Az idő mindent megold - Polgár borkóstoló

Csizmadia Miklós
2013. december 03., 14:29


Kóstolási jegyzet - Van aki elhiszi ezt, van aki nem. De azért többnyire igaz. Akár szó szerint. Mit csináljunk, ha meleg nyári estéken nem csúsznak a testes vörösborok? Például várjuk meg, amíg az idő hideg(ebb)re fordul és menjük le Villányba. Akár most decemberben a Polgár Pincészethez. Rövid kóstolási jegyzet egy hosszú borsorról.
Az idő mindent megold - Polgár borkóstoló
 
Az idő mindent megold - Polgár borkóstoló
A pincészet címere
1. Polgár Pince – Chardonnay, Ottonel Muskotály Cuvée 2012 (12,5% alk.)
Természetesen az egyik legpatinásabb vörösboros borvidékünk sem engedheti meg magának, hogy „csak” vörösborokkal kínálja a kóstolásra betérő vendégeket. Muszáj, hogy a fehér borok is képviseltessék magukat a palettán, legalább egy-két fajtával. A kivétel meg amúgy is erősíti a szabályt.
Illatában elsőre kicsit visszafogott. Második nekifutásra szépen előbújnak a döntően citrusos illatjegyek egy kis floralitással párosulva, amelyek valamivel enyhébb intenzitással folytatódnak az ízben is. A cuvée 80%-ban chardonnay, 20%-ban. A hideg, decemberi napoknak búcsút intve ez a bor egyértelműen a nyarat juttatja az eszünkbe. Nem is akárhogyan.
 
2. Polgár Pince - Rozé 2013 (12,0% alk.)
Világos rózsaszín árnyalat. Annyira halvány, hogy inkább érezzük, mint látjuk, hogy rozéval van dolgunk. Azonban ez a nagyon is halvány színvilág valami egészen kifinomult eleganciát kölcsönöz a bornak. A rozé alapanyaga kékfrankos. Enyhe málnás illatjegyekkel. Friss, üde, roppanós, határozott de jó összetételű savakkal.
3. Polgár Pince - Portugieser 2013 (12,0 % alk.)
A sor egyik legszebb bora volt számomra. Tudom, hogy ez „csak” egy portugieser, tudom, hogy 2013-as, mégis. Illatban fűszerek és erdei fekete bogyós gyümölcsök kavalkádja, de ez a gyümölcsösség ízében is lehengerlő. A bor még fiatal, de nagy potenciál rejlik benne.
A pincészet a három fenti borát november első hétvégéjére, Márton-napra hozta forgalomba.
4. Polgár Pince - Barrique Chardonnay 2013 (hordóminta)
Gyakorlatilag a Barrique Chardonnay 2013 országos premierjén vehettem részt, ugyanis eddig még senkinek sem lett bemutatva a bor. Karakteres, telt, kerek ízek, melyek másodtöltésű barrique hordóban alakulnak folyamatosan. Természetesen mivel hordómintáról volt szó, a hordós érlelésből származó pörkölt aromák nyomatékosan rányomták bélyegüket a borra.
Az idő mindent megold - Polgár borkóstoló
Érlelés
5. Polgár Pince - Barrique Chardonnay 2009 (13,5% alk.)
Azért, hogy ne csak egy még kialakulóban lévő, önmagát kereső – bár a kijelölt úton már elindult – barrique chardonnay-ról beszéljek, megkóstoltam az újszülött nagy testvérét, a már lepalackozott 2009-es évjáratot. Füstös és vaníliás aromák egyesülése, elegáns, telt, vitális savakkal. A fehér borok közül mindenképpen ezt ajánlanám a pincészet szortimentjéből.
6. Polgár Pince - Merlot 2012 (hordóminta)
Egy meleg és viszonylag csapadékhiányos évjárat bora. Az átlag 70%-os lékinyerés helyett a merlot esetében ez a szám csak 50-60% volt. Éppen ezért mind az illat, mind az íz rendkívüli koncentráltságot mutat. A merlot 70%-ban  első töltésű 500 literes barrique hordókban, 30 %-a pedig 225 literes barrique hordókban várja a palackozást.
6. Polgár Pince - Merlot Selection 2009 (14 % alk.)
Komoly illat, behízelgő ízvilág. Rubintvörös szín, meggyes, áfonyás jellegek dominanciája. Nagy potenciál. Szárazpróba alkalmával is hosszan kavarog a visszamaradt illat a pohárban.
Az idő mindent megold - Polgár borkóstoló
Hagyomány + modernitás
7. Polgár Pince - Rubin Cuvée 2011(13,0% alk.)
Portugieser, merlot és kékfrankos házasításának eredménye ez a bor. Élénk vörös szín, áfonyás, meggyes illatok a pohárban. Nagy tölgyfahordós érlelés; főként a gyümölcsös jegyek dominálnak.  A nagyon komoly steakekhez és egyéb nehéz, tartalmas vörös húsokhoz ne ezt a bort válasszuk, a spontán baráti beszélgetésekhez viszont egyenesen kötelező.
8. Polgár Pince - Syrah 2011 (14,5% alk.)
Mély tónusú vörösbor, enyhén füstös illattal, étcsokoládéval, erdei gyümölcsökkel. Lassan és feltartóztathatatlanul gyűr maga alá, mint egy gyök kettővel feléd araszoló úthenger. Azt hiszed, hogy még bőven van időd kitérni előle, de ha ilyen félvállról veszed, akkor már késő és ki is lapított a nagy test. Amúgy Kapronczai Balázsnak a Polgár Pince ügyvezető igazgatójának a kedvenc bora.
Az idő mindent megold - Polgár borkóstoló
Kapronczai Balázs, a Polgár Pince ügyvezető igazgatója
9. Polgár Pince - Pinot Noir 2011 (13,5% alk.)
Az örökzöld kérdést most is feltettem magamnak: kell Magyarországnak a pinot-val foglalkoznia, illetve a hazánkban készített pinot-ok mennyire hasonlítanak A PINOT-ra? És ehhez még tegyük hozzá, hogy az a szőlőfajta, amely igazán csak a hűvös(ebb) éghajlatokon tudja nyújtani a 100%-ot milyen eséllyel indulhat legdélebbi borvidékünkön? Természetesen a fentieknek a pincészet is tudatában van, és azt kell mondjam, a rendelkezésükre álló lehetőségekből a maximumot hozták ki e tételt illetően. Kezdve az észak-keleti fekvésű dűlők tudatos megválasztásától a gondos terméskorlátozásig. Színben hozza a pinot-okra jellemző lágy, világos vörös színt. Illatban meggy, erdei bogyók,  föld és avar, Columbo szivarjának füstjével megtoldva. Vékony, szinte kecsesnek mondható test, puha textúra, hosszú, édes fűszeres lecsengés
10. Polgár Pince - Cabernet Franc 2007 (13,5% alk.)
Számomra (is) eldőlt a nagy küzdelem. A cabernet franc hosszú éveken át tartó küzdelemben, ugyan fej-fej mellett haladva, de mégis csak legyőzte a cabernet sauvignont Villányban. Színben a vörös keveredik egy kis lilával, impozáns mély tónusú árnyalatot adva. Ha dekantáljuk, akkor azt látványosan (akarom mondani érezhetően) meghálálja. Mély aromák mind illatban, mind a kortyban: csokoládé, füst és fekete erdei gyümölcsök. Életgörbéjén még erősen lépdel felfelé, nagy potenciállal bír.
Winelovers borok az olvasás mellé