Fogadjunk, hogy 2020-ban ellátogatsz Neszmélyre!

Geri Ádám
2019. szeptember 18., 12:40


2020-ra szálláshelyekkel, programokkal és mobilos aplikációval felturbózval épül ki a több települést összekötő Neszmélyi Borút. A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett egy napos tanulmányút keretében az újságírók szeptemberben bejárhatták az útvonalat. Mi már most láttuk, mit fogsz csinálni jövőre.
Fogadjunk, hogy 2020-ban ellátogatsz Neszmélyre!
Újraéledő borvidékeink nyomában címmel idén szeptemberben tanulmányút-sorozatot indított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A kezdeményezés célja, hogy a borújságírók és turisztikai szakírók egy napos kirándulások keretében megismerjék (majd az íróasztalukhoz visszaülve népszerűsítsék) hazánk kevésbé ismert borvidékeiben rejlő, akár 2-3 napig is programot biztosító kulturális és túralehetőségeket. Az első úti cél a Neszmélyi borvidék volt, ahol már egyetlen nap alatt is annyi élményt gyűjtöttünk, hogy simán visszatérnénk bármikor további napokat eltölteni.
 

Szigorúan szubjektív ajánló következik a jövőre elkészülő Neszmélyi Borút (lásd keretes) állomásaival és további látnivalókkal:
 
Tata – Esterházy Pezsgőgyár
Még erősen patinás állapotában is rendkívül impozáns a tatai Esterházy pezsgőgyár. Az épület 1772-ben épült barokk stílusban – eredetileg szesz- és sörgyárnak. A pezsgőgyárat gróf Esterházy Ferenc alakította ki benne 1905-ben, hogy tovább kényeztesse a nagybátja, gróf Esterházy Miklós megbízására felhúzott lóversenypályával már odacsábított arisztokrácia tagjait. A pezsgőgyár alapesetben csoportokat és kizárólag előre egyezetett időpontban fogad. A csapatnak 30-40 főből kell állnia, ekkor viszont a program része egy másfél órás helytörténeti vezetés és egy borkóstoló a Neszmélyi borvidék boraiból. Fixen nyitva a júliusi díjugrató alkalmával, illetve a neszmélyi borászok immár hagyományos tavaszi seregszemléjén (Kvaterka) van, az évi további 1-2 nyílt napról a Facebookon lehet tájékozódni. A Neszmélyi Borút program keretében viszont a tervek szerint jövőre egy kisebb látogatóteret alakítanak ki benne, ami állandó, napi nyitva tartással fog üzemelni.
 
Fogadjunk, hogy 2020-ban ellátogatsz Neszmélyre!

További látnivalók Tatán:
Víz, Zene, Virág Fesztivál: Minden évben június negyedik hétvégéjén rendezik meg Tatán a térség és hazánk egyik legnagyobb összművészeti rendezvényét. A háromnapos kultúrforgatag (ami 2019-ben négy színpadon, többek között az Öreg-tó felszínén zajlott) csúcspontja a szombat esti, több tucat lámpással kivilágított csónakot és hajót felvonultató vízi karnevál, illetve tűzijáték.

Platán Restaurant & Café: A borvidék gasztro-büszkesége, ha valaha lesz vidéki Michelin-csillagos magyar étterem, jó eséllyel ő lesz az. A Platánban felhasznált alapanyagok részben a saját kertészetből és állatfamról, részben pedig a régió termelőitől származnak. Ezen kívül saját cukrászattal és fagylaltműhellyel rendelkeznek. Hab a tortán, hogy az étterem Tata legkedveltebb turista útvonalán, a vár és az Esterházy Kastély között, az Öreg-tó partján fekszik, teraszáról festői a kilátás.
 
A Neszmélyi Borút Egyesület, továbbá Baj és Dunaszentmiklós Önkormányzata által alkotott konzorcium 2018-ban 57 millió forint támogatást nyert el. A 2020 közepéig befejeződő turizmusfejlesztési projekt elsődleges célja a Nyugat-Gerecse és Tatai medence táji, épített és szakrális örökségének bemutatása. Ennek szerves része a Neszmélyi borvidék népszerűsítése. Tatán az egykori Esterházy Pezsgőgyár, Bajon pedig a kisebb Esterházy-pince épületében alakítanak ki beltéri bemutatótereket. Dunaszentmiklóson tovább fejlesztik a nemrégiben elkészült kerékpáros pihenőpontot, a neszmélyi Rétespajtában pedig bortrezort alakítanak ki a borvidéken született borok bemutatására. A 100 kilométeres tanösvény a Tatai medence és a Nyugat-Grecse tájértékeit, élővilágát fogja bemutatni információs táblákkal, mobil applikációkkal támogatott formában. Sor kerül 12 úgynevezett ökoturisztikai pont létrehozására is, itt a látogatók a Gerecse történetéről, a tanösvénnyel érintett településekről, továbbá a környék növény- és állatvilágáról szerezhetnek ismereteket.
 
