Champagne-ban a buborékoknak is van tudósa

Fütő Bea
2013. szeptember 30., 15:04


Besserat de Bellefon - Hányféle lehetséges jelentése van a BB rövidítésnek? Milyen a champagne, amit anno egy párizsi étterem rendelt, és amit mára 125 Michelin-csillagos étteremben tartanak a világ 48 országában? Hogyan lehet megmérni a champagne-ban a buborékokat és mi mindennel foglalkozik egy buborék-fizikus? A Besserat de Bellefon Drop Shop-ban rendezett bemutatóján nemrég pazar buborékokban és izgalmas témákban merülhettünk el.
Champagne-ban a buborékoknak is van tudósa
 
Champagne-ban a buborékoknak is van tudósa
 
A BB rövidítés sok mindent jelenthet, kezdve Brigitte Bardot monogramjával, folytatva a szerény bajnokok bajnoka címmel és megküzdve a hazai BB pezsgő asszociációval. A B a kezdőbetűje Godefroy Baijot exportigazgató vezetéknevének is, aki erre már csak azért is büszke, mert édesapja, Philippe Baijot az LVMH után második legnagyobb champagne-i cégcsoport, a Lanson-BCC igazgatója, egyben a Besserat de Bellefon tulajdonos-vezérigazgatója.
 
Godefroy Baijot ennek megfelelő lelkesedéssel prezentálta a bemutatón a champagne-i eladások alakulását és gyorsan sorra vette saját számaikat is; 1 millió palackot készítenek évente, 25 hektár saját területtel rendelkeznek a Marne-völgyben, ahol a pinot meunier a meghatározó szőlőfajta, és hozzá nagyságrendileg száz további szerződött termelőtől vásárolnak. A pezsgőkészítéshez 8 szinten 15 kilométernyi pincerendszerrel áll rendelkezésükre Épernay-ben, így hát várják szeretettel a látogatókat – ehhez pedig szeptember eleje óta könnyen kedvet is kaphatunk a Drop Shopban. Baijot úr viszont gyorsan tovább is utazott, hogy a 40 % exportot erősítse, bár máris 48 országba, ezen belül 125 minimum egy, de több három Michelin-csillagos étterembe is szállítanak.
Champagne-ban a buborékoknak is van tudósa
.
1930, a legenda születése
A házat 1843-ban alapították, majd 1930-ban véste be magát mindörökre a nagykönyvbe; egy felkapott párizsi étterem, a La Samaritaine de Luxe rendelt tőlük egy különlegesen krémes champagne-t, amit bármely fogás mellé felszolgálhattak. A Besserat de Bellefon pedig megtalálta a módját és elkészítette a Cuvée des Moines-t, amelyről később egy lelkes buborék-fizikus, Gérard Liger Belair – a Reims-i Egyetem professzora kiderítette, hogy egész pontosan 30 %-kal finomabbak a buborékai egy átlagos champagne-hoz képest. Itt egy gyönyörű filmen megnézhetitek a számításhoz használt képletet is:
És épp erre az „átlagon aluli” értékre hangolódott rá sok-sok séf azóta is, a márka pedig csak annyit árul el precíz eljárásáról, hogy kevesebb tirage likőrt használnak a megszokottnál (kevesebb cukor = kevesebb CO2), többek között ennek eredménye ez a krémesség.
Buborék kutatók márpedig léteznek
De térjünk vissza egy pillanatra a fizikus álommelóra. Gérard úgy véli, hogy „a buborékok jelentik Champagne szívét”, és mivel 10 millió van belőlük egy palackban, megérdemlik, hogy kutassák őket. Ő például egy másodpercenként 5 000 képkockát rögzítő fényképezőgépet használt, hogy a buborékok útját, felszínre törésének mintázatát megfigyelje és levonhassa a következtetéseket. E mellett csapata egy extra-magas felbontású spektrométerben vizsgálta a minták molekuláit.
Bebizonyították többek között, hogy a lapos-öblös kehelyből legalább 33 %-kal gyorsabban illannak el a buborékok, mint egy pezsgős flőtéből. Megállapították azt is, hogy a gépben, karcmentesen mosogatott és szárított poharak csalódást okozhatnak a champagne rajongóknak, hiszen a törlőkendőről a pohár falán tapadó mikroszkópikus szálacskák a felület egyenetlensége révén szebb pezsgést generál. Persze a legjobb pezsgőspoharakat alját ma már lézzerel finoman megkarcolják, hogy erre se legyen gondunk.
Abban viszont biztosak lehetünk, hogy a reims-i buborék munkacsoport vezetője, több mint 100 tudományos értekezés szerzője tartogat még meglepetéseket. Kutatási területe ugyanis nagyon széles, még a sörökre és szénsavas italokra is kiterjed, ráadásul hobbiból mikro-fotózik és a kortárs művészetbe is integrálja a buborékokat. És senki ne gondolja, hogy rengeteg champagne-t fogyaszt, hiszen azok rendre megmelegszenek, mire a kísérlet végét megünnepelné velük.
Forrás: phys.org
Egy húron a japán séffel
A Besserat de Bellefon buborékait lelkesen kutatják a világ kreatív séfjei is, köztük a két-csillagos sushi szamuráj, akiről egy közös fotót mutat Baijot úr, és akivel mélyen egyetértek abban, hogy a Blanc de Blancs (100 % chardonnay) a személyes kedvencünk a háztól. A molekuláris gasztronómia nagymesterei körében szintén népszerűek a champagne-aik, még az El Bulli-ban is szívesen főznek hozzájuk.
De nem csak étel mellé, azok elkészítéséhez is használhatjuk a champagne-t, például champagne szószhoz hús vagy hal mellé, vagy egy gyümölcs sorbet-hez. A pinot meunier épp a gyümölcsökről szól, és a Besserat de Bellefon nem mond le a helyi szőlőfajtáról csak azért, mert nehéz eset vagy mert a chardonnay és a pinot noir – a két burgundiai fajta – sokak szerint trendibb. Továbbra is ezen az úton haladnak tovább, inkább a ház filozófiáját megtartva, mint a népszerűségre hajtva. Egy biztos, a prémium minőség állandó.
Champagne-ban a buborékoknak is van tudósa
 
És bár szeretünk a champagne-ra borként gondolni, Godefroy Baijot szerint van egy fontos különbség közöttük; a champagne nem csak egy bor, de luxustermék és marketing is egyben. Ezért keresnek a gasztronómián túl (és az úri sportok helyett) olyan partnereket is, mint a párizsi Musée de l'Orangerie, ahol 170 éves évfordulójukat ünnepelték egy különleges tétellel, a BdeB Cuvée-vel koccintva. Az este utolsó meglepetése pedig az volt, hogy mindehhez képest az ár-érték arány is precízen a helyén van, erről érdemes személyesen is meggyőződni az egyetlen hazai értékesítési pontján, a Drop Shopban.
Winelovers borok az olvasás mellé