Thai gasztroparádé az Andrássyn

Borászportál
2012. március 28., 11:05


Opening - Alacsony kalóriájú öntetek, mint az édes savanyú, grillezett cuccok, trópusi gyümölcsök, tészták, rizs, európai és kínai gyökerek. Na, kb. ez a thai konyha címszavakban. De, hogy mindebből miként kell vérprofi, autentikus kaját "wokozni", arra az Andrássy út elején található Kaeng Som Tom Yum, a napokban történt megnyitásának ténye ad választ
Thai gasztroparádé az Andrássyn
 
“A thaiföldi konyha nagyon finom, izgalmas, ugyanakkor Magyarországon mélységesen alulreprezentált” – mondta ela megnyitón Kiss Attila, az étterem tulajdonosa. “Thai feleségemmel, a kiválóan és háziasan főző Su-val ezen szerettünk volna változtatni az étterem nyitásával, tematikus vacsorákkal” – tette hozzá.
 
 
A Kaeng Som Tom Yum nagy belső terekkel és ízléses belső enteriőrrel rendelkezik; ékessége egy üveggel elválasztott látványkonyha, ahol az ételek készülnek öt remek thaiföldi szakács által. Az étteremben egyébként főleg Közép-Thaiföld ételei elérhetőek.
“Nincs több rejtett, vagy gyanús alapanyag, láthatatlan szakács – az ételkészítés a szemünk láttára történik. Ez a nyitott, őszinte mentalitás egészen ritka az itthoni ázsiai konyháknál” – mondta el Turóczi Gábor, a Lucullus BT elnöke, aki rendkívül örült, hogy újabb ékességgel gazdagodott a hazai ázsiai gasztro-paletta.
Thai gasztroparádé az Andrássyn
A megnyitóra komoly műsorral készültek a tulajdonosok
Az ünnepségen a következő ételek kerültek felszolgálásra
Thung Thong, azaz rizstészta batyuba csomagolt sertéshús
Tom Yum Kaeng, azaz csípős-savanyú rákleves
Khai Phat King, azaz wokban sült csirkemell darabkák gyömbérrel
Piaw Wan Plaa, azaz édes savanyú hal
Kaeng Kiaw Waan Kai, azaz zöld curry csirke
Phat Thai, azaz rizstészta csirkével
Sakoo Lamyay, azaz tapióka longan gyümölccsel
Ismered a thai konyhát?
 Thaiföld délkelet-ázsiai ország, keleten Laosz és Kambodzsa, délen Malajzia és a Thai-öböl (Sziámi-öböl), nyugaton az Andamán-tenger és Mianmar határolja. A thai ételkultúra az ősi thai, az európai és a kínai gasztronómiából épül fel, amit a helyi alapanyagok és fűszerek teljesítenek ki. a legősibb módszer, a grillezés: ehhez igazából csak fa kell (amiből elég jól állnak Thaiföldön) meg némi édes-savanyú öntet, és már kész is a grillezett hús és/vagy hal (Nam Phrik).
Thai gasztroparádé az Andrássyn
 
Egy másik jellegzetes ételük a yamszgyökérrel (Yam) készülő saláta, amit ellentétben az általunk megszokott koleszterinbomba jellegű, zsíros salátaönteteinkkel - alacsony kalóriájú és egészséges öntettel zúdítanak nyakon. Utóbbi tartalmazhat sós halszószt, citromlevet, chilit, vagy fokhagymát és shalotthagymát. Ezeket összekeverik és gyakran tesznek hozzá sertéshúst, marhahúst, garnélát vagy papayát. A curry fűszerkeverékkel készülő ételek is nagyon rég meghonosodtak az ételkészítésben, ma viszont a thai konyha a korábbiakkal ellentétben szívesen használja a kókusztejet is currys ételek elkészítésekor.
Thai gasztroparádé az Andrássyn
 
Gyorsan készül, lassan fogyasztják
Nagy hatással volt a thai konyhára a kínai konyha is: innen eredeztethető a wokban való gyors-sütés, és a tészták széleskörű használata is. Utóbbit a thaiok még a kínaiaknál is szerteágazóbban készítik, hisz büszkélkedhetnek édes, savanyú, sőt néha fűszeres tésztákkal is. A keleti konyhákhoz hasonlóan az ételekben lévő fűszerek és gyógynövények gyógyszerként is funkcionálnak - az egyik jót tesz az emésztésnek, a másik lázcsökkentő hatású, a harmadik jó a megfázás ellen.
A thai konyha nem mindig az, aminek látszik: egy egyszínű, egyszerű leves lehet sós, savanyú és csípős, ezek az ízek viszont tökéletes harmóniában egyesülnek. Fontos szót ejtenünk a thai fűszerekről, úgymint a citromfűről, a kaffir lime-ról, a gyömbérek családjába tartozó galangalról, valamint az édes pálmacukorról és a mogyoró használatáról.
Thai gasztroparádé az Andrássyn
 
A thaiok a kínaiakhoz hasonlóan sokféle ételt rendelnek ki az asztalra, és mindenki mindenből vesz, amihez rizst eszik kenyér és krumpli helyett.
Thaiföld egy igazi Slow Food szellemiségű ország; két személy találkozásakor az üdvözlés után az első kérdés általában a következő. „Ettél-e ma már?”.
Winelovers borok az olvasás mellé