Amikor két napig egrinek éreztük magunkat

Borászportál
2016. április 09., 20:52


A Kerülőutak legutóbbi színhelye az Egri borvidék volt. Hat állomásos túrán jártuk be a környék néhány kiemelkedő borászatát és – ahogy azt már a beharangozóban is jeleztük –, bármikor visszamennénk, olyan kedves élményeket szereztünk.
Amikor két napig egrinek éreztük magunkat
Fotó: Mindenamieger.blogspot.hu
Első utunk az Almagyar Érseki Szőlőbirtokra vezetett, ahol megismertük a borászat történetét, ami olyan erős felütéssel kezdődik, hogy az már önmagában dokumentumfilmért kiált: három érdekes ember, egy elvadult szőlőterület, amelyben kincsek rejtőznek, szüret a bozótban, borászat, mint régészet. Cikkünk itt található.
 

#csutorás #elclassico #puskas #bikaver

Boraszportal.hu (@boraszportal_bormagazin) által közzétett fénykép,

 
Csutorás Ferencéktől egyenesen a Kőlyuk pincesorra, a Juhász Testvérekhez mentünk. A nagyközönség számára ez a borászat gyakorlatilag egyet jelent a málnás matricával ellátott rozéval. És valóban, ez adja értékesítésük felét. De a testvérek, Attila és Péter dűlőszelektált, prémium kategóriás boraikkal képesek más fogyasztói csoportokat is megszólítani, belföldön és külföldön egyaránt. Mi is megkóstoltuk a legjobbjaikat. A Vinoport így írt a látogatásról.
 
Amikor két napig egrinek éreztük magunkat
Fúzió (Fotó: Vancsik Ivett)
 
A hosszú nap végén a Fúzióban pihentünk meg, ahol remek hangulatú, letisztult, mégis barátságos belső tér és Gál Veronika fogadott. A hely egyszerre borbár, vinotéka, Bikavér Múzeum, borpince, sommelier- és főzőiskola, vendéglátóhely és rendezvényhelyszín. Több aspektusát is teszteltük, itt a Vinoport, itt pedig a Borászportál beszámolója olvasható.

A második napon rögtön egy jó hangulatú, beszélgetős borozásra voltunk hivatalosak Vincze Bélához, aki azt vallja, hogy övé a világ legszebb szakmája. Az egyik legismertebb egri borásszal és sommelier kollégájával, Erőss Jánossal a pince fűthető padjaira ültünk le beszélgetni, ami a február végi zimankóban nagyon jó ötletnek tűnt... Erről a borászatról is írtunk itt, a Vinoport pedig itt.
 
Ezek után a Gróf Buttler Borászathoz látogattunk el, amely épp lendületet vesz és a jövőben egyre inkább a prémium borokra asszociálunk majd róla. A Mikszáth Kálmán Különös házasság című regényből ismert Buttler családról elnevezett pincészet meglátogatása itt olvasható lapunkban, itt pedig a Vinoportos változat érhető el.
 
Amikor két napig egrinek éreztük magunkat
Hagymási József (Fotó: Vancsik Ivett)
 
Egri túránk utolsó állomása pedig a Szépasszonyvölgybe vezetett, úgy tűnik valóban nincs olyan egri kirándulás, amely ne ejtené útba a nevezetes pincesort. Hagymási József sokáig tiltakozott az ellen, hogy a völgyben nyissanak borozót, ahol a pincészetük szortimentjét mutatják be a vendégeknek, de végül jó döntésnek bizonyult belevágni. Erről itt mesélt nekünk.
 
A legközelebbi Kerülőutak alkalmával egy egészen más tájára látogatunk el Magyarországnak, a tervek szerint egyszerre több borvidéket is célba veszünk. De erről többet még nem árulunk el, legyen meglepetés!
Winelovers borok az olvasás mellé