Baj – Esterházy kispince
Tatától 2018-ban került Baj tulajdonába az Esterházy kispince. Jelenleg is tartanak a felújítási munkálatok a pincéből, présházból és udvarból álló együttesnél, a tervek szerint jövő tavasszal esedékes nyitást követően a helyi borászatok és borászati kultúra népszerűsítését szolgáló turisztikai központ kap benne helyet. A pincerendszerben forgatták az Asterix és Obelix egyes jeleneteit Gerard Depardieu főszereplésével.
 
További látnivalók Bajon
Turay Családi Pincészet: A család kisebb megszakításokkal az 1700-as évek óta művel szőlőt. Mostani pincéjüket a kapucinusok építették mintegy 250 éve, a présház is hamarosan betölti 100. életévét. A birtok munkáiból az egész család tevékenyen kiveszi a részét. A betérő látogatókat örömmel fogadják, a családfő Turay István szívesen mesél többévszázados történetükről vagy mutatja meg az Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát! című filmnek a baji pincékben forgatott jeleneteinek „storybordját”. És még azt is elmeséli, hogyan jutott hozzá! A birtokhoz egy szép szabadtéri kemence tartozik és van egy cukrász is a családban, így szinte garantáltan nem engedik útnak üres hassal a vendéget.
 
Fogadjunk, hogy 2020-ban ellátogatsz Neszmélyre!
 
Baji pincesor: évente 4-5 alkalommal tartanak nyitott pincés hétvégéket. Már csak a hangulata miatt is érdemes egy ilyenre ellátogatni. Ajánlott borászatok: Borboléta Pincészet, Hauzer Bormanufaktúra, Nyitnikék Pincészet, Stróbl Borház, Wéber Családi Pince, Turay Családi Pincészet.
 
Dunaszentmiklós – pincesor
A Gerecse északi részén fekvő, jellegzetesen egyutcás község igazi ékszerdoboz. Az öreghegyi pincesor a kis házacskáival, az előtte elterülő füves sávval, padokkal és a körpanorámával – a kirándulás során nem lehet nem megállni egy kis pihenésre és egy hűsítő fröccsre. Szervezett keretek között egyelőre alig páran fogadnak borkedvelőket, de érdemes szerencsét próbálni és bekopogtatni a pincészetekhez.
 
További látnivalók Dunaszentmiklóson
Kősziklás Borászat: 2008-ban két barát fogott tudatos birtoképítésbe, ma 75 hektáron gazdálkodnak. Sokszínű a borpalettájuk, a széles választékból is kitűnik az általuk a településre visszatelepített rizlingszilvániból készült tételük, illetve a +30 névre keresztelt kései szüretelésű, töppedt szemeket is tartalmazó juhfarkjuk (30 g maradékcukor, 9g sav, 16,7-es alkohol). Ráadásul jóban vannak az ászári körzetből Bősze Csaba borásszal, így mindig akad náluk 1-2 palackkal a barát boraiból is. Ottjártunkkor javában épült az új, többek között feldolgozót és kóstolóhelyiséget magába foglaló épület, ha elkészül, igyekeznek majd mindennapos nyitvatartással várni a látogatókat.
 
Fogadjunk, hogy 2020-ban ellátogatsz Neszmélyre!
 
Gottwald Borászat: 2 hektáros családi borászat a többgenerációs vendéglátos család  hobbijából indult. Az éves mennyiség legnagyobb része a tatai Öreg-tó partján található, szintén a család tulajdonában álló Hotel Gottwald Wellness & Konferenciában fogy el.
 
Neszmély - Rétespajta és Apartmanház
A Rétespajta és Apartmanház valódi vendéglátó és kulturkomplexum. A hely szíve a Pajta, benne a három búbos kemencével, amikből a helyi jellegzetes, kézzel készített, vékonytésztás Kemencés-Rétes mellett kenyerek, péksütemények, pizzák és húsok kerülnek ki – ha akarjuk, mi magunk is készíthetjük őket a vendéglátók óvó tekintete mellett. Nagymama iskolája címmel főleg felnőtteknek szerveznek rendszeresen befőző, savanyító és tésztakészítő „tanfolyamokat”. Meg is lehet itt szállni, 8 darab egyenként 10 fő befogadóképességű, külön bejáratú apartman és 4 szoba várja a vendégeket.
 
