Harmadszor ünneplik hazánk egyik legkülönlegesebb borát

Borászportál
2018. július 25., 10:00


Szeptember 15-én harmadik alkalommal rendezik meg a Somlón a juhfark egyedülálló, reprezentatív bemutatóját.
Harmadszor ünneplik hazánk egyik legkülönlegesebb borát
A somlói juhfark a fajta és a termőhely tökéletes találkozása. A Somló egész világon egyedülálló különlegességét a Juhfark tudja legszebben megmutatni. És fordítva: a Juhfarkra jellemző fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény egy sokarcú, a könnyedtől a testesig minden stílusban utánozhatatlan, komplex, ásványos ízvilágú bor.
 

Egyedi talaja és klímája, és az ezen a különleges terroiron születő borai miatt a Somlót mára az egész világon jegyzik, hírnévben is kezd felzárkózni a legnagyobbak mellé. Ahogy Horkay András nemzetközi borakadémikus, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke nemrég fogalmazott: a komoly potenciállal rendelkező, nagy fehérborokban Somló a legkiválóbbak vetélytársa.
 
Ráadásul a sokéves érlelést igénylő, inkább alkalomra szánt borok mellett nagyon sok olyan tétel is készül az utóbbi időben, amely a könnyedségével hódít. Így Somló akkor is meg tudja állni a helyét, amikor az egész világ a gyümölcsös, könnyebben fogyasztható borok irányába megy. Hiszen ma már a Somlón is készülnek olyan borok, amelyek – miközben  megmutaják az egyedi, ásványos terroirt, ami a somlói borokat figyelemreméltóvá teszi világviszonylatban is –, gyümölcsösek, jóivásúak.
 
Harmadszor ünneplik hazánk egyik legkülönlegesebb borát

Az igényes borfogyasztó ma mindenhol a limitált és máshol nem reprodukálható borokat keresi. A világot az érdekli belőlünk, amiben különlegesek és egyediek vagyunk: azok a hazai fajtákból készült borok, amelyek jól megmutatják az itteni terroirt, és sehol máshol nem reprodukálhatóak. A vulkanikus borvidékek közt is egyedülálló ízvilágot produkáló Somló mindent tud, ami a nemzetközi sikerhez kell.
 
A szeptember 15-i Juhfark Ünnepen a legnagyobb változatosságban ismerhető meg a fajta borainak sokféle stílusa. A borok készítői maguk kínálnak, válaszolnak a kérdésekre, és a legsomlóibb borokkal együtt élvezhető a hegy összetéveszthetetlen varázsa is. A kóstolót kiegészítő programok, workshopok, vezetett somlóhegyi túra és pincelátogatás teszi még izgalmasabbá.
 
Harmadszor ünneplik hazánk egyik legkülönlegesebb borát

 
PROGRAM (2018. szeptember 15., Tornai Pincészet, Somló)
 
Sétáló kóstoló:
  • 17 pince 29 juhfarkjával (13:00-tól  20:00-ig)
 
Workshopok:
  • Miből jön össze a világszínvonal? (14:00)
A juhfark eredete, története és egyedülálló kapcsolata a somlói terroirral
Dr. Nagy Zóra Annamária (NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsony) előadása
 
  • Utazás a Somló körül (15:00)
Dűlőtúra a hegyen. Az út során érintett pincészetek legkedvesebb borai is megkóstolhatók.
A túrát vezeti Nagy Gábor
 
  • Milyen az igazi Somlói juhfark? (16:00)
A Juhfark Ünnepen a legjobb somlói juhfarkok mutatkoznak be. Melyik testesíti meg leginkább azt, amit elvárunk a fajtától?
Fiáth Attila (nemzetközi borakadémikus) Origó kóstolója a rendezvény összes borának részvételével
 
  • A Juhfark arcai (18:00)
Tornai vertikális juhfark-kóstoló nemzetközi díjnyertes borokkal
A kóstolót vezeti Ifj. Kamocsay Ákos
 
 
Múzeum és Pincetúra:
Tornai Tamás vezetésével (több alkalommal)
 
 
További információ az eseményről: http://www.tornaipince.hu/hu/hirek/somloi-juhfark-unnep-2018
 
Aki szeretne egy kicsit felkészülni, a Winelovers webshopjában számos borvidék legkiválóbb juhfarkjai közül választhat magának otthonra. A Winelovers webshopban 22 hazai és 26 külföldi borvidék többszáz borászának mintegy 2000 tétele érhető el. A 2018. augusztus 31-ig leadott megrendelések és belföldi kiszállítások esetén a házhozszállítás ingyenes.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé