Jön a XIII. Pannon Bormustra - újításokkal

Németh Richárd
2012. március 22., 07:45


Borverseny - Borkóstoló - Az idei Pannon Bormustra lesz a sorban a tizenharmadik, ahol a tavalyihoz hasonlóan, ismét tekintélyes zsűri előtt mérkőznek meg hazánk borai. A legnagyobb presztízsűnek tartott magyar versenyt május 9-11 között tartják Pannonhalmán - ismertették a részleteket a szervezők. Újdonságnak számít, hogy május 12-én Budapesten a nagyközönség is találkozhat a zsűri tagjaival, és sétálókóstolón, mesterkurzusokon kóstolhatja meg a mustra legjobb tételeit.
Jön a XIII. Pannon Bormustra - újításokkal
 
A sajtótájékoztatót Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda ügyvezető igazgatója nyitotta meg, akitől megtudtuk: nagy változáson ment keresztül a hazai borok pannonhalmi mustrája. „A megújulás és a szakmai továbbfejlődés jegyében idén is sikerült neves nemzetközi borítészeket Magyarországra csábítani. Továbbá két új kategóriában is versenyezhetnek egymással a borok: a Legjobb Vételt (legjobb ár/érték arány), valamint a Legjobb Kárpát-medencei szőlőfajtából készült fehérbort is díjazni fogják” – mondta Gerendai.
„A szigetesekkel azért fogtunk össze, mert fontosnak tartjuk, hogy a minőségi borok minél több emberhez eljussanak. Olyan csatornák kellenek, amelyeken keresztül sok, a csúcsborok iránt fogékony borfogyasztó elérhető. A Budai Gourmet, ami a Sziget Szervezőiroda nevéhez köthető, ebből a szempontból nagyon jó volt, hisz’ a győztesek ott kerültek kihirdetésre. Idén a mustra díjátadó gálája és a nyertesek ismertetése egy közönségnap keretei között fognak lezajlani, amelynek megszervezése ezúttal is a szervezőirodára hárul” – közölte Heimann Zoltán a Pannon Bormíves Céh alapító tagja, egyben társelnöke.
 
 
Jásdi István, a céh elnökségi tagja hozzátette: a Pannon Bormustra szakmai szervezője az 1999-ben alakult Pannon Bormíves Céh, melynek legfőbb célkitűzése, hogy összefogja a magas minőséget képviselő hazai családi borászatokat, és boraikon keresztül emelje az ország fényét
Tavaly száztizenkét hazai bortermelő több mint kettőszázhetven borral nevezett a legrangosabb honi borversenyre. Ezekből 15 vörös, 15 fehér, 13 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet. Tavaly a legjobb vétel kategóriában is hirdettek eredményt és 3 bort különdíjban részesítettek. A Pannon Bormustra helyszínéül idén is a Pannonhalmi Apátság fog szolgálni.
A zsűri
Néhány zsűritag neve a tavalyi megmérettetésről már ismert lehet. Így például Isabelle Legeron MW, (lent) az egyetlen francia hölgy, aki megszerezte a
Jön a XIII. Pannon Bormustra - újításokkal
 Master of Wine címet.
Szintén visszatér a magyar gyökerekkel rendelkező John Szabo MS, Kanada egyetlen Master Sommelier-jeként.
Wojciech Bońkowski évekkel ezelőtt volt, s most újra tag a mustra zsűrijében. 1999 óta ír lengyel és angol nyelven a borról, és az összes jelentősebb lengyel boros kiadvány és esemény mögött jelen van.
Új tag Jamie Goode londoni borszakíró, aki jelenleg a brit Sunday Times boros rovatát vezeti. 2007-ben megkapta az év legjobb borszakírójának járó díját, a Glenfiddich Wine Writer of the Year Award-ot.
Szintén a tengerentúlról jön a Bormustrára Alder Yarrow, aki a San Francisco Magazine szerint “a bor világának legragyogóbb kibersztárja”, blogját a Vinographyt sokan a világ vezető blogjának tartják.
A zsűrit erősíti Tara Q. Thomas is, a Wine & Spirits Magazine szerkesztője, aki már több mint egy évtizede foglalkozik a lapnál németországi, osztrák, kelet-európai és a mediterrán országok boraival.
A hazai szaktekintélyek közt ott van Mészáros Gabriella AIWS, az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon. Az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetitor.
Jön a XIII. Pannon Bormustra - újításokkal
Kató András AIWS (balra) végzettsége szerint borász szakmérnök, de rendelkezik a londoni székhelyű Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomájával is, jelenleg pedig a Master of Wine Intézet hallgatója.
A hazai zsűrit erősíti idén Romsics László AIWS, a György Villa borok főborásza, nemzetközi borakadémikus. Az első borász, aki 2003-ban megszerezte ezt a címet.
„Attól van rangja ennek a versenynek, hogy szakmailag kikezdhetetlen tagokból áll össze a zsűri” – mondta a névsor ismertetése után Gerendai Károly, aki azt is hozzátette: „Mi minden rendezvény megszervezésébe úgy vágunk bele, hogy az a lehető legprofesszionálisabb legyen.”
Maximum 320 bor
A versenyre maximum 320 darab nevezést fogadnak be, mert mint azt Nemes Richard az egyik szakmai szervező elmondta: „A zsűri 3 nap alatt csak akkor tud magas színvonalú munkát végezni, ha nincsenek agyonterhelve.”
Jön a XIII. Pannon Bormustra - újításokkal
Jásdi István latolgatása szerint a 2010-es évjáratból vélhetőleg nemigen fog érkezni versenytétel, mivel az egy pocsék év volt a bortermelésben. A 2011-es borokat viszont még meglehetősen fiatalok ahhoz, hogy versenyképesek legyenek, így elképzelhető, hogy a borászok visszanyúlnak a már régebb óta érlelődő 2009-es, 2008-as tételeikhez.
Sétálókóstoló
Idén a Pannon Bormustra új, minden érdeklődő számára nyitott rendezvénnyel is jelentkezik – árulta el Mihalik Zoltán az esemény projektvezetője. A zártkörű versenynapokat követően – mondta –, május 12-én egy Közönségnap keretében Budapesten az érdeklődők találkozhatnak többek között a Bormustra zsűritagjaival és nemzetközi sztárjaival, mesterkurzusokon vehetnek részt és egy sétáló kóstoló keretében megkóstolhatják az idei verseny legjobb borait is. Ezen a napon kerül sor a Pannon Bormustra Díjátadó Gálájára is, ahol kiderül, hogy kiket díjazott az idei zsűri – így Mihalik.
Bővebb információk a www.pannonbormustra.hu weboldalon.
Winelovers borok az olvasás mellé