 
 
A Sauvignon Blanc-ról bővebben IDE kattintva olvashatsz. 
 
Garamvári Brut Nature 2008 + Bazalt burger
 
Balatoni borhoz balatoni fogást? Naná!
Az arculatváltáson átesett brand korábban Vincent néven hozta forgalomba pezsgőit, amivel a pezsgők védőszentje előtt kívánt tisztelegni. A szőlőbirtok fiatalabb generációjának unszolására azonban ma már Garamvári név alatt kerülnek palackba az ország legkomolyabb palackban érlelt pezsgői, ami nem várt hullámokat keltett a kereslet tengerében. Szerencsére ez a kitűnő, érlelt tétel simán elbírja a marhahúsos fogásokat is, főleg ha a lágy húspogácsát cheddar sajttal, ecetes lilahagymával és baconnal tálalják. A kifejezetten sós fogásokat egyébként tökéletesen ki tudják egészíteni a pezsgők, mivel a sósság az egyetlen jegy, ami hiányzik a pezsgők íztérképéről.
 
A Brut Nature 2008-ról bővebben IDE kattintva olvashatsz. 
 
Tipp: ha nem eszel húst, nyugodtan nyúlj vissza a klasszikus, jól bevált sajtos-tejfölös lángoshoz és fogyaszd kedvenc pezsgőd mellé! A magas savtartalom ugyanis könnyedén áttöri a lángos zsírosságát, és a végeredmény: meghökkenés, gyönyör, majd elégedettség.
 
Egyébként pedig bátran vásároljatok a környező kisüzemektől sajtokat, például a Tekeresvölgyitől, a Korosajttól vagy a Vászolyi Sajtmanufaktúrától, például egy isteni camambert-t, ami különösen jól illik a buborékos tételekhez. 
 
Az ajánlott tételek a Balatonlellei Borhéten is megkóstolhatók! A Garamvári standot központi helyen, a színpaddal szemben találják meg. Bővebb infó IDE kattintva!
Winelovers borok az olvasás mellé