Optimális tavaszkezdés - bemutatkozott a Vincent Optimum

Fütő Bea
2013. március 21., 19:57


Pezsgőpáholy - Március 14-én a Garamvári Pezsgőpincészet gondoskodott róla, hogy a Tradicionális Pezsgőháholy vendégei „A tavasz, a pezsgő és a hölgyek” mottó jegyében ráhangolódjanak a háromnapos hétvégére és a lassan közeledő tavaszra. A szakadó hóesés ellenére ez legalább lélekben sikerült a Marriott Hotel Erzsébet termébe érkezve. Egy pohár friss, gyümölcsös Vincent Blanc Fleur 2007 welcome drinkként, az asztal közepén friss tulipánok és remek társaság. Szinte még a nap is kisütött.
Optimális tavaszkezdés - bemutatkozott a Vincent Optimum
 
Optimális tavaszkezdés - bemutatkozott a Vincent Optimum
Megterítve
Az este fénypontja rögtön Garamvári Zsuzsanna, az est háziasszonyának köszöntője után eljött. Bemutatkozott a Chateau Vincent új, beszédesen Optimum névre keresztelt tétele. Mivel még „csak” 17 hónapja lett letöltve – Garamvári Vencelnek pedig határozott elképzelései vannak a tradicionális pezsgőkészítésről és a minimum 18, de inkább több hónapos érlelési időről –, így mi voltunk az első szerencsések, akik a címke mögé nézhettünk. Összetétele 50 % chardonnay, 35 % pinot blanc, 15 % pinot noir. Az illatában megjelenő barack, virág és érintésnyi vegetális aromák remekül illettek az áfonyazselével és salátával tálalt kacsamáj pástétomhoz. A buborékok krémesek, selymesek voltak, épp mint maga az étel textúrája, miközben a pezsgő frissessége segített megtartani a fogás könnyedségét. Az Optimumban már szépen érezhetőek voltak a palackos érlelés pörkölt magos, füstös jegyei, a dosage mézessége, de a gyümölcsök voltak azok, amelyek igazán hosszan kitartottak a szájban. Optimális volt a tétel egyensúlya, a frissesség és érleltség aránya és a bor-étel párosítás is.
 
Káli Ildikó, a Magyar Sommelier szövetség elnöke szintén elismerően mutatatta be a pezsgőt, az Optimum névválasztásra pedig egy újabb lehetséges megfejtést adott; szerinte a pezsgő a szakmaiság és a közízlés optimális találkozása. Profi, és egyben szerethető.
Optimális tavaszkezdés - bemutatkozott a Vincent Optimum
 
A Marriott csapatának képviselőjeként Czimra István, a hotel food and beverage manager helyettese konferálta fel a fogásokat. A következőt a pezsgőpincészet második legfiatalabb tétele, a 2011-es Tokaji Furmint Brut tételhez kínálta. A levesnek nem volt könnyű dolga, az előételnél hihetetlenül magasra pakolt lécnek kellett újra nekifutnia. A pezsgő ásványossága és a megfelelően sós zellerkrém alap erőlködés nélkül boldogultak egymással, nem vesztek el az összhangban a pezsgő friss, gyümölcsös-bodzás aromái. Ugyanakkor maga Czimra úr fogalmazott úgy, hogy a Furmint reményei szerint „megbirkózik” majd a zellerkrémleves füstölt kolbász chipsével – és igaza lett, itt már valóban csak némi küzdelem árán született meg az összhang.
Optimális tavaszkezdés - bemutatkozott a Vincent Optimum
 
Ugyanennek a Tarcal hegyről, 200 méter magasan fekvő löszös-meszes területről szüretelt Furmintnak a Demi Sec változatát is megkóstolhattuk, amiben a dosage eléri a 35 grammot. Az alapborhoz szeptember közepén szüreteltek, acéltartályt használtak, a bor 14 gramm maradékcukorral kezdte a pezsgőkészítés folyamatát. Garamvári Vencel pedig tudta jól, hogy sokakban van némi – sajnos nem alaptalan – félelem az édes pezsgőkkel szemben, ezért arra bátorította a közönséget, fedezzék fel magunkban a „rejtett édesszájúságot”. Nem bántuk meg, a Furmint félédes pezsgőként is nagyon harmonikus volt, a magasabb dosage-t szépen ellenpontozzák és kiemelik a bor ásványos-sós jegyei. Az enyhén chilis grillezett lazacsteak pezsgős édesköménnyel és parmatier burgonyával remek kíséretet kapott a tétel. Csak azt sajnáltam kicsit, hogy a három szuper elegáns és a kóstoláshoz ideális tulipán pezsgőspoharaktól ezen a ponton el kellett búcsúznunk.
Optimális tavaszkezdés - bemutatkozott a Vincent Optimum
 
A következő főételt, a borjújavát tárkonyos pecsenyelével, szarvasgomba-olajos sáfrányos rizottóval készítették el. Hozzá a málnás-meggyes, édesfűszeres Vincent Evolution Rose a 2008-as évjáratból, vagy opcióként a 2009-es Lellei Syrah került a poharakba. A tannin miatt örültünk volna, ha a rizottó kevésbé sós, de a pozitív hangulat azért megmaradt. A pincészet természetes édesbora, a Dércsípte Szürkebarát pedig kifejezetten vígan mulatott a desszert trió két főszereplőjével, a joghurtos eperkockával és a citrusos narancsmártással hangsúlyozott csokoládés ganache-al is.
Optimális tavaszkezdés - bemutatkozott a Vincent Optimum
 
A zárszóra a sajttállal együtt megérkeztek a sóhajok is. És bár túltelítettek voltunk a nem épp degusztációs méretben felszolgált ételekkel és ízekkel, a Vincent Jubileum Brut 2000 magnumból kínált pezsgőnél újra erőt éreztünk magunkban a tavaszköszöntéshez. Ez a mély arany tétel rendkívül élesztős, ásványos és jólesően száraz. A mandarin és marcipán füstös, édesfűszeres jegyekkel egészül ki, az összhatás nagyon markáns, a savak és buborékok pedig szépen tagadják le az éveket. Épp a megfelelő inspiráció egy lendületes tavaszkezdéshez.
Winelovers borok az olvasás mellé