További látnivalók Neszmélyen
Hilltop Borászat: A tavaly a fennállása 25. jubileumát ünneplő és az ország legszebb szőlőbirtokának választott pincészet kihagyhatatlan, ha az ember Neszmélyen, vagy akár csak a környékén jár. A borvidék legnagyobb és legjelentősebb borászata, hozzá a Dunára néző, körpanorámás étterem és a 8 szobás szálloda a kinti medencével minden érzékszervünknek garantált kényeztetés. Kamocsay Ákos főborász (1997-ben Angliában az „Év Borásza”, 1999-ben itthon az „Év Bortermelője”) garancia a minőségre. Szinte mindig megtalálható a birtokon, így ha szerencsénk van, összefuthatunk vele és személyesen tőle hallhatjuk, Sós-hegy Prémium Olaszrizlingjüket hogyan magasztalta az egekig a Budai várban Bessenyei Péter, vagy mit gondol a különleges chardonnay-válogatásukról – és talán még a bortrezorba is levisz minket.
 
Fogadjunk, hogy 2020-ban ellátogatsz Neszmélyre!
 
Hídverő Napok: A hagyományosan június-július fordulóján megrendezésre kerülő eseményen a magyar, illetve felvidéki települések közösen mutatják be kultúrájukat. A kétnapos programsorozat keretében mazsorett felvonulással, kulturális előadásokkal, operett énekesek műsorával, hagyományőrző csoportokkal és modern táncokkal szórakoztatják a közönséget. Az esemény fénypontja a szombat esti mécses úsztatás, amit tűzijáték és utcabál szokott kísérni. A Hídverő Napok hivatalos programjának nem része, de mindenképpen érdemes megnézni a Hajóskanzent a Szent Ilona öbölben.
 
+1 Kesztölc – Pincesor és a klastrompusztai pálos kolostor romjai
Aki egyszer látta, annak örökre belevésődik az emlékezetébe a kép a bájos pincék alkotta füzérrel a meredek meszes sziklák tövében. Hivatalos vendégvárásra itt is csak kevesen vannak berendezkedve, de azért biztosan akad 1-2 nyitott pinceajtó, ahol megkínálnak egy pohár borrál és közben elmesélik a pár napig élt „Kesztölci Köztársaság” legendáját. Ha erőtt gyüjtöttünk, akár gyalogosan is nekivághatunk a Klastrompusztára vezető 5km-es útnak. Az erdővel körülvett Klastrompusztán található az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok első kolostora.
 
Fogadjunk, hogy 2020-ban ellátogatsz Neszmélyre!
 
A Pálos rendet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapította, amikor 1250-ben egyesítette a Patacs-hegyi és a pilisi remetéket. Még ugyanekkor a Szent Kereszt tiszteletére templomot, majd kolostort emeltek. Hanyatlásuk 1526-ban, a Mohácsi csatát követően kezdődött, amikor is a Budára vonuló törökök kifosztották, fölégették és elpusztították a kolostorokat. A romokat a természet visszahódította - ezzel magyarázható, hogy a török kiűzése után a lepusztult monostoraikat kereső pálos szerzetesek nem találták a Szent Kereszt maradványait. A régészeti feltárásokat csak a 1960-as években kezdték meg a mai üdülőkörnyezet közvetlen határában, ahol mára a renovált romok hirdetik, hogy egykoron itt kolostor és templom állt.
 
További látnivalók Kesztölcön
Szivek Pince: az örökmozgó testvérpár, Szivek Péter és György (és édesapjuk Gyula) közös élménykomplexuma. Náluk a kóstolás nem egy egyszerű pincelátogatás, hanem egy úttalan-utas-Land Roveres dűlőtúrába oltott piknik a szőlőtőkék között. És ez csak egy kis ízelítő az évente egyszer megrendezésre kerülő két napos Agrowellness & Gasztrowellness fiesztájukból (erre viszont előzetesen jelentkezni kell, a helyek száma a korlátozott, az érdeklődés korlátlan). Kínálatukból kiemelkedik a Zöld veltelini trilógiájuk minden darabja és a füstölt kolbászuk.
 
Fogadjunk, hogy 2020-ban ellátogatsz Neszmélyre!
 
Kostel Étterem, Panzió és Borház: A borászatot az 1980-as években indították, mai formáját 20 éve nyerte el, az első palackos cserszegi fűszeres 2015-ben készült. Az a la carte étterem és panzió 2017 májusa óta üzemel. A borház 40 fő befogadására alkalmas, akár céges tréningeket vagy családi ünnepeket is le tudnak bonyolítani benne a központi épülettől szeparáltan.
Winelovers borok az olvasás mellé