1 milliót lehet nyerni külföldi gyakorlatra és élményszerzésre!

Borászportál
2019. november 04., 09:13


A Jövő Borásza ösztöndíjat már három hallgató nyerte el az indulás óta, ketten már le is töltötték külföldi szakmai gyakorlatukat, a harmadik ambiciózus fiatal borász pedig jelenleg készül a nemzetközi tapasztalatszerzésre. November 15-ig lehet pályázni a Jövő Borásza Ösztöndíjért!
1 milliót lehet nyerni külföldi gyakorlatra és élményszerzésre!
A Borászok Borásza Alapítványa ismét kiírta a pályázatot, amely egy életre szóló lehetőséggel kecsegtet szőlész-borász hallgatók számára. Az Ösztöndíjprogram keretein belül a nyertes pályázó többek között 1 millió forintot kap külföldi szakmai gyakorlatra és szüreti tapasztalatot szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.
 

 
A Jövő Borásza ösztöndíjért 4 magyarországi egyetem (Szent István Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Pannon Egyetem és Eszterházy Károly Egyetem) hallgatói pályázhatnak. A jelenlegi magyarországi szőlész-borász képzésben az elméleti rész felé billen a mérleg nyelve, ez a pályázat tehát komoly lehetőség kínál azzal, hogy kaput nyit a hazai és nemzetközi gyakorlat megszerzése felé és mindezt jelentős összeggel finanszírozza is, miközben ezért a jelentős támogatásért viszonylag kis ráfordítást követel, hiszen mindössze egy legfeljebb 25 oldalas dolgozatot kell jól megírni hozzá.

A Jövő Borásza Ösztöndíjprogram két gyakorlatot is támogat: egyrészt egy hazai szüreti gyakorlatot valamelyik Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél végezheti a győztes pályázó, tehát biztosan valamelyik top borászat működésébe és mindennapjaiba tekinthet bele; másrészt pedig elutazhat egy külföldi gyakorlatra is, ahol nemzetközi tapasztalatot szerezhet és kapcsolatokat építhet. Ezek a diákok, a nyertes pályázók tehát nem csupán egy életre szóló élménnyel gazdagodnak, hanem hazahozzák az új ismereteket, betekintést nyerhetnek azokba a megoldásokba, válaszokba, amelyeket a külföldi borász kollégák adnak olyan minden szőlőterületen fölmerülő problémákra, mint az eredetvédelem vagy a szőlőfeldolgozás gyakorlati, technológiai kérdései, az új innovációk beépítése a mindennapi munkába vagy akár a marketingtevékenység.
A Jövő Borásza Ösztöndíj ezen nyilvánvaló előnyei mellett fontos kiemelni, hogy a nyertes pályázót a Borászok Borásza Díjátadógálán mutatják be, sőt meghívást kap a Borjog és Bormarketing Konferenciára, ahol a megfizethetetlen kapcsolatépítési potenciál mellett olyan előadásokon vehet részt, amelyek nagyban elősegítik a korszerű és gyakorlati központú szakmai fejlődését.
 
De mire is elég pontosan 1 millió forint?
Ebből az összegből a Jövő Borásza program ösztöndíjasa eljuthat egy fél éves külföldi szakmai gyakorlatra, a világ bármely pontjára. Ez az ösztöndíj valóban kapukat nyit, hiszen Franciaországtól az Újvilágig, Olaszországtól Új-Zélandig bárhová el lehet utazni, a legelismertebb borászatokba, a támogatás fedezi az utazás és az ottlét költségeit is.
 
Hová jutottak el és milyen tapasztalatokat szereztek az eddigi nyertesek?
A 2017-es Borászok Borásza Díjátadógálán Tóth Sándor László (Eszterházy Károly Egyetem) vehette át az ösztöndíj nyertesének szóló oklevelet és a díjat gondozó Alapítvánnyal kötött támogatói szerződés értelmében a következő szüretet már a Cardinale borászatnál (Oakville, Napa Valley, USA). A következő évben Homoky Dorottya (Szent István Egyetem) nyert, aki Új-Zélandra, a Marlborough borvidékre utazott, ahol Blegheimben, a Kim Crawford borászatnál töltötte szakmai gyakorlatát. Idén Novák Szonja (Szent István Egyetem) érdemelte ki az ösztöndíjat és jelenleg annak megvalósításán dolgozik.
 
 
A pályázat révén rendkívül értékes szakmai tapasztalatokat és életre szóló élményeket szerezhettek a fiatal borászok. Útjukról, pályázatuk megvalósításáról írt részletes beszámolójuk olvasható a Borászok Borásza honlapján is. A díjat gondozó alapítvány pedig már keresi a következő szőlész-borász hallgatót, akit támogathat. Az Ösztöndíjprogram szakmai vezetője Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes (egyetemi docens, dékán, PhD, Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Borászati Tanszék) javaslatára idén az alább részletezett három téma közül választhatnak a fiatal borászok:
 
  • Szőlészet: „A klímaváltozás hatása a szőlőtermesztésre”
  • Borászat: „A klímaváltozás hatása a borászati technológiára”
  • Marketing:„Magyarország borfogyasztási szokásainak elemzése”
 
Pályázni 2019. november 15-ig lehet egy legalább 15 és legfeljebb 25 oldalas dolgozattal. A pontos részleteket tartalmazó pályázati kiírás és jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve elérhető és letölthető a https://boraszokborasza.hu/hu/osztondijprogram oldalról.  
 
Pontosan mit is nyer a győztes pályázó?
  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig,
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1 millió forintos anyagi támogatása,
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél,
  • tiszteletjegy a következő Borjog és Bormarketing Konferenciára,
  • meghívó a Borászok Borásza Díjátadógálára az ünnepélyes eredményhirdetésre.
 
A Borászok Borásza Ösztöndíjprogram célja a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és számára a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos.
 
Winelovers borok az olvasás mellé