Magyar sikerek a Sommelier Wine Awardson

Németh Richárd szövegésfotó
2014. június 04., 16:18


Nem az első alkalom, hogy a Tokaj-hegyaljai Szent Tamás Pincészet érmet hoz haza a Sommelier Wine Awardsról. Viszont míg tavaly „csak” egy ezüstre futotta, idén már két aranyat is bezsebelhettek a mádiak.
Magyar sikerek a Sommelier Wine Awardson
 
Magyar sikerek a Sommelier Wine Awardson
 
A 2007-ben alapított borverseny, a Sommelier Wine Awards fókuszában azon borok állnak, melyek a leginkább értékesíthetők éttermekben, bárokban, szállodákban; ennek megfelelően a borok díjazásánál a döntő szempontok az egyensúlyosság, a sokoldalúság/gasztronómiai beágyazhatóság és az ár/érték arány.
 
A Szent Tamás Pincészet egy igen erős mezőnyben két aranyat is elnyert, méghozzá a ’11-es Percze-dűlőből származó selection furmintjukkal, valamint az ugyanebből az évjáratból származó, 3909 névre hallgató (btw.: ez Mád irányítószáma) kései szüretelésű édes borukkal.
A Sommelier Wine Awards bíráinak vonatkozó kóstolási jegyzete:
Szent Tamás Pincészet – Percze Furmint 2011
Egzotikussága, komplexitása figyelemre méltó. Illata sokrétű: friss fehér gyümölcsök kavalkádja, sok-sok fehérszirom, sós-köves ásványos felhangok. A kortyban viszont a méhpempős, érett jegyek a vezetők, melyeket némi lime és só frissít a lecsengésben. Sokoldalú, a gasztronómiában vég nélkül alkalmazható bor. „Egész egyszerűen kiváló” – mondta Morgan Vanderkamer, a Thronton étterem sommelier-je.
(Allience Wine: £22.00 / 7,5 dl)
***
Szent Tamás Pincészet – 3909 Kései Szüretelésű Édes Bor 2011
Friss csonthéjas gyümölcsök uralják az aromaprofilt aszalványok intenzív egyvelegével. „Hosszú, finoman kiegyensúlyozott, kellően friss stílusú” – nyilatkozta a borról a kóstolóbizottság vezetője, Simon Wodds, folytatva: „szerkezete feszes, a kortyban a savanykás gyümölcsök, kivált a citrusok érvényesülnek némi fehér húsú barackos jeggyel kiegészülve. „Egyensúlya bámulatra méltó” – tette hozzá Xavier Le-Bellego a Forburys étterem sommelier-je.
(Allience Wine: £23 / 3, 75 dl)
Winelovers borok az olvasás mellé