Az idei év topkóstolója: Szepsy 100

Rajkort Miklós
2016. december 26., 08:57


Ha azt mondjuk – akár idehaza vagy éppen a nagyvilágban – Szepsy, akkor máris a prémiumkategória jut az eszünkbe. Szepsy István néhány bora maga a világ 8. csodája.
Az idei év topkóstolója: Szepsy 100
Idén előbb jött azon borbarátokhoz a Jézuska, akik részt vettek a Borkollégium évzáró mesterkurzusán 2016. december 20-án. Dr. Mészáros Gabriella, hazánk elsőszámú nemzetközi borakadémikusa, a Borkollégium alapító-vezetője mellett ifj. Szepsy István és édesapja, Szepsy István tartottak egy prémium 14 tételes borkóstolót a Szepsy Pincészet száraz és édes boraiból. Dűlőszelektált furmintok, szamorodni, 6 puttonyos aszúk, eszencia, és az ominózus Szepsy 100 – nem éppen átlagos tételek kerültek a poharakba. 
 
Az idei év topkóstolója: Szepsy 100
A sokszoros túljelentkezés miatt a kóstolóra nem a megújult Borkollégiumban, hanem az Continental Hotelben került sor.

Szepsy Istvánt hallgatni dűlőiről, borairól, borkészítéséről, jövőbeli terveiről mindig felemelő érzés. A borász parcellára pontosan meg tudja mondani, hogy honnan szüretelték a furmintot a kóstolt borba; hogy milyen volt az adott év borászati szempontból összehasonlítva az elmúlt huszonegynéhány esztendővel; továbbá a borász nagyon nagy hangsúlyt fektet az általa birtokolt dűlők terroire-jainak feltérképezésére, megismerésére és megismertetésére. Profizmusa mellé alázat, a szőlő tisztelete párosul, melyek a borok eleganciájában visszaköszönnek.

A Borkollégium Szepsy 100 mesterkurzus három száraz kísérleti furminttal kezdődött. Nem okoz nagy meglepetés, ha elárulom: Szepsy Istvánék kedvenc szőlőfajtája ez. Folyamatosan kutatják a legjobb fumintklónt, amelyik a legszebb arcát mutatja a borvidéken, és azokon az egyes területeken, ahol kísérleti jelleggel elültették. Mi tagadás: kísérleti tétel ide, kísérleti tétel oda, a borok remekül illusztrálták, hogy más-más furmintból miket lehet Tokaj különböző talajtípusain kihozni.
 
A kísérleti furmintokat követte a Birtok, a Bohomáj és a 2015-ös és 2003-as Úrágya dűlőből származó száraz fehérborok. A 2015-ös Úrágya Furmint magasan kiemelkedett a sorból, hála a kiváló évjáratnak!
 
 

A száraz borokat a várva várt Szepsy 100 magnumpalackos borral zártuk, amivel belekóstoltunk az élő történelem egy gyönyörű fejezetébe. S hogy miért 100? Szepsy István és fia idén együtt száz évesek (65-35), mely alkalmat a borkedvelőkkel közösen kívántak megünnepelni: az Úrágya dűlőből szüretelt szőlőből abban az évban apa és fia is külön bort készítettek. Végül a száraz furmintjaikat összeházasították, így éppen 100 magnumpalackra elég mennyiség készült el. A palackokra egyenként 100.000 forintért, előjegyzésen lehetett jelentkezni. Apa és fia célja a borral nemcsak a születésnap megünneplése volt; így kívánták felhívni a figyelmet az Úrágya dűlőre, a dűlős száraz furmintok lehetőségeire, az árazással pedig az ilyen borok valós értékére. Úgy gondolom, már ezzel a tétellel kijelenthetjük: ez volt az idei év topkóstolója!
 

Végül az édes borok tekintetében: egymás után négy Szepsy Aszút kóstolni nem mindennapi élmény. A 2003-as és 2006-os Aszúkról ódákat lehetne zengeni, a közelgő bármelyik Szepsy Aszúval még ünnepibbé lehet varázsolni. A Szepsy 100 mesterkurzust egy borkülönlegességgel lett megfűszerezve, mely egyben a zárótétel volt: Eszencia 2007-ből. A képek hűen bemutatják, hogy milyen csodát élhettek át a mesterkurzuson helyet foglaló borbarátok.
 
 
A kóstolt borok:
 • Kísérleti Furmint 1. 2015
 • Kísérleti Furmint 2. 2015
 • Kísérleti Furmint 3. 2015
 • Birtok Furmint 2015
 • Bohomáj Furmint 2015
 • Úrágya Furmint 2015
 • Úrágya Furmint 2003
 • Szepsy 100 (Magnum) 2015
 • Szamorodni 2012
 • Aszú 2008
 • Aszú 2007
 • Aszú 2006
 • Aszú 2003
 • Eszencia 2007
 
Kapcsolódó cikkek:
Winelovers borok az olvasás mellé