Hogy kerül a Ferrari az asztalra a Gourmet Fesztiválon?

Geri Ádám
2019. május 08., 16:00


Bár idén a sör a kiemelt ital, rengeteg megismételhetetlen élményben lesz részük a borimádóknak is a május 16-19. zajló Gourmet Fesztiválon – állítja Nemes Richárd főszervező. Egy hasznos tanáccsal is szolgált a látogatóknak.
Hogy kerül a Ferrari az asztalra a Gourmet Fesztiválon?
A Gourmet Fesztivál egy színes gasztronómia esemény Michelin-csillagos kiállítókkal és nemzetközi séfekkel, miközben a boros kiállítók jelentős száma okán sokan borfesztiválként is tekintenek rá. Mi a bor helye, szerepe a rendezvényen a ti definíciótok szerint?
 
Abszolút egyenértékű a fesztivál gasztronómiai vonalával. Idén ugye a sör a kiemelt ital, többektől meg is kaptuk a kérdést, hogy mi lesz akkor a borral. Erre az a válasz, hogy évről-évre a kiállítók 25 százaléka stabilan boros, és mindig igyekszünk egy külföldi sztárpincészetet is idecsábítani. Ez most a Ferrari pezsgőpincészet lesz, amely a Champagne-on kívüli pezsgővilág egyik legismertebb szereplője. A Ferrari tételeihez komponál szombaton egy exkluzív ebédet Széll Tamás és Szulló Szabina, a Michelin-csillagos Stand séfpárosa, de lesz egy Ferrari mesterkurzus is rögtön az ebédet követően a szakmai részletek iránt érdeklődők számára. Mindkét programra vannak egyébként még helyek. Az elmondottak szerintem jól szemléltetik, hogyan gondolkodunk a borról, miközben valóban az is fontos, hogy a bort a gasztronómia részeként jelenítsük meg. Nálunk nincs elkülönülő borudvar, a boros és gasztrokiállítók egymás mellett vannak elhelyezve és ösztönözzük is őket a közös kezdeményezésekre. Egyébként azt látjuk, hogy a borászati szereplők vevők erre a koncepcióra, egyre többen jelentkeznek. Valószínűleg azért is, mert szeretnének elmozdulni a klasszikus borfesztiválok felől és megszólítani azokat az embereket is, akik a gasztronómiai érdeklődésükből fakadóan valószínűleg a borokkal is komolyabban meg akarnak ismerkedni.
 
Hogy kerül a Ferrari az asztalra a Gourmet Fesztiválon?
 
Mint mondod, egyre nagyobb az érdeklődés a boros kiállítói oldalon, miközben ti belőttétek ezt a 25 százalékot. Hogyan szelektáltok a jelentkezők között?
 
Törekszünk rá, hogy a legjelentősebb borvidékeink, illetve az apró „gyémántok” egyaránt megjelenjenek, valamint az is fontos, hogy termelők és borkereskedők is színesítsék a kínálatot. Hogy ezen belül kit hívunk meg, az több mindentől függ. Miközben sokan a kezdetektől velünk vannak, és őket szeretnénk is megtartani, mert nélkülük nem lenne ugyanolyan a fesztivál, van némi cserélődés. Ilyenkor örömmel válogatunk be újakat, akik még nem voltak nálunk, vagy például olyan borvidéket, témát képviselnek, amik eddig alulreprezentáltak voltak.
 
 
Ilyen téma lehet a fenntarthatóság, természetesség és a natúr bor, ami a Terra Hungarica alapítójaként neked szívügyed. Főszervezőként törekszel-e ezen borászatok arányának növelésére a fesztiválon?
 
Nem tudom, hogy a Mitiszol stand pontosan milyen tételekkel készül idén, de a korábbi évekből kiindulva biztosan jelentős számú magyar és nemzetközi természethű, illetve natúr bort hoznak, amelyeket idén két nagyszerű séf ételeihez is párosítanak majd. De kiállít például a külföldi természethű tételekkel foglalkozó mikrovállalkozás, a Szofi by Nature is. A természethűség, fenntartható gazdálkodás amúgy nem csak a borok esetében a szívügyem. Támogatjuk és magunk is keressük az erre fókuszáló kiállítókat, fellépőket. Példaként hozhatjuk két idei sztárvendégünket: az exkluzív vacsorát adó, két Michelin-csillagos Konstantin Filippou bécsi étterme kizárólag természethű és natúr borokat kínál, míg a korábban a legendás Noma étteremben is megforduló Bledar Kola albán séf Tiranában helyi gabonákkal dolgozik. Nem titkolt célom, hogy valamikor majd az egyik kiemelt téma – ami idén a paprika, a sercli és a sör – az organikus alapanyagok köré szerveződjön. Dolgozunk rajta és szerintem előbb-utóbb eljön ez az idő, mert egyértelmű felzárkózást tapasztalok itthon e tekintetben.
 
Hogy kerül a Ferrari az asztalra a Gourmet Fesztiválon?
 
A Ferrarit már említetted, mit emelnél még ki, amit semmiképpen nem szabad kihagynia annak, aki kifejezetten a borok miatt érkezik a Gourmet Fesztiválra?
 
Ha egy fesztiválra kimegyünk, hajlamosak vagyunk csak úgy sodródni. Én arra biztatok mindenkit, tájékozódjon: tanulmányozza a térképet, járja végig a standokat, mielőtt kóstolni kezd. A Gourmet Fesztivál azért különleges, mert ilyen ételeket nem kap az ember egy hagyományos borfesztiválon, míg a hagyományos gasztrorendezvényeken szintén nincs ilyen mélységű és minőségű borválaszték. Ezt érdemes kihasználni és játszani egy jót az ételek és borok párosításával!

 
Winelovers borok az olvasás mellé