Terroir konferenciát tartanak Tokajban

Borászportál
2014. június 27., 12:16


A borok eredetvédelme, a különleges termőhelyek védelme és lehatárolása világszinten kiemelt jelentőséggel bír, ezért a terroir-kutatás egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az idei évben hazánk ad otthont a X. Terroir Világkonferenciának, mely az egyik legrangosabb rendezvénye a termőhelyek és az ott készített borok egyediségét elemző kutatások bemutatásának.
Terroir konferenciát tartanak Tokajban
 
A konferencia 2014. július 7.-10. között kerül megrendezésre. A rendezvénynek a Tokaji és az Egri borvidék ad otthont.

A „terroir” kifejezés a francia terre szóból ered, mely talajt, termőhelyet jelent. A szőlőtermesztésben és a borászatban kiemelt jelentőségű a talaj és a termőhely szerepe, de a terroir fogalma ennél többet mond a borfogyasztóknak: nem csak az adott területet jelöli, hanem magában foglalja a klimatikus adottságokat, edafikus tényezőket, a szőlőfajtát, a termesztéstechnológiát, a borkészítés módszerét, valamint a szőlész-borász személyét is.
 
A párizsi székhelyű O.I.V. (Office International de la Vigne et du Vin – Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal) megfogalmazásában „a terroir olyan lehatárolt földrajzi hely, amelyet egy emberi közösség a történelme során hoz létre; kollektív termelési tudás, ami a fizikai és biológiai környezet kölcsönhatás-rendszerén, valamint az emberi tényezők
együttesén alapul”.

A terroir-ok lehatárolása és jellemzése elősegíti az eredetvédelmet és a termelésben szerepet játszó környezeti tényezők hatásának megértését. A világ első zárt borvidéke a Tokaji borvidék volt. 1737-ben III. Károly magyar király (VI. Károly német-római császár) rendeletben határolta le azokat a településeket ahol az ültetvényekben tokaji bor előállítására alkalmas szőlő termeszthető. Néhány évtizeddel később már Portugáliában és Franciaországban is lehatároltak termőhelyeket, melyek ma (csakúgy, mint a Tokaji borvidék) a Világörökség részét képezik.

A terroir kutatás eredményei igen széles nemzetközi érdeklődésre tartanak számot. Az elmúlt közel 20 évben Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Dél-Afrika, Svájc adott otthont a neves konferenciáknak, az idei évben pedig hazánkban kerül
megrendezésre.

A világ legnevesebb kutatói, tudósai, szakírók, véleményformálók jelennek meg a rendezvényen, melynek köszönhetően a szaksajtóban megjelenő híradások nem csak a legfrissebb kutatási eredményeket hozzák hazánkba, hanem marketing szempontból is komoly jelentőségűek.

 
Winelovers borok az olvasás mellé