Bizonytalan vagy, mit kóstolj a Budapesti Borfesztiválon? Mutatjuk!

(X)
2021. szeptember 23., 10:22


Azt sem tudod, merre indulj a nagy kavalkádban? Segítünk, hogy legyenek támpontjaid akkor is, ha már úgy érzed, elvesztél a tömegben. Cikkünkben 3+1 pincészet borait ajánljuk.
Bizonytalan vagy, mit kóstolj a Budapesti Borfesztiválon? Mutatjuk!

Fehér örömök

 
Mi más is lenne a tutibiztos indítás, mint a Hilltop és a megkerülhetetlen Kamocsay borok. Amellett, hogy a megbízhatóságot jelentik, mindig előrukkolnak pezsdítő újdonságokkal is. A Hilltop a borosüvegeken megjelenő aromakörökkel lopta be magát idén a szívünkbe, a Kamocsay borok pedig szinte minden évben díjakat, címeket szereznek a hazai és nemzetközi versenyeken. 
 
Bizonytalan vagy, mit kóstolj a Budapesti Borfesztiválon? Mutatjuk!
Hilltop aromakör
 
Ha a Borfesztiválon, az Érezd+ Neszmélyt! standnál csak két tételt tudsz kóstolni, akkor
 
az egyik a Kamocsay Ihlet Cuvée 2020, a másik pedig a Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 legyen.
 
Az Ihlet Cuvée 2020 chardonnay és sauvignon blanc házasítása. Bodzás, grapefruitos illatában inkább az utóbbi, míg ízében, az izgalmas szerkezete és összetettsége miatt inkább az előbbi érvényesül. Nagytestű, magas alkoholtartalmú bor, amely mély tartalmával, kerekded idomaival vesz le majd a lábadról. Csak megsúgjuk: ez a bor a Winelovers 100 versenyen a 20 legjobb illatos fehérbor kategóriában a 8. helyezést érte el.
 
Bizonytalan vagy, mit kóstolj a Budapesti Borfesztiválon? Mutatjuk!
 
A chardonnay a Kamocsay Prémium borcsalád egyik legsikeresebb tagja: intenzív, tiszta, komplex, csillogó savak, nagy koncentráció jellemzi. A 2019-es tétel egy érett, egzotikus illat- és ízjegyekben gazdag, harmonikus bor. El ne menj mellette!
 
Mindkét bort az 1. standnál találod majd a fesztiválon szeptember 23. és 26. között, de megrendelheted webshopunkban is: a Kamocsay Chardonnay-t itt, az Ihlet Cuvée-t itt.
 
A chardonnay francia világfajta, amely jól közvetíti a terroir (talaj, klíma, kultúra, és így a borász) tulajdonságait. Burgundiából indult, mindenhol jól terem, nagy borokra képes, jó sav-alkohol arányú bort ad. Van könnyedebb reduktív eljárással készülő, citrusos ízvilágú chardonnay (Chablis), és van, amelyik hordós érlelésű, krémesebb, a csonthéjasok, az őszibarack aromáival. Emellett alapborként a Champagne fő összetevője (magában vagy pinot noir-ral házasítva). Ízgazdag, fűszeres ételek; fehér húsos, halas fogások ízeit emeli ki leginkább. Webshopunkban további szép chardonnay tételeket rendelhetsz.
 

 

Rózsaszín világ

 
Ha szeretsz elsőkézből értesülni a boros történésekről, ki ne hagyd a Bognár Pincészet Menoire Rosé borát, hiszen igazi újdonság lesz: a 2021-es év első rozéinak egyike - egyenesen a villányi birtokról. Kifejezetten a borfesztiválra hozzák fel a pincészetből, a napokban készül csak el, ennek megfelelően friss, kirobbanó savakkal és izgalmasan vibráló málnás-epres jegyekkel kényeztet minden kortya. Különlegességét fokozza, hogy limitált mennyiség, mindössze 2000 palack készül belőle.
 
Bizonytalan vagy, mit kóstolj a Budapesti Borfesztiválon? Mutatjuk!

 

Vörös tobzódások

 
Szerintünk nem kell ahhoz túl sok érv, hogy vörösbort igyunk, de ha nagyon muszáj, mondunk egyet: hűvösödik az idő, és ezt valahogy nem egy jégben hűtött prosecco-val a kezünkben képzeljük el, sokkal inkább szívet-lelket melengető, bársonyos vörösekről álmodozunk. A Borfesztivál két standján az álmodozásból biztosan valóság lesz.
 
A Fekete Borpince három gyönyörű tételével azonnal a közepébe vágunk a csúcsvörös életérzésnek. A szekszárdi borvidék napfényben gazdag táján – a mediterrán jellegű hatásoknak és a könnyen felmelegedő világos színű lösztalajoknak köszönhetően – kitűnő vörösborokat adó szőlők teremnek, és a pincészet ki is használja az ebben rejlő lehetőségeket.
 
