Már Tállyának is van saját furmintja

Knap Gábor
2014. március 05., 13:37


Borajánló - Ezúttal egy - a Mád furminthoz hasonló - tételt kóstoltunk meg. Ez pedig a Tállya furmint, mert ilyen is van már.
Már Tállyának is van saját furmintja
 
Már Tállyának is van saját furmintja
 
A történet ott kezdődik, hogy négy tállyai termelő kitalálta, száraz furmintot készítenek, amelyet a település neve alatt hoznak forgalomba.

Szűcs Ferenc, Barta Péter, Zsadányi László bora 2012-ben készült el először és igen intenzív illatával rögtön minden figyelmet magának követel. A furmint jellegzetes körtés jegyei mellett fűszerek, kis tejkaramella, barack, méz és citrusok érződnek.
 
A savak nagy sebességgel viszik a bort, de az aromatika is ott lohol a nyomukban. Karakteres, fémesen minerális, kifejezetten gyümölcsös tétel. Az első korty után talán soknak tűnik az alkohol, de utána rájövünk, hogy szépen belesimul az valójában, pláne, hogy ezekhez a savakhoz kell is ennyi.
Már Tállyának is van saját furmintja

Jó látni egyre több termelőnél a száraz tokaji boroknak kitalált palackot, pláne, hogyha ilyen igényes címkével és ilyen kiváló tartalommal rendelkezik. Jó hír továbbá, hogy a bort megálmodó három szakemberhez csatlakozott Márton-Kováts Krisztina is, így az új évjáratot már négy termelő készíti.

Az első évben nagyjából négyezer palack készült a borból, a 2013-as évjáratban 14-20 ezer palackkal számolnak.
A bor hátteréről itt olvashatnak bővebben!
Winelovers borok az olvasás mellé