Új speciality kávés kurzus a Borkollégiumban

Borászportál
2021. május 05., 11:21


Május 15-én debütál a Borkollégiumban „A kávé világa” című kurzus, amelynek során a specialty kávékkal ismerkednek a résztvevők. Kielmayer Kristian, a Borkollégium (WSET certified) oktatója, mondhatni egészen véletlenül csöppent bele a specialty kávék világába majd képezte magát olyan szitre, hogy most ő lesz ennek napnak a házigazdája. A vele készített interjúban arról mesél, mitől lesz különleges és egyedi ez az esemény.
Új speciality kávés kurzus a Borkollégiumban
Hogy kezdődött a kávé iránti rajongásod?
 
Az első kávémra nem emlékszem, de azt tudom, hogy nagyon sokáig vagy visszautasítottam, vagy ha el is fogadtam, nem tudtam meginni, mert számomra egyszerűen keserű volt. Egyszer aztán feleségemmel Reykjavíkban nyaraltunk és ő javasolta, hogy térjünk be egy Reykjavík Roasters nevezetű kávézóba. Bár én csak egy fahéjas csigát szerettem volna, buzdított, hogy kóstoljam meg az eszpresszót. Nagyon örülök, hogy nyitott voltam és hagytam magam rábeszélni, mert az etióp eszpresszójuk valami fantasztikusan friss volt, tele gyümölcsösséggel, lendülettel – és édességgel. Innen már egyenes út vezetett tovább a megismerés, tanulás és készítés felé.
 

Úton-útfélen találkozni ma már a speciality kávé felirattal. Jól használjuk, mit jelent tulajdonképpen a kifejezés?

Többféle definíció létezik. Röviden összefoglalva azokat a kávékat soroljuk ide, amik a kóstolás – angolosan: cupping – a 100 pontos skálán legalább 80 pontot érnek el és felfedezhető bennük a termőterület jellege. Már ez is nagy hasonlóságot mutat a borok világával. Magasabb termőterületről például magasabb savakkal szüretelhetik az alapanyagot, vagy frissebb lesz. Egy kenyai kávéban kitűnnek a vibráló savak, míg egy gesha variánsban a virágos jegyek, a könnyedebb test és a komplexitás dominál. A speciality kávé tehát többletinformációt nyújt a termőterületről, a készítés módjáról és magasabb minőséget képvisel.
 
Új speciality kávés kurzus a Borkollégiumban

Mit várhatnak az érdeklődők a május 15-i első speciality kávé kurzuson és kiknek ajánlod?
 
Minél többet tudunk egy termékről, annál magabiztosabbá válunk azzal kapcsolatban és annál nagyobb örömet fog okozni számunkra. Akik a borok iránt érdeklődnek, élményt jelent számára az illat- és ízvilág megismerése, azok bizonyosan élvezni fogják ezt a kurzust is. A kávé történetéről, származásáról lesz szó, arról, hogyan jutunk el a kávécserjétől a csészéig. Persze adok gyakorlati tanácsokat az otthoni kávékészítéshez és természetesen nem marad el a kóstolás sem: általam ott helyben elkészített filterkávékat fogunk kipróbálni. Egy igazi „ízutazáson” veszünk részt a kávék világában.
 
Új speciality kávés kurzus a Borkollégiumban
Winelovers borok az olvasás mellé