Hungarikum lehet a somlói juhfark

Borászportál
2014. június 13., 13:46


Doba, Somlójenő, Somlószőlős, Borszörcsök, valamint Somlóvásárhely önkormányzata, és a Somló és Környéke Borút Egyesület közös tájegységi értéktárat hozott létre, és együtt kezdték meg a Somló-hegy értékeinek összegyűjtését.
Hungarikum lehet a somlói juhfark
 
A Veszprém Megyei Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén, a megye értékei közé fogadta a somlói juhfarkot. A tájegységi értéktár a hungarikum törvényben megfogalmazott speciális kategória. Abban az esetben hozható létre tájegységi értéktár, ha őrizni, gondozni kívánt értékek nem egy, hanem több településhez, egy tájegységhez tartoznak. Az országban elsőként a Somló-hegy települései hoztak létre ilyen értéktárat - írja az Omegahirek.hu.
 
Horváth Zoltán, Doba Község polgármestere, egyben a Somló Tájegységi Értéktár Bizottság titkára elmondta, a hungarikum törvény lehetőséget adott, hogy az önkormányzatok minden egyes településen helyi értéktárakat hozhassanak létre. Fontos, hogy ne tördeljük el a Somló-hegyet. (...) Úgy gondoltuk, hogy a tájegységi értéktárral pótolhatjuk a helyi értéktárakat is. Folyamatosan zajlik a munka. Kilátókat, környékbeli templomokat - mindent, amit méltónak gondolunk az értéktárba kerülésre - összegyűjtünk, és az értéktár bizottság dönt a sorsuk felől- mondta a polgármester.

A gyűjtőmunkát és  azzal járó dokumentációt a Somló és Környéke Borút Egyesület vállalta magára, az egyesület elnöke lett a Somló Tájegységi Értéktár Bizottság elnöke is egyben. Májusban, a somlói juhfarkot terjesztettük fel a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elé és kértük a segítségüket, hogy indítsuk el a hungarikummá minősítés útján. A munka itt nem állt meg. A továbbiakban többek között javasoljuk a dobai településszerkezet, illetőleg az egyedülálló somlói rompincéket is, elsőként megyei értékek közé, de ezeken kívül bármit, ami a felszínre kerül a gyűjtőmunka során. - tette hozzá Simon János.
Winelovers borok az olvasás mellé