Íme a Borászportál Pezsgőteszt eredményei

Németh Richárd szövegésfotó
2012. december 12., 18:52


TOP 3 - Mint azt tegnap Facebook oldalunkon jeleztük, szerkesztőségünk idén is megtartotta pezsgőtesztjét, amelyen ezúttal kizárólag magyar méthode traditionnelle tételek kerültek értékelésre, vakkóstoló keretei között. Ígéretünkhöz híven, a mai nappal leközöljük az első három helyezettet fehér és az első három helyezettet rozé kategóriában. Az összes, tesztre beküldött pezsgő kóstolási jegyzetét pedig pénteken publikáljuk.
Íme a Borászportál Pezsgőteszt eredményei
 
A hagyományos eljárással, palackos erjesztéssel készült, kereskedelmi forgalomban fellelhető, hazai pezsgők tesztjén idén 18 tétel került értékelésre. A teszt vakkóstolással zajlott, a helyszínt a Borbíróság Étterem biztosította, amit ezúton is köszönünk!
A zsűri: Kígyós Hanna (Borászportál, Borakadémia), Dr. Harsányi Dávid (Borászportál), Demők Nóra (Borigo), id. Kamocsay Ákos (Hilltop Borászat, Neszmély), Knap Gábor (Borászportál), Tompa Imre (Borigo), Szélessy András (Borászportál), Gonda György (Borászportál), Székely István (Szent Tamás Pincészet, Mád), Mátyók József (Borkultusz), Tábor István (Borászportál), Garamvári Judit (Garamvári Szőlőbirtok), Csizmadia Miklós (Borászportál), Fűtő Bea (Borászportál), Marczingós Zoltán (Bor és Más, Pezsgővilág), Németh Richard (Borászportál).
Íme a Borászportál Pezsgőteszt eredményei
Értékelés közben
Az értékelést a Magyar Bor Akadémia által is használt, 100 pontos, habzó borokhoz igazított értékelőlapján végeztük el, melyet egyébiránt az OIV (L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin - Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal), valamint az UIOE (Union Internationale Oenologues – Önológusok Nemzetközi Szervezete) is alkalmaz borversenyein.
Íme a Borászportál Pezsgőteszt eredményei
Az értékelésen használt borbírálati lap
Az egyes zsűritagok egyéni pontszámai a pontozást követően összeadódtak, a legalacsonyabb és a legmagasabb értékek levonásra kerültek, majd ezt követően a kapott pontok átlaga adta a versenytételek végső pontszámát. Természetesen azon zsűritagjaink értékelését nem vettük figyelembe a végső összesítésnél, akik a tesztre beküldött tételek pincészeteinél betöltenek valamilyen tisztet. Az eredmények így az alábbiak:
Top 3 fehér pezsgő
1. helyezett: Kreinbacher Brut Pezsgő 2008 (85% Furmint, 15% Hárslevelű) - 86,69 pont
2. helyezett: Szent Tamás Mád Furmint Pezsgő 2009 (100% Furmint) - 85,29 pont
3. helyezett: Château Vincent Blanc Fleur 2007 (100% Pinot blanc) - 85,02 pont
Top 3 rozé pezsgő
1. helyezett: Törley „130 éve” Brut Nature Rosé Nyerspezsgő 2008 (90% Pinot noir, 10% Chardonnay) - 82,88 pont
2. helyezett: Château Vincent Evolution Rosé Extra Dry 2008 (100% Pinot noir) - 81,75 pont
3. helyezett: Szentesi Pinot Noir 2010 (100% Pinot noir) - 81,31 pont
Íme a Borászportál Pezsgőteszt eredményei
A leleplezés pillanata
A versenyre nevezett összes tétel kóstolási jegyzetét közzétesszük pénteken, helyezés nélkül, árakkal ellátva.
 
Winelovers borok az olvasás mellé