Fekete Borpince 2017-es Shiraz válogatásában a kiváló évjáratból származó alapanyagot a hordóban kiegyensúlyozott borrá formálták. Gazdag, sokrétű illattal csábít, majd a feszes korttyal, férfias tanninokkal, meggy, áfonya, kakaó, fekete bors aromákkal végképp meghódít. A Winelovers 100 szakmai zsűrije is nagyra értékelte ezt a bort (70. helyezett lett), 2020-ban a Challenge International du Vin bíráitól pedig aranyérmet kapott. A pince 2018-as Merlot válogatását is kóstold meg, hiszen ez a tétel a 2020. évi Monde Selection Bruxelles nemzetközi borverseny aranyérmes bora, valamint a tavalyi Winelovers 100 borverseny 53. helyezettje. Tartalmas, sűrű igazán melengető, miközben vadmálnás és erdei bogyós, gyümölcsös ízeivel a nyarat idézi. A nevével ellentétben inkább a tartalom, a mélység és érettség jellemzi a pince egyik csúcsborának számító Mókamester Cuvée 2017-et, amely cabernet sauvignon és syrah házasítása. Meggy, szilva, szeder, ibolyás-violás karakterek teszik olyan sokszínűvé. Intenzív, dinamikus, vibráló karakter. Nem mellesleg a 49. helyezést érte el az idei Winelovers 100 versenyen.
 
Ezeket a vörös csodákat a Borfesztivál 81. standján találod meg.
 
Bizonytalan vagy, mit kóstolj a Budapesti Borfesztiválon? Mutatjuk!
 A Fekete Borpince tételei a 2021-es Winelovers 100 Nagykóstolón
 
 
Az új rozéja kapcsán már említett Bognár Pincészettől egy sokrétű, izgalmas prémium 2018-as villányi franc-ot mutatunk, amely Villány leghíresebb dűlőjéről, a Kopárról származik. Első benyomásra szép ásványosság, elbűvölő fűszeresség találkozik izgalmas szilvás-fahéjas-virágos jegyekkel, nem toladkodó hordós jegyekkel, majd ezt egészíti ki a sok-sok kék- és feketebogyós gyümölcs: kökénylekvár és szeder. Ez a bor
idén az 5. legjobb magyar bor lett a Winelovers 100-on, valamint a 2. legjobb vörösbor a kategóriájában.
 
A Bognár Pincészetet a Borfesztivál 10. standján látogathatod meg.
 
Bizonytalan vagy, mit kóstolj a Budapesti Borfesztiválon? Mutatjuk!
A Bognár Pincészet a 2021-es Winelovers 100 nagykóstolón 
 
 
Malatinszky Kúria Organic Wine Estate Novum Conceptio 2020
Aki az új stílusokat, innovációkat keresi, mindenképp látogasson el a Malatinszky Kúria standjához (79.) Malatinszky Csaba borász igazi különlegességgel rukkolt elő az idei fesztiválra: A Novum Conceptio 2020 egy reduktív eljárással készített natúr vörösbor, amely Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasítása. Ez a szüretlen, finom seprőn érlelt, gyönyörű friss lilás színű bor nem kapott hordós érlelést, hogy a szőlőből származó illatok és ízek maximálisan megmaradjanak benne. Ez a bor egy, a megszokottól emelkedettebb szinten mutatja be a natúrbor stílust.
Bizonytalan vagy, mit kóstolj a Budapesti Borfesztiválon? Mutatjuk!

 
Lesznek olyan kedvenceid, akik idén nem lesznek ott a Budapest Borfesztiválon. A webshopunkból azonban házhoz rendelheted a borélményt!
 
Mi ezeket ajánljuk
Koch Csaba Csanád Cuvée 2015: Winelovers 100 kóstoló 66. helyezett - Gazdag és komplex illatát a feketeribizli, a szeder és a meggy aromái dominálják, melyet harmonikusan egészítenek ki a kék virágos, herbás, csokis jegyek. A hordó elegáns kerettel gazdagítja a bort, amely az ízben is visszaköszön, és kiemeli a tiszta gyümölcsösséget.Vedd meg a Winelovers webshopban.
 
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villányi Franc 2016: Winelovers 100 kóstoló 100. helyezett - Illatában izgalmas, fiatalos gyümölcsösség, elegáns szilvásság, kevés animális felhanggal. Szép szövetű, selymes, hosszú, nagyon jól iható villányi franc. Egységes és barátságos arányok, kerekség, a végén izgalmas tanninokkal. Vedd meg a Winelovers webshopban.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé