Varga Béla: Nem én vagyok a kuruc.info tulajdonosa

Borászportál
2012. szeptember 10., 12:22


Nyilatkozat - Az Egyesült Államokban élő, visszavonult borász, Varga Béla ismét tagadta, hogy ő a tulajdonosa a kuruc.infónak, miként azt a Borászportál kedden közölte. Azt viszont újfent elismerte, hogy ő jegyeztette be a weboldalt az Egyesült Államokban.
Varga Béla: Nem én vagyok a kuruc.info tulajdonosa
 
Kaliforniai otthonából szombaton telefonon adott nyilatkozatában Varga Béla kijelentette, hogy az atlatszo.hu újságírója "összekevert két teljesen különböző dolgot", mégpedig a tulajdonjogot és a regisztrációt.
"Ugyanis egy portál tulajdonlása, illetve tulajdonjoga nem ugyanazt jelenti, mint egy portál regisztrációja. Tehát, ha valaki Amerikában egy domain nevet regisztrál, az nem jelenti azt, hogy ő a tulajdonosa" - mondta a visszavonult borász, kereskedő, hozzátéve, hogy "vagy harminc" domain van a tulajdonában, illetve további mintegy hatvan borászati, zenei profilú honlapra irányító domaint jegyeztetett be. A Borászportál kedden számolt be az atlatszo.hu oknyomozó újságírójának azon cikkéreől, melyben a szerző a kuruc.info tulajdonosával azonosítja a kaliforniai-magyar visszavonult borászt. Ha az oldal tulajdonosa és üzemeltetője valóban Varga Béla lenne, jelenleg akkor sem indulhatna ellene eljárás az eltérő magyar és amerikai jogrend miatt.
 
A kuruc.info tulajdonosait azonban nem volt hajlandó megnevezni, mondván, hogy Magyarországon üldözik a weboldalt. A megismételt, pontosító kérdésre, miszerint egyértelműen kimondható-e, hogy a kuruc.info tulajdonosa vagy tulajdonosai nevében regisztráltatta az Egyesült Államokban a portált, Varga Béla úgy válaszolt, hogy "nem, nem is ismerem a tulajdonost".
A 49 éves férfi közölte, hogy a kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára. Hozzátette, hogy valakinek nyilván kezelnie kell ezt a bankszámlát, de nem ő ez a személy.
Varga Béla önmagával kapcsolatban elmondta, hogy 20 évig dolgozott Észak-Amerika leghíresebb borászainál, de a szakmájában úgy érezte, hogy "kiégett", ezért üzleteket nyitott Kaliforniában és Kanadában. Ezekben zömében magyar és más, európai élelmiszer-ipari cikkeket árul.
Varga Béla nem tagadta, hogy nézetei közel állnak a kuruc.infoban közöltekkel, de semmi köze nincs ahhoz, ami kikerül a portálra. "Magyar érzelmű, igazából Jobbik-szimpatizáns vagyok (…) Csak egy nemzeti kormánya lehet ennek az országnak, mert másként végünk van" - mondta, amit úgy pontosított, hogy egy „Jobbik-kormány”-ra gondol. A kérdésre, hogy egyetértene-e egy kirekesztő kormánnyal, úgy fogalmazott, hogy "legeslegelőször a magyarság érdekeit kell szem előtt tartania egy magyar kormánynak, utána jöhetnek a cigányok, meg a zsidók, meg bárki más".
A kaliforniai Healdsburgben élő Varga Bélát személyesen kereste fel a helyi internetes hírújság egyik szerkesztője, Keri Brenner. A világhálóra pénteken felkerült nyilatkozatában Varga kategorikusan kijelentette, hogy nem tulajdonosa a kuruc.infónak, hanem csak ő jegyeztette be a weboldalt. Úgy fogalmazott, hogy az amerikai regisztrációval és a bankszámla megnyitásával szívességet tett magyarországi barátoknak.