Egyik szemem Champagne-on, a másik Tokajon

Fütő Bea
2013. november 27., 12:57


Pezsgőriport Tokajról - A Sauskánál szakértők sora és a tanulás mellett elkötelezett Rakaczki Gábor, a Dereszlánál a francia háttérország és a leendő feldolgozó, a Patríciusnál Szigetiék együttműködése és Molnár Péter optimizmusa, Demeter Zoltánnál pedig az élénk kísérletező kedv mind-mind azt mutatja, hogy nagyban felpezsdült az élet a tokaji pezsgők körül. A cél nem kevesebb, mint hogy idővel a termőhely és kíváló boraik színvonalához méltó pezsgők szülessenek.
Egyik szemem Champagne-on, a másik Tokajon
 
Egyik szemem Champagne-on, a másik Tokajon
Sauska Extra Brut (fotó: Bortársaság)
Elszántságból jeles
Nyári Tokaj-túrám legemlékezetesebb állomása a Sauska volt, ahol az első idei minta gyűjtés alkalmával egyik dűlőről a másik felé autózva azt is megtudtam, ki mindenki fordult meg előttem a neves termőhelyeken. Olasz szőlész, burgundi szakértő, talajkutató látogatásai ide vagy oda, Rakaczki Gábor, a Sauska Tokaj borásza egy percre sem dől hátra, inkább tanul. Szeptemberben regisztrált az itthoni szaktekintély, Márkus György előadására a Pezsgő Világon (ahogy Garamvári Vencelt is minden évben látni a VinCE Budapest champagne kurzusain), majd a szüreti tempót még tovább feszítve kétszer is Champagne-ig utazott Sauska Krisztiánnal, hogy a kinti mustokat, borokat kóstolva a megfelelő kérdéseket a megfelelő embereknek tegyék fel.
Motivációjuk, hogy tovább induljanak a fejlődés útján és tovább csiszolják technológiájukat a pezsgő alapbor készítésben, mert szerintük a pezsgő projekt még kísérleti fázisban van. Így annál nagyobb volt a meglepetés, hogy a 2011-es Sauska Extra Brut máris nemzetközi elismerést, ezüstérmet kapott Dijonban, az Effervescents du Monde nemzetközi pezsgőversenyen. (És gratulálunk a Törleynek is az aranyhoz és a további díjakhoz!)
 
