Tradicionális pezsgőt gyártanak majd Erdélyben

MNO - Magyar Nemzet Online
2012. február 19., 12:12


Magyarországi befektetői konzorcium a romániai Szilágy megyében, Kárásztelken borászatot épít, ahol elsősorban pezsgőket és gyöngyöző borokat állítanak majd elő – írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki számában. A pezsgőpincészet 22,4 hektár területtel kezdi meg a működését.
Tradicionális pezsgőt gyártanak majd Erdélyben
 
A pannonhalmi borvidéken is érdekeltséggel rendelkező, a Krónika által pontosan meg nem nevezett beruházók már befejezték 22,4 hektár szőlő telepítését. Ambrus János szőlész-borász, a kárásztelki beruházás szakmai igazgatója a lapnak elmondta, hogy Kárásztelek határában – akárcsak a Tövishát többi településén – hosszú idén át nagy területeken termelték a szőlőt a szilágysomlyói (Simleu Silvaniei) Silvania pezsgőgyár számára. Az üzem az 1990-es évek elején csődbe ment, és mivel megszűnt a szőlő felvevőpiaca, a szőlészet hanyatlásnak indult a térségben.
 
Ambrus János elmondta még, hogy a borászat létrehozásához az Európai Vidékfejlesztési Alapból nyertek támogatást. A 2,7 millió euró (800 millió forint) összértékű beruházás költségeinek nagyjából a felét állta az EU, a 2011-ben végrehajtott ültetéshez pedig a romániai Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen keresztül bonyolított szőlőtelepítési támogatást vették igénybe, melynek összege hektáronként 13 850 euró volt.

A borászat megépítését és felszerelését a tervek szerint 2013 januárjáig befejezik. Királyleánykát, rajnai rizlinget és  pinot noirt telepítettek a gyár körül teraszosan kiképzett szőlőbe, melynek a legjavát használják majd pezsgőalapanyagként. Jobb évjáratokban csendes borokat is készítenek, azonban ez előreláthatólag nagymértékben függ majd a környéken jellemzően változékony hőmérsékleti és csapadékviszonyoktól.

A beruházók becslései szerint 2017-től a kárásztelki borászatból évente 70 ezer palack tradicionális pezsgő, 50 ezer palack gyöngyöző bor, valamint 90 ezer palack bor kerül majd ki.
Winelovers borok az olvasás mellé