Már nem csak a bort rakják amfórába

Borászportál
2021. január 05., 09:29


Az amforás borok divatja még le sem csengett, de már itt vannak az újabb cserépedényben érlelt italok. Vajon melyik számíthat közülük hasonló sikerre?
Már nem csak a bort rakják amfórába
Címlapfotó: winemag.com
 
A borok hordó helyett cserépedényekben történő érlelése 8000 éves múltra tekint vissza, tulajdonképpen egyidős magával a borral. Az eljárást időről-időre újra felfedezik maguknak a borászok (minden bizonnyal ezek ihlették az 1920-as években született betontojásokat). Az utóbbi években ismét reneszánszát éli, köszönhetően nem utolsó sorban a narancsborok népszerűségének.A cserépedényeknek bizonyos párlatoknál is hagyománya van (pl. a mexikói mezcal és japán sócsú) és most úgy tűnik, tovább bővülhet a felhasználási kör. A portlandi Stone Barn Brandyworks tulajdonosa, Sebastian Degens saját bevallása szerint a borok sikerén felbuzdulva grappával és diólikőrrel kezdett kísérletezni.

Az érleléshez az oregoni Beckham Estate Vineyard saját maga által gyártott edényeit használja. Ez a borászat az egyetlen az USA-ban, ahol eladásra is készítenek amfórákat, vásárlóik között pedig Degens „pálinkafőzdéje” mellett sörfőzdék is megtalálhatók. Többek között a kansasi Boulevard Brewing Company csapata, ők ásványos, földes jegyekkel igyekeznek ily módon gazdagítani a söreik ízvilágát. „Ha tölgyfahordóban érleljük az italt, cseranyagok kerülnek bele. Itt meg kis túlzással olyan, mintha téglát nyalogatnánk” – lelkendezik Ryan McNeive sörfőző mester.
 
A dolog már a bartenderek fantáziáját is beindította. A Campari amerikai részlegén Negroni koktélt tettek le pihenni 3 hónapra 24 literes csuprokba. Állításuk szerint az érlelés teljesen megváltoztatta a koktél texturáját és finoman oxidálta azt. Kiváncsian várjuk, mikor jelennek meg ezek az italok bárok itallapjain.
Winelovers borok az olvasás mellé