Koch Csaba: Villányban művészi igényességgel szeretnék bort készíteni

Ferenczi Csilla
2016. október 28., 20:53


Villányi Kerülőutunkon este érkeztünk Koch Csaba frissen felújított, 13 méter hosszú villányi pincéjéhez. Szüret közben támadtunk, ráadásul éppen erjedésnek indult a merlot. Izgalmas volt.
Koch Csaba: Villányban művészi igényességgel szeretnék bort készíteni
Az eddig inkább könnyed, gyümölcsös borokat adó hajós-bajai borvidékről ismert borász mára Villány történetébe is beírta magát. A Vin Art Borháznál a tradíciókhoz is hű, prémium borcsaládot szeretne létrehozni, kizárólag bordói fajtákból, persze nem kihagyva az ezerarcú portugiesert sem. Szerinte a borvidék jövője nem csak egy fajtához köthető, illetve ha mégis, akkor a cabernet franc és a sauvignon mellett itt a borvidéken a merlot igazán óriási, egyedi minőséget ad. Példának pedig ikonikus borászok ikonikus merlot-it hozta fel.
 
Az erjedésnek indult borok miatt a tervezett pincelátogatásunk hamar dugába dőlt, hiszen az egyébként 100 éves pincében veszélyes lett volna körbenézni. Ekkor Csaba, profi vendéglátóként kóstolótermet varázsolt nekünk a tartályok között, és a saját maga által készített szarvaskolbász kíséretében mutatta be a borokat.
 
„Itt egyébként egyelőre nem tervezünk panziót, az elsődleges cél a prémium minőségű, hosszan érlelhető borok készítése. Ezek a borok jól kiegészítik a Hajós- Bajai borvidéken készült boraimat.” - mondta.
 
Koch Csaba: Villányban művészi igényességgel szeretnék bort készíteni
 
A saját, 10 hektáros Imre-völgyi területen a cabernet-k és merlot-k mellett már a nemrégiben telepített syrah is terem, ám azt előszeretettel fogyasztják az erdőből kibújó szarvasok is, egyelőre bort még nem tudott készíteni belőle. A szarvaskolbász viszont nagyon finom volt... :)
 
A jövőre már 10 éves pincészetnél a tulajdonosnak komoly tervei vannak a bordói fajtákkal. „A szőlőket magas hektáronkénti tőkeszám mellett alacsony, 55 cm-en lévő kordonkarral és magas, 185 cm-es lombfallal termesztjük, így növelve a tőkék fotoszintézisét. Természetesen szigorúan terméskorlátozunk. Itt tényleg nagybetűs borokat szeretnék készíteni.” - mondja.
 
A versenyeken töretlenül komoly helyezéseket elérő tételekkel, a tudatos munkával és szakmai lelkesedéssel Koch Csaba nagyharsányi borai könnyen világhírre tehetnek szert. A borcsalád egysége még gyerekcipőben jár, és talán Csaba is keresi a pontos utat, de a határozott elképzelésnek, az előkelő versenyeredményeknek és a népszerű, jó árfekvésű borokkal valóban jó úton halad. 
 
Kóstolási jegyzetek:
 
Koch Csaba: Villányban művészi igényességgel szeretnék bort készíteni
 
Villányi Portugieser Classic 2015
 
Friss, üde, játékos bor, pontosan erre volt szükségünk érkezéskor. Élénk bíbor szín, meggyes, ibolyás jegyek az illatban és a kortyban, a bor pedig egy kicsit talán vékony, de jól iható villányi klasszikus, bármelyik hétköznapra.
 
Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012
 
14% alkohol. Mélyebb, nagyjából közepes testű tétel, melyben keserű csokit, finom vaníliát, kis cseresznyét is kiérezni. Hagytunk neki időt, amit lágysággal hálált meg. A 14%-os alkohol sem lóg ki, és a gondos szüret, alapos válogatás, illetve a hagyományos, körfejtéses erjesztés eredménye ez a Classicus kategóriájú, jó ár-érték arányú tétel.
 
Villányi Cabernet Sauvignon Prémium 2012
 
Ez az a bor, amivel Koch Csaba a “nagynevű” helyi borászokkal is versenybe tudott szállni. 14,5% alkohol. Az alacsony tőketerhelés kiváló eredménye lett ez az egyensúlyos és hosszú bor, melyben az intenzív, kökényes jelleget vibráló savak, robusztus tannintartalom és élénk aromaanyagok kerekítik. A bor ráadásul pályája elején van, de már most jó befeketetésnek tűnik.
 
Koch Csanád Cuvée 2012
 
A borversenyek állandó díjazottja ez a bor (Villányi Borverseny aranyérem, Szegedi Borfesztivál aranyérem, Nemzetközi Vince-napi Borverseny aranyérem és Tudósok bora különdj), melyet fiáról nevezett el. Kizárólag a legdjobb dűlőkről, és a legjobb években kerülhet palackba - ezért készült eddig csak 2011-ben és 2012-ben. 50% cabernet franc, 25% merlot, 25% cabernet sauvignon. A 14 hónapi hordós, majd 16 hónapos palackérlelésnek köszönhetően egy sokrétű, gazdag és elegáns bor született.
14,5% alkohol.
Winelovers borok az olvasás mellé