Villány tarolt a Portugieser du Monde-on

Borászportál
2013. április 17., 17:07


Borverseny - A Pécsett megrendezett nemzetközi portugieser borversenyre 4 ország 9 borvidékéről érkezett összesen 64 minta, melyeket egy magyar, szlovén, chilei, lengyel és horvát ítészekből álló zsűri értékelt. A szombati díjkiosztón a három champion-díj mindegyike Villányba került.
Villány tarolt a Portugieser du Monde-on
 
Villány tarolt a Portugieser du Monde-on
Zajlik a zsűrizés (fotó: Pécsi Borozó)
A portugieser (régebbi nevén kékoportó) Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban eddig sajnos ritkán került reflektorfénybe, most önálló hétvégét kapott.
A Pécsi Borozó szerkesztőségének szervezésében indult el a Portugieser Du Monde elnevezésű borverseny és az azt követő publikus borkóstoló, mellyel Közép-Európa, szűkebben a Kárpát-medence autochton fajtájára, a portugieserre (korábban: kékoportó) kívánták felhívni a figyelmet – tájékoztatta a Borászportált Győrffy Zoltán, a lap főszerkesztője, az esemény főszervezője.
 
A Portugieser Du Monde 2013 a közép-európai portugieser termelők és boraik első szemléje és kóstolója volt. A borversenyre így 42 pincészettől érkeztek portugieserek, portugizerek, portugizacok és portugalkák is – áll a közleményben.
Villány elsöprő sikere
Három kategóriában rangsorolta a zsűri a borokat. A friss, aktuális évjáratú borok között a champion-díjat Ruppert Ákos Villányi Portugieser 2012 bora nyerte el. Az évjáratos, korábbi évekből származó borok között egy biobor, a Wassmann Bormanufaktúra Villányi Portugieser 2011 lett a champion, amely abszolút sorrendben is a legmagasabb pontszámot kapta. A házasítások között, ahol legalább 25%-ban kellett portugiesernek szerepelnie, a Blum Pince Styrum Villányi Cuvée 2007 érdemelte ki a champion-díjat – közölte a főszervező.
Villány tarolt a Portugieser du Monde-on
A versenyt követő nyilvános kóstoló (fotó: Pécsi Borozó)
A Portugieser Du Monde központi és a nagyközönség számára is nyitott rendezvényén, a Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezett nyilvános kóstolón a szemle fővédnöke, dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, a Portugieser Du Monde főszervezője adta át a díjazottaknak az arany- és ezüstérmeket igazoló okleveleket.
Aranyérmet kaptak az alábbi borok:
Vylyan Pincészet Macska Villányi Portugieser 2012
Lelovits Pince Villányi Portugieser 2012
Jekl Béla Villányi Portugieser 2012
Boross Család Pincészete Villányi Portugieser 2012
Bock Pince Villányi PortaGéza Selection 2012
Kvassay Levente Villányi Portugieser 2012
Szemes József Villányi Portugieser 2012
Vlado Krauthaker Portugizac Kutjevo 2012 (Horvátország)
Szende Gábor Villányi Portugieser 2012
Günzer Zoltán Villányi Portugieser 2012
Jackfall Gesztenyés Villányi Portugieser 2011
Winelovers borok az olvasás mellé