Jöhetnek a pancsolt pálinkák...

Borászportál
2015. január 19., 11:03


Komárom-Esztergom megye 18 profi pálinkafőzője között olyan is van, aki a korábbi megrendelőinek csaknem 70 százalékát elvesztette, mert a kifőzetett cefre után százszor annyi szeszadót kell fizetni, mint a házi készítésű párlatok esetében.
Jöhetnek a pancsolt pálinkák...
A Kemme.hu cikke szerint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tavaly még úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió bíróságának a magyar házipálinkafőzés adómentességét kifogásoló álláspontjával nem ért egyet, a hatályban lévő jogszabályt mégis megváltoztatták. Így január elsejétől újra kell szeszadót fizetni. 
 
A hatályba léptetett rendelkezések szerint a bérfőzők által készített jó minőségű pálinka adótartama százszor nagyobb, mint a magánfőzők vitatható minőségű italai után fizetendő mérték.
Vagyis, a profi mesternél főzetett pálinka literéért 835 forint adót kell leróni, míg a házi készítésű párlatok után elég csak átalányt fizetni, ami csupán ezer forint egy évben 86 liternyi mennyiség esetében.
 
Tekintettel arra, hogy szeszadó nélkül az utóbbi négy évben is kellett áfát, iparűzési adót és különböző járulékokat fizetniük a bérfőzőknek, összességében 400 forint körül, ha ezt is hozzáadjuk az újabb 835 forintos sarchoz, akkor egyértelmű, hogy náluk százszor nagyobb a pálinkafőzetés adótartama, mint a házi főzögetések esetében.
 
A bérfőzdék szakemberei úgy gondolják, hogy versenyhátrányba kerültek. Szerintük a jogszabály elfogadói ezzel az intézkedéssel „kinyírták” a minőségi pálinkákat készítő szeszfőzdéket.
Winelovers borok az olvasás mellé