Vajon finomabb lesz a bor, ha zenét hallgat a szőlő?

Borászportál
2019. május 12., 09:00


A bordeaux-i Château Palmer borászat zenedobozt vet be annak érdekében, hogy a merlot ültetvények virágzásnak induljanak. Egy elmélet szerint ugyanis ez beindítja és pozitívan befolyásolja a virágzás és kötődés folyamatát. 
Vajon finomabb lesz a bor, ha zenét hallgat a szőlő?
A szőlő éves ciklusának még az elején járunk, a nagyjából márciustól októberig tartó növekedési folyamat éppen a virágzásnál tart. 
 
Thomas Duroux, a bordeaux-i Château Palmer birtok igazgatója elárulta, egy hároméves tesztelési időszak második évében járnak, tavaly próbálták ki először a zenedobozos megoldást a növekedési szezonban. Egy az 1980-as években egy francia zenész és fizikus (Joel Sternheimer) által kidolgozott teória és módszer az alapja mindennek.
 
 
Utóbbi szerint a különféle zenei hangok, illetve a különböző hullámhosszúságú hangok bizony hatással lehetnek a növények fehérjeszintézisére, elméletét 1994-ben a New Scientist magazinban részletesebben ki is fejtette. 
 
A mintegy öt éve biodinamikus gazdálkosát folytató Château Palmer viszont ezt tesztelni is kívánja, ezért olyan zenedobozokat telepített a birtokközpont közelében található merlot ültetvények közé, amelyek gondosan kalibrált rezgéshullámokat bocsátanak ki – olvasható a Decanter magazin hasábjain. 
 
Vajon finomabb lesz a bor, ha zenét hallgat a szőlő?
Így néz ki a zenedoboz, alatta pedig a merlot ültetvények. Fotó: Château Palmer
 
A birtokigazgató hozzátette, a különböző típusú hangok nemcsak a virágzásra és a vegetatív növekedésre lehetnek hatással, hanem bizonyos betegségek megelőzését (például az Esca vagy a szürkepenész) is szolgálhatják. 
 
A napokon belül elkezdődő virágzás egyébként az egyik legfontosabb pillanata a szőlő éves ciklusának és nagyban befolyásolja majd a 2019-es évjárat borait, úgyhogy az egész csapat nagy reményekkel tekint a kísérlet elé. A Palmer 2018-as évjárata egyébként – ekkor vetették be először a zenedobozokat –  igencsak sikeresnek tűnik, mivel premier crus-ket is megelőzve Bordueax legjobb borai közé sorolták a szakértők, annak ellenére, hogy a szürkepenésszel az egész borvidéknek meggyűlt a baja. 
 
Vajon finomabb lesz a bor, ha zenét hallgat a szőlő?
Château Palmer
Winelovers borok az olvasás mellé