De még kell egy kis türelem, hogy az eredményekről mi is meggyőződhessünk. Bár a Bortársaságnál tavaly 500 palack erejéig már kaphattunk egy kis előzetest a 2011-es acélosan friss, citrusos, kristálytiszta és légies pezsgőből, de karácsonyig, az újabb palackokig még habzóborral vagy furminttal kell múlatni az időt (hacsak nem a világelső villányi vörössel). És nem árt majd résen lenni, mert továbbra is csak limitált mennyiség kerül majd a polcokra, a tétel nagyobb részét ugyanis még tovább szeretnék érlelni.
Addig is gondolatban vissza a tokaji dűlők emlékéhez, ahol később pezsgőhöz szüreteltek a Sauskánál; például furmintot a Szerelmin, a Medvében, a Birsalmáson és a Szent Tamásban vagy chardonnayt a Megyerben, Padihegyen és szintén a Birsalmáson. Így 2013-ból furmint alapon kb. 30 % chardonnay-val és némi hárssal nagyságrendileg 40-50 ezer palackkal készítenek majd pezsgőt.
Champagne-i know-how
A Chateau Dereszlának már majdnem minden megadatott, hogy A-tól Z-ig borászuk, Bai Edit készíthesse pezsgőiket. Van egyrészt néhány pezsgő alapbor készítéshez dedikált, hűvösebb dűlőjük, mint a Kutyafogó, a Teleki és a Henye, másrészt egy erős kötődés Champagne-hoz, hiszen az ottani D’Aulan családot szoros szálak fűzik a neves Taittinger Champagne-házhoz (hogy a dubai, angol és amerikai piac luxusmárkáját, a Mariah Carey-vel és hasonlóan angyali szárnyakkal fémjelzett Angel-t ne is említsem). Éppen ezért Edit nem kevés időt szánt rá, hogy az ottani know-how-t elsajátítsa és persze mellé inspirációt is gyűjtsön, milyen stílusú pezsgőnek örülne majd leginkább.
A következő szürethez pedig, ha minden jól megy, már teljesen felkészülten vághatnak neki, hiszen jövő nyáron elkészül új feldolgozójuk. Bár birtokigazgatójuk, Kalocsai László nem szereti a komplexumra a pezsgőpincészet szót használni – mivel fő céljuk, hogy végre a komoly keresletnek megfelelő kapacitással rendelkezzenek a borok feldolgozásához – de azért minden technológia adott lesz, hogy házon belül tartsák a tradicionális pezsgőkészítés összes részfolyamatát. Vége tehát a korszaknak, hogy az osztrák Szigeti vagy a pécsi Cezar pincészetig tart a logisztika. Sőt, akár még más kísérletező kedvű tokaji pincészetek számára is rendelkezésre állhatnak majd.
Egyik szemem Champagne-on, a másik Tokajon
Dereszla érlelő
A hazai piacban a választék színesítésén túl mégsem gondolkoznak, mert 10-100 000 palack nagyságrendben nem is lenne reális. Inkább a már kiépített export piacokra szánják az első, immár házon belül készített Dereszla pezsgőt (legnagyobb piacaik Franciaország, az Egyesült Államok, és Svédország, volumenben Ukrajna és Oroszország is jelentős), amire azonban még legalább 2016-ig, de talán tovább is várnunk kell. Addigra reméljük, hogy a legjelentősebb amerikai szaklap, a Wine Spectator tovább erősíti jó hírüket közel három millió olvasója körében, hiszen 2007-es 5 Puttonyos Tokaji Aszújuk az idei TOP 100 listán az előkelő 20. helyen végzett.
Éteri előzetes
Molnár Péter, a Patricius birtokigazgatója nálam sokkal türelmesebb ember, szívesen vár az eredményekre, főként ha megéri. Márpedig az ő optimizmusa a füllesztő nyári melegben (augusztusi látogatásomkor) is annyira átütő volt, hogy én is rögtön eljátszottam a gondolattal, milyen lesz, ha „pár éven belül akár tíz olyan Tokaji pezsgőt is fel tud majd mutatni a borvidék, ami igazán jó.” Ez egy olyan út, amin érdemes elindulni – vallja sok más pincészettel egyetértésben és szem előtt tartva, hogy a cél még mindig a Tokaji termőhely kifejezése, sokszínűségének demonstrálása.
Egyik szemem Champagne-on, a másik Tokajon
Az ország legszebb szőlőbirtoka: Patricius
A Patriciusnál a ’09-es évjáratból Szentesivel, ’11-ből pedig a Szigeti testvérekkel együtt dolgozva készítettek pezsgőt, utóbbit már csak hárslevelű helyett furmint-hárs-sárgamuskotály házasításal, zero dosage helyett brut kivitelben. A szerényebb palackszám nagyobb része várhatóan külföldön kerül majd értékesítésre, de azért jutott valamennyi az elszánt hazai pezsgőrajongóknak is, én például az őszi Etyeki pikniken futottam bele.
„Tartalmas alapanyag Hegyalja gazdag vulkanikus talajú, gyönyörű savszerkezetű boraiból, elegancia és finom ásványosság” – én annál többet nem is kívánhatok, mint amit Molnár Péter megfogalmazott. És ha jövőre újra a 2013-ban az ország legszebb szőlőbirtokának választott Patricius Borház teraszán üldögélhetek majd, de a pezsgő esetleg nem tart ki, teljesen boldog leszek a látvánnyal és az éteri Sárgamuskotállyal is.
A nagy felfedező
Demeter Zoltán 2013-as évjárat bemutatóján sok-sok alkalommal ismételte a kísérlet szót, amit én személy szerint nagyon kedvelek. Mert játékosságot és felfedezéseket ígér. Ilyen benyomást szereztem például a Zork nevű, messzi újvilágból érkezett pezsgősdugóról is, ami hámozható, mint a narancs és a csavarzárhoz hasonlóan lehetővé teszi, hogy pezsgőt poharazhassunk és profi lezáró nélkül is megőrizhessük a buborékokat.
Egyik szemem Champagne-on, a másik Tokajon
Demeter Zoltán
Persze a furmint klónok, a megfelelő területek kiválasztásakor már sokkal inkább a tudatosság, mint az öncélú kísérletezés a vezérfonál. A lehetőséget pedig leginkább az Újhegyen és a Kakason látja a borász az aktuális évjáratnál.
Azért „ne hasonlítsuk egy champagne-hoz” – kérte Demeter Zoltán, bár a címkére nyomtatott Dom Pérignon idézet miatt kissé nehezemre esik elvonatkoztatni. De az első korty segített, hogy összeszedjem magam és figyeltem a nagyszerű társaság reakcióit is; octopus például beszámolója alapján is elégedettnek tűnt, Tóth Adrienn „avantgárd tételként” mutatta be leírásában, a sorszámozott – ráadásul No. 0001 számú – palack pedig körbejárt a közönség soraiban, hogy aláhúzza; a Tokaji pezsgők egyediek.
Winelovers borok az olvasás mellé