Badacsonyból Pilisvörösvárra – a HedoNick Pince nem mindennapi sztorija

Geri Ádám
2020. október 16., 09:18


2018-ban debütáltak a piacon a „kétlaki” HedoNick Pince borai. Feldhoffer Péter borászati vezetővel vettük át az igencsak sűrűre sikerült első két év történéseit és a jövőbeni terveket. Utóbbiak, ha mind megvalósulnak, garantáltan sokat fogunk még hallani róluk!
Badacsonyból Pilisvörösvárra – a HedoNick Pince nem mindennapi sztorija
 
Ültetvény a Badacsonyi borvidék egyik legkiválóbb szőlőskertjében, a Sabar hegyen, feldolgozó Pilisvörösváron. Már ebből is látszik, nem mindennapi történet a Hedonické.

Három évvel ezelőtt indítottunk, egyelőre így tudjuk megoldani, hosszútávon azonban a feldolgozást is Badacsonyban szeretnénk megoldani. Fő fajtáink az olaszrizling, a rizlingszilváni, a szürkebarát és a kékfrankos, de vásárolunk Irsai Olivért a Mátrából, illetve cabernet sauvignont, cabernet franc-t és merlot-t Szekszárdról. Idáig reduktív boraink voltak, most készülnek el az első prémium tételeink, többek között kései szüretelésű és fahordós olaszrizling. Utóbbiból már viszünk tartálymintát szombaton az Olaszrizling Októberre. De ezek mellett sok más fajtával is kísérletezünk, folyamatosan újítjuk meg a 4 és fél hektáros birtokunkat, mert sok a hiány meg az öreg tőke az ültetvényeinken.
 

Reduktív, hordós érlelésű, kései szüretelésű olaszrizling – szinte minden készül nálatok, amire a fajta lehetőséget ad. Ez piaci igény vagy belső késztetés?
 
Olaszrizlingből rendelkezünk a legnagyobb termőterülettel, így azzal tudunk leginkább kísérletezni, ráadásul maga a fajta is alkalmas erre. Készülhet belőle üde fröccsbor, de egy kis mikrooxidációval az is megmutatható, hogy micsoda karaktere tud lenni a fajtának. A Badacsonyban pedig, azon túl, hogy jól érzi magát, kiválóan megjeleníti a borvidék adottságait, mindenek előtt a talajból, közetből származó jellegzetes ásványosságot.
 
Badacsonyból Pilisvörösvárra – a HedoNick Pince nem mindennapi sztorija

Induló borászatként, gondolom, tele vagytok tervekkel. Mesélj ezekről egy kicsit!

Legfrissebb és legfontosabb hír, hogy megnyitottuk Pilisvörösváron, a feldolgozó mellett a borbárunkat, ahol olyan tételek is kóstolhatók csütörtöktől szombatig, amik nincsenek kereskedelmi forgalomban. Mindig tudunk valami újat mutatni, szeretünk kísérletezni. Folyamatosan telepítünk, 5 éven belül lesz kéknyelűnk, rajnai rizlingünk, furmintunk, ottonel muskotályunk, hárslevelűnk, de próbálkozunk új nemesítésű rezisztens fajtákkal is, hogy erősíthessük az ökológiai gazdálkodásunkat. Sokszínű palettát szeretnénk kialakítani. Idén került boltokba az első pasztőrözött mustunk, tavaly óta készítünk pet natot, hosszútávon pedig hagyományos palackos erjesztésű pezsgőt is szeretnénk kihozni. Tele vagyunk tervekkel!
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé