A spanyol borok leg-jei

Dr Harsányi Dávid
2011. április 25., 09:19


Ismert, hogy Spanyolország rendelkezik a világon a legnagyobb szőlőtermő területtel. Vajon miben vezető még az ibériai borkultúra? Ennek jártunk utána cikkünkben.
A spanyol borok leg-jei
 
A spanyol szőlőültetvények területe 1,17 millió hektár – megelőzve ezzel Franciaországot és Olaszországot. Ugyanakkor „csupán” a 3. legnagyobb szőlő- (Olaszország elsőségével) és bortermelő (Franciaország 2009-ben visszaszerzett vezető helyével). Ennek oka a száraz és terméketlen területeken elterülő idős szőlőültetvényekben keresendő. Borfogyasztásban is „csak” a 10. hely környékén van a világon (éppen Magyarországot megelőzve).
Szőlőfajták
Spanyolország dicsekedhet a világon legnagyobb mennyiségben termesztett (fehér)szőlővel, az Airén-nel, amely 3-400.000 hektáron terül el – és szinte kizárólag csak az országban található. A szőlőfajtát, illetve a belőle készült bort gyakran nem sokra tartják. Korábban ez brandy alapanyag volt, manapság azonban megfelelő termelési eljárással könnyed, friss, gyümölcsös borokat készítenek belőle.
A világon legelterjedtebb kékszőlőből a Grenache-ból is találunk az országban bőséggel, körülbelül 100.000 hektárnyit – Garnacha név alatt. Másik ismert kékszőlő fajtája a Tempranillo, amelynek számos más néven is illetnek: Cencibel, Tinto Fino és Ull de Llebre, és az ország első számú kékszőlője.
Bár többnyire vörösborait ismeri a világ, termelésének több, mint 60%-a fehér szőlő. 600 különböző szőlőfajtát találunk az országban (ami magas száma ellenére meg se közelíti a kb. 2000 olasz fajtát).
Borrégiók
 
Az ország legnagyobb borrégiója a LaMancha 600.000 hektárral, amely világviszonylatban is kiemelkedő méretű (bár eltörpül az újonnan kialakított 4 millió hektáros Mississippi folyó völgyétől). A legismertebb spanyol borrégió a Rioja.
Legmagasabban rangsorolt borvidékei a Rioja és a Priorat, melyek nem a DO (Denominación de Origen), hanem a D.O.Ca (vagyis Denominación de Origen Calificada) minősítéssel rendelkeznek a folyamatos magas minőség eredményeképpen. Harmadikként a Ribera del Duero kapta meg a címet 2008-ban.
Különleges borok
Az ország legfontosabb „borkülönlegességei” a Sherry és a Cava. A Sherry (a Portói mellett) a leghíresebb erősített bor a világon. Jerez régióját teszi ismertté, amely 1933-ban az elsőként kapta meg a DO minősítést Spanyolországban. A száraz Sherryt kizárólag Palomino szőlőből készítik, az édeset Pedro Ximenez vagy Moscatel fajtákkal házasítják. Az érlelés az ún. solera rendszerben történik, amelyben több hordósor (3-5) helyezkedik el egymás fölött. A bort az alsóból töltik ki (maximum a mennyiség 30% erejéig), a hordót pedig a felette lévőből pótolják. A legmagasabb sort természetesen ilyenkor borral pótolják. Így a Sherry sosem évjáratos, és minimum 3 évet érik – de kis arányban akár 10-20 éves bor is van benne!
A Cava, a hagyományos eljárással készült spanyol pezsgő első sorban (95%-ban) a katalán Penedèshez köthető. Alapanyaga nem igazodik a klasszikus francia Champagne régióhoz, a Macabeo, Parellada, Xarel.lo fajtákat használják leginkább, igaz kisebb mennyiségben Chardonnay-t vagy Pinot Noir-t is. Érdekesség, hogy préselésnél 150 kb. szőlőből maximum 100 liter must nyerhető. Legalább 9 hónapon keresztül kell seprőn tartani a bort érlelés során (ellentétben a Champagne-ban kötelező 15 hónappal). Természetesen nem ritka a 36-48 hónapi érlelés se, de találkozunk 66-78 havi seprőn tartással is (Freixenet Malvasia Dulce 2001).
Legnagyobb mennyiségű spanyol pezsgő előállítója, illetve az ország legjelentősebb pincészete a Freixenet (frezsenet) 200 millió palack borral, amely világviszonylatban is előkelő helyezést biztosít számára. A termelés 60%-a pezsgő, amely így 120 millió (más források szerint 90 millió) palackot  jelent, ezzel pedig megelőzi például a Martini-Astit, a Moët & Chandon-t, vagy a Veuve Clicquot-t. (Champagne termelése 340 millió palack évente, hazánké 20-25 millió).
Még egy különleges „rekordot” is fenntart a spanyol bor: a Freixenet Cordon Negro pezsgője jutott legtávolabb a Földtől, hiszen 1994 Szilveszterén a MIR űrhajón koccintottak vele!
Winelovers borok az olvasás mellé