Érdemes szezonális alapanyagokkal kísérletezni az újborok mellé

Fendrik Zsóka
2015. december 05., 07:01


Frissek, illatosak, ropogósak és mindig ők az elsők. Ezek az újborok, amelyeket minden évben nagy izgalommal kóstolnak a borkedvelők, hiszen egy apró képkockát adhatnak az az évi borok minőségéről. Az Araz Étterem borvacsoráján, november 26-án hét tételt is letesztelhettünk a 2015-ös évjáratból, amelyekhez Barka Áron, Chef de Cuisine remek fogásokat tálalt.
Érdemes szezonális alapanyagokkal kísérletezni az újborok mellé
Telt ház az Araz borvacsorán
Az újboroknak a könnyedségről, a frissességről, az intenzív illatokról kell szólnia, mindezt alacsony alkoholtartalom mellett. Így elsősorban a baráti beszélgetések fő „kelléke”, ám ételek mellé is érdemes egy sort végigkóstolni, legalábbis ezt igazolja az Araz borvacsorája. Az élénk, karakteres savak és illatok egészen más oldalát mutatják meg a fogásoknak.

Barka Áron menü összeállításában főszerepet kaptak a halak, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, valamint a szárnyasok. AZ üdvözlőfalat pácolt érlelt vörös márna volt öreg balzsamecettel meglocsolva, amelyhez Dúzsi Tamás Fürtike tétele került a poharainkba.

Hideg előételként kacsamáj bonbon érkezett a tányérokra magvas kaláccsal és körtelekvárral. A pástétomot szezámmag borította, így a krémes textúrát kissé megtörte, de kifejezetten izgalmassá tette az „édes” fogást. Figula Misi Zenit & More házasítása révén lendületet kapott az étel, érdemes volt minden falathoz egy-egy korty bort is inni.
 
Érdemes szezonális alapanyagokkal kísérletezni az újborok mellé
Kacsamáj bonbon magvas kaláccsal és körtelekvárral

Leveshez bort párosítani nem a legegyszerűbb sommelier feladat, de megéri kísérletezni. A töki Nyakas pince Irsai Olivér tételének virágos illatával meglepő választás lehet a karalábé-krémleves mellé, de a bodzás galuska, mint levesbetét már némi magyarázatot adott. A bort külön kóstolva keveset mutatott, a korty eleje üresnek bizonyult, de a levessel együtt jó párost alkottak. Az egész fogásban az volt a legzseniálisabb, hogy egy ilyen egyszerű étel is tud nagyot szólni.

Füstölt szalonnába göngyölt fogas derék érkezett meleg előételként csicsókapürével és vajmártással. A séf kitűnően játszott az alapanyagokkal, sós szalonna ölelte körbe a fogast, amelyhez az édes püré és a mártás már csak hab volt a tortán. Izgalmas, átgondolt kreációt kaptunk. A fogás mellé a szekszárdi Takler pince pinot noir rozéja került felszolgálásra. Ez a páros nem volt olyan erős, külön-külön jobban érvényesültek.
 
Érdemes szezonális alapanyagokkal kísérletezni az újborok mellé
Füstölt szalonnába göngyölt fogas derék csicsókapürével, vajmártással

Az ötödik fogásnál a marhapofaraguhoz szőlős házi tésztát és sütőtökhabot tálaltak, amelyhez egy francia beaujolais (Drouhin Beaujolais Nouveau 2015) érkezett a poharakba. A bor robbant a sok gyümölcstől, ízében a könnyedség, az apró, piros ribizli és a cseresznye volt meghatározó.
 
Érdemes szezonális alapanyagokkal kísérletezni az újborok mellé
Marhapofaragu szőlős házi tésztával és sütőtökhabbal

Az utolsó főfogásnál mondhatni az ősz volt a tányérunkon, sült libamell, gesztenye és csipkebogyó. A hús szaftossága és a hecsedliszósz jól ellensúlyozta a gesztenye szárazságát. Az étel borpárjaként egy villányi portugiesert kaptunk a Lelovits pincétől. Cseresznye, meggy és finom fűszerek jellemezték a könnyed bort, amelynek karaktere jól illett a fogás összképébe.

Az enyhe őszi időjárásnak köszönhetően senki nem bánta, hogy desszertnek vörösáfonya parfait kellett kanalazni fehércsokoládé-habbal. A savanykás áfonya és a „szuperédes” fehércsokoládé együtt volt igazán élvezhető, amelybe a Vylyan Bogyóléje még több játékot vitt.
 
Érdemes szezonális alapanyagokkal kísérletezni az újborok mellé
Karamellizált vörösáfonya parfait fehércsokoládé-habbal

Az ételek és borok együtt sokkal nagyobb élményt nyújtanak, ha jól megkomponálják őket. Így otthon is legyünk bátrak, kísérletezzünk! Az őszi alapanyagok kitűnően alkalmasak arra, hogy egy egyszerű vacsorát gyorsan elkészítsünk.

Az Araz Étteremben pedig nincsen vége az évnek, hiszen idén először, december 8-án Champagne pezsgővacsorát szerveznek a buborékos ital kedvelőinek.
 
Winelovers borok az olvasás mellé