Ismét Paloznak lesz a bor és jazz balatoni fővárosa

Borászportál
2017. május 16., 10:16


A Balaton északi partjának egyik legkedvesebb falujában, Paloznakon a Homola Pincészet idén már hatodszorra rendezi meg a Paloznaki Jazzpikniket.
Ismét Paloznak lesz a bor és jazz balatoni fővárosa
Fotó: Szabó Miklós
 
A kis Tájház-udvari dzsemboriból 3 napos, 4 színpados, 20 koncertes rendezvénnyé, 2015-től pedig a Nagyon Balaton rendezvénysorozat oszlopos tagjává vált bulin neked is ott a helyed. A Balatontól egy kőhajításnyira, a paloznaki szőlőhegyen igazi piknik-hangulatra, színvonalas gasztronómiai kínálatra és első osztályú előadókra számíthatnak a látogatók.
 
Hol is lesz? Paloznakon, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken.


Mit kell tudni a borvidékről?


A Balaton északi partján, mintegy 10-12 km széles sávban húzódik a borvidék. Éghajlata szélsőségektől mentes, kontinentális klímájú. A terület földtani felépítése igen komplex; az átalakult kristályos palára homokkő települt, ami fölött pedig mészben gazdag márga, mészmárga és dolomit helyezkedik el. A borvidék elsősorban fehérbortermő terület, melyek között megtalálhatóak a karcsúbb, finom savú rizlingek és a magasabb extrakttartalmú, vaskosabb tételek is. A vidék olaszrizlingjei a régió zászlósborainak tekinthetők.


Mi lesz a program?


A falu melletti nagyszínpadon napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak a nagykoncertek. A Jazzpiknik 6. évét egy különleges nulladik nappal nyitja: az igazi nyáresti hangulatot megteremtő Group'n'Swing után a világhírű Kool & the Gang ad koncertet a Nagyszínpadon, a nyár egyik legnagyobb balatoni bulijának megnyitójaként. A sort pénteken és szombaton izgalmas nemzetközi és hazai előadók folytatják. Jegyekért kattintson!

Augusztus 4-én fellép a brit acid jazz csapat, az Incognito, majd a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó olasz énekes, Mario Biondi. Az Incognito előtt fellép a Kéknyúl & Jónás Vera a Nagyszínpadon, míg a Tájház Színpad fő fellépője ezen a napon a The Qualitons lesz.

Augusztus 5-én a hangulatot a Swing á la Django és a Peet Project melegíti be a Nagyszínpadon, az este sztárja a Matt Bianco feat New Cool Collective lesz. A Tájház Színpadon az Antal Gábor trió kezdi a napot, majd fellép a Dj Bootsie Live Band, az estét pedig a Sárik Péter trió és Berki Tamás zárja.

A Sáfránkert Vendéglő előtt a falu főutcáján jazz formációk szórakoztatják a járókelőket, idén pedig újdonság lesz a Pezsgő terasz, ahol a mediterrán jazz életérzés is helyet kap. És persze marad a vidéki hangulat, a legjobb Balatonfüred-Csopaki borok, díszletnek pedig a Balaton közelsége, a szőlősorok, a kis utcácskák és a fehérre meszelt, Balaton-felvidéki házak.

A Jazzpiknik a gasztronómiában is a minőséget képviseli, az északi part közkedvelt éttermei és kézműves termelői biztosítják majd a harapnivalókat, a piknikhangulatot pedig piknikkosarak, behűtött borok, helyi termelői finomságok és plédek teszik teljessé. A fesztivál borkínálatának alapját a házigazda Homola Pincészet borai adják, emellett kaphatók lesznek a környékbeli  pincészetek válogatott borai is. Idén is lehet majd TukTukokkal közlekedni a helyszínek között, a kis motorok már a fesztivál védjegyévé váltak. Délutánonként  interaktív gyerekprogramokkal várjuk a kicsiket a Tájház udvaron és a Nagyszínpad mellett. 
 
Ismét Paloznak lesz a bor és jazz balatoni fővárosa

Fotó: Soós Bertalan

Milyen borok lesznek? 


A Paloznaki Jazzpikniken a rendező Homola Pincészet teljes szortimentje kóstolható, emellett a Paloznaki és csopaki borok háza megjelöléssel ellátott standokon a baráti környékbeli borászatok válogatott tételei is fellelhetők lesznek (Jásdi, Söptei, Szt. Donát, Petrányi).

Homola Paloznak Olaszrizling 2015 Selection
Izgalmas, fűszeres illat, mely elegáns gyümölcsösséggel párosul. Közepest test, kerek savak jellemzik, ízében tiszta gyümölcsösség, a háttérben gyógynövények, némi izgalmas fűszeresség. Tökéletes egyensúly, közepes lecsengéssel.

Homola Sáfránykert Olaszrizling 2015 Selection
A borászat kiemelkedő dűlőjéből származó fehérbor, vonzó gyümölcsös illattal, citrusokkal, fehérhúsú körtével. Közepes test, feszes savak, kiváló egyensúly jellemzi, amit a korty végén minerális sósság zár. Gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs...

Homola Kékfrankos 2015
Lehengerlő erdei bogyós, gyümölcsös illat, mely élénk savakkal és közepes testtel párosul. Az élénk savszerkezet és a sima tannin teszi egységessé a bort. Elegáns hordóhasználattal készült, nagy érlelési potenciállal bíró, igazi északi stílusú vörösbor.
 
Nem tud lemenni a Jazzpiknikre? Kóstolja meg a borvidéket és a Homola borokat Budapesten! Május 24-én jön a Winelovers Wednesday, amikor a borvidék Budapestre költözik!
Winelovers borok az olvasás mellé