Hallottál már a bor-félmaratonról? Kipróbálnád?

Geri Ádám
2020. október 27., 08:15


A szekszárdi Fekete Borpincénél befejeződött a szüret, Fekete Mihály tulajdonos-borász tartott évjárat-értékelőt a Borászportálnak. A nem mindennapi beszélgetésen szóba kerültek az újszülöttek és a kotkodácsoló tyúkok is.
Hallottál már a bor-félmaratonról? Kipróbálnád?
Nem olyan régen beszélgettünk, de azóta történt egysmás, a Fekete Borpincénél például már be is fejezték a szüretet. Megvonta már a mérleget az idei termésről?

Meglepően jó lett, ahhoz képest, hogy a tavaszi hűvös időjárás miatt kicsit bizonytalanul indult az év. A késői fajták – a merlot, a cabernet franc, a kékfrankos – rendkívül jó minőséget produkáltak, de igazából minden szépen beérett. A száraz, meleg augusztus sokat segített ebben. Szerencsére a növényvédelmünk is jól sikerült, teljesen egészséges szőlőt szüreteltünk. Már javában erjednek a borok a pincében, sőt, van, ami már teljesen kierjedt.
 

Olyannyira, hogy a néró rozéjuk már forgalomba került. Mi lesz a következő újboruk?
 
Jönnek majd szépen sorban: először a rozé cuvée, aztán gyöngyözőborok és legutoljára a vörösborok, hiszen azokat akár évekig érleljük előtte. Egyelőre azonban még a néró rozét élvezzük ki, ami szerintem kicsit talán még jobban is sikerült, üdébb lett, mint tavaly.
 
Gondolom, a rozé cuvée a Márton-napi vacsorán már a vendégek asztalára kerül.
 
Nem vagyok biztos benne. Sokan nem tudják, de a rozénak sem árt egy kis pihenés, mielőtt lepalackozzák és forgalomba hozzák. Alakulnak még az ízek, illatok és stabilabbá is válik a bor ezáltal. A friss bor olyan, mint egy újszülött, itt is mindennek időt kell hagyni, nem szabad siettetni a dolgokat.
 
Hallottál már a bor-félmaratonról? Kipróbálnád?

Addig akkor a 2017-es évjárat csúcsboraival vigasztalódhatnak a fogyasztók, azok ugyanis a napokban jelentek meg.
 
A merlot kicsit korábban kijött már, most érkezett mellé a cabernet sauvignon és a shiraz, így a karácsonyt megelőző időszakban már mindhárom elérhető. Mindkét új jövevény nagyon különleges a maga nemében. A shiraz szép fajtajelleges, megjelenik benne a fekete ribizli, a fehér bors és a vérnarancs, mindez mély színekkel társul. A titok, hogy tudatosan egy olyan hegytetőre telepítettem a szőlőt, amit körbesüt a nap reggeltől estig. A fajta ugyanis érzékeny a rothadásra, a korán érkező nap azonban „felszippantja” a párát. A helyválasztás szerencsére engem igazolt. Szintén szépen mutatja a fajtajegyeket a cabernet sauvignon, a beérett alapanyagból készült bor aromái erdei szamocát idéznek. Nem lehet olyan rossz, hiszen Brüsszelben és Bordeaux-ban is ezüstérmet nyert, pedig azt gondoltam, kicsit talán még korai is volt benevezni.

Mit mondjunk akkor a 2018-as Merlot válogatásról, ami még fiatalabb, de máris aranyérmet kapott az idei Monde Selection Bruxelles nemzetközi borversenyen és felkerült a Winelovers 100 – 100 legjobb magyar bor listájára...
 
Valóban ezt is kicsit fiatalnak éreztem még egy nevezéshez. Az a helyzet, hogy idén nagyon sok verseny elmaradt, így azt a kevés lehetőséget kellett megragadni. Fontosak ugyanis ezek az érmek, nekünk szakmai visszajelzés, a fogyasztók felé pedig figyelemfelkeltés, reklám. Ahogy mondani szokták, nem elég megtojni a tojást, kotkodácsolni is kell hozzá. De szerencsére ez a merlot is már most megmutatta a benne rejlő hatalmas potenciált. Érdekessége, hogy annak ellenére, hogy 16-os az alkoholja, kóstoláskor ez nem érződik, egyáltalán nem tolakodó. Sokan meg szoktak ezen lepődni. Elképesztő teste van és ez ellensúlyozza. Szóval már most csodás arcát mutatja, ezzel együtt elrakni is érdemes belőle, mert a beltartalom garantálja, hogy még 10 év múlva is élvezthető lesz.

Ha már az évek. Október 17-én tartották a hagyományos Borkóstoló Félmaratonjukat. Ezeken stílszerűen 21 tétel kerül mindig elő, köztük muzeális darabok. Milyen állapotban voltak ezek a borok?
 
Örömteli meglepetések értek mindannyiunkat. Teljesen jó volt a 2005-ös kadarka is, miközben sokan úgy tartják, a fajtából csak „egynyári” borok készíthetők. Ez azonban nem igaz, sok múlik a borászon, a technológián és a termőhelyen. Mi például a kadarka 8 különböző klónjával dolgozunk az ültetvényeinken, ettől a végeredmény nagyon ízgazdag, hosszú „nyeletű” lesz, márpedig ezek az erények tartós értéket képviselnek. De hasonlóan nagy tetszést aratott az 1995-ös bikavérünk, sokan elcsodálkoztak azon, hogy egy 25 éves bor is lehet még élvezhető.

Október 31-én megismétlik a „megmérettetést”, de ezen kívül is lesz még programjuk az év végéig. Meséljen kicsit ezekről!
 
November 14-én tartjuk a hagyományos Márton-napi libavacsoránkat, szépen telnek a helyek, előfordulhat, hogy meghirdetünk egy második időpontot is. A mostani helyzetben ugyanis egy-egy eseményre kevesebb vendéget hívunk, hogy nagyobb távolságra tudjuk ültetni őket, cserébe viszont igény esetén többet is szervezünk belőlük. Ugyanez a helyzet a Félmaratonnal, október 31-én már biztos megrendezzük belőle a következőt, de gondolkodunk újabb alkalmon is. Honlapunkon folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket a fejleményekről.
 
Winelovers borok az olvasás mellé