Izgalmas mesterkurzusokkal bővült a Badacsony New Yorkban programja

Borászportál
2016. március 31., 10:38


Badacsony 32 borászata egy napra beköltözik a New York Palotába, ahol a balatoni borok szerelmesei nem kevesebb, mint 165 féle tételt kóstolhatnak majd meg. Április 6-án immáron ötödik alkalommal rendezik meg a Badacsony New Yorkban elnevezésű népszerű eseményt. Idén újdonságképpen izgalmas mesterkurzusok is várják a látogatókat.
Izgalmas mesterkurzusokkal bővült a Badacsony New Yorkban programja
A bortermelők mellett bemutatkozik a Badacsonyi Pálinkaház, a BellaBadacsony különleges gyümölcs és zöldség aszalványaival, a Szegi Családi Gazdaság kézműves sajtjaival, és Badacsony borszállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spa.
 
Mesterkurzusok, előadók, borsorok
 
15.00-16.15 - Mésallience vagy szerelmi házasság?  Mit együnk a badacsonyi borokhoz?  
Előadó: Dr. Csizmadia András gasztrofilozófus
 
A BGE Kereskedelmi-, Vendéglátó- és Idegenforgalmi kar tanára.  Gasztrofilozófus. A ’90-es évek elejétől szakújságíró - szerkesztő a gasztronómia és a borok világában (Food Service, Vendég, Vendéglátás, Konyhaművészet, Magyar Konyha.) Egyik alapító tagja a Borkollégiumnak. A Magyar Bor Akadémia tagja, 2003-2007 között alelnöke.

2000 óta a főiskolán saját pohárnokképző – sommelier - boriskolát vezet „Bor-Schola” néven. Rendszeresen oktat egyéb bortanfolyamokon is. Rádió- és TV műsorok gyakori szereplője, borversenyek, bortesztek, bor-zsűrik rendszeres résztvevője, borgálák, bor-rendezvények  házigazdája, műsorvezetője…stb. Kiemelt szakterületei: a természetes táplálkozás, a borok és ételek, borok – sajtok, harmonizációja. 
Témába vágó főbb művei: "Étkeink és illő boraink harmóniája "(2005), "Étel-Bor Iránytű" (2006). Sütés-főzés a szabadban (2013)

Borok:
  • Szászi Birtok: Rózsakő – 2015 
  • Bakó Ambrus: A Rózától Olaszrizling – 2013 
  • Villa Sandahl: Rajnai Rizling ’Magic Rain’ – 2011 
  • Nyári Pince: Hárslevelű – 2013 
  • Villa Tolnay Borház: Rajnai Rizling – 2008
  • Csobánci Bormanufaktúra: Pinot Noir – 2012 
 
16.30-17.45 - Őshonos vagy világfajta: elég-e, ha a miénk? Badacsonyi fajták a ringben. 
Előadó: dr. Mészáros Gabriella tanár
 
Az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor. Iskolája valódi trambulin azok számára akik  a borászvilágban  szeretnék kamatoztatni megszerzett tudásukat, legyen szó borkészítésről vagy értékesítésről, vendéglátásról, borszakírásról, oktatásról. A borkultúra terjesztésének elhivatott úttörője.

A tudásvágyó amatőrökön túl, a magyarországi borászatok megannyi munkatársa, családtagja sajátította el az elmúlt években kóstolópadjánál a világ és Magyarország teljes körű borismeretét, utat mutatva a fiatal borászgenerációknak is, megtalálva a tökéletes egyensúlyt  tradíció és haladás között. Ez a műveltség, a magyar bor extra finessze,  - mely túlmutat  egyszerű tájékozottságon  - tovább gazdagítja a hazai borok minőségét, ezen keresztül is segítve az európai borkultúrába való bekapcsolódást.”
 
Borok:
  • Laposa Birtok: Laposa 4hegy – 2015 (Olaszrizling)
  • Borbély Családi Pincészet: Rózsakő – 2015 
  • Istvándy Pincészet: Hárslevelű – 2013 
  • Szatmári Családi Pincészet: Vulcanus – 2012 
  • Csendes Dűlő Szőlőbirtok: Kéknyelű – 2013
  • Málik Pince: Zeus – 2012 
 
18.00-19.15 - Badacsony a nagyvilágban. Vulkánok lelke a jóindulatú, objektív kívülálló szemével. 
Előadó: Robert Smyth AIWS, újságíró (angol nyelvű előadás)
 
Robert Smyth Budapesten élő, brit borszakíró, a Hungarian Wine: A Tasting Trip to the New Old World (Blue Guides, 2015) című könyv szerzője, a brit borszakírók, Circle Update nevű kiadványának szerkesztője. Újságíróként tizenöt éve foglalkozik borokkal, nemzetközi és magyar médiumokban publikál, jelenleg a Wine Connoisseur (US), a Budapest Business Journal, a Wine Sofa újságírója. Robert Smyth a londoni Wine and Spirit Education Trust WSET-diplomájával és felsőfokú okleveleivel rendelkezik, a brit Circle of Wine Writers tagja.
 
Borok:
  • VÁLIBOR: Budai Zöld – 2015 
  • Bencze Családi Birtok: Olaszrizling – 2013 
  • Folly Arborétum és Borászat: Cédrus – 2013 
  • Gilvesy Pincészet: Rajnai Rizling – 2013
  • Szeremley Birtok: Kéknyelű – 2006 
  • 2HA Szőlőbirtok: Syraz – 2013 
  • Soare-i meglepetés!
 
Izgalmas mesterkurzusokkal bővült a Badacsony New Yorkban programja

Az eseményen kiállító borászatok listája:
  • Weller Borház
  • Szatmári Családi Pincészet
  • Nyári Pince
  • Borbély Családi Pincészet
  • Gilvesy Pincészet
  • Istvándy Pincészet
  • Villa Sandahl
  • Villa Tolnay Borház
  • Szabó Családi Pince
  • Szent György Pince
  • 2Ha Szőlőbirtok
  • Edegger Pincészet
  • Bencze Családi Birtok
  • Málik Pince
  • Horváth Pince
  • Fischer Borház
  • Szászi Birtok
  • Sabar Borház
  • Bakó Ambrus
  • SkizoBor
  • Válibor
  • Laposa Borbirtok
  • Szarka Gyula Pincéje
  • Csobánci Bormanufaktúra
  • Csendes Dűlő Szőlőbirtok
  • Folly Arborétum és Borászat
  • Orbán Pincészet
  • Fata Pince
  • Németh Pince
  • NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet
  • Első Magyar Borház-Szeremley Birtok
  • a'Capella Szőlőbirtok
 
További kiállítók:
  • Badacsonyi Pálinkaház
  • Hotel Bonvino Wine & Spa
  • BellaBadacsony (aszalt és szárított gyümölcsök, zöldségek)
  • Szegi Csalási Gazdaság (kézműves sajtok 
További információk az esemény Facebook oldalán, illetve honlapján.

Az online jegyértékesítés megkezdése óta szép számban fogynak a jegyek, melynek árai: elővételben 4.900.Ft; - mesterkurzusoké: 2000.- Ft; helyszínen: 5900.